Osem skrivnosti vagine

Kakšna je in kaj se skozi življenje z njo v resnici dogaja.

26.2.2016 ob 1:50

shutterstock_371075474.jpg

Morda jo jemljete kot samo po sebi umevno. Takšna kot del telesa tudi je, a vendarle skriva nekatere skrivnosti, ki jih o njej morda še ne poznate. Pa gremo lepo po vrsti.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Čisti se sama. Velikokrat ste že prebrali in to nedvomno drži: vagina naj ne bi dišala po rožicah, zato pozabite na čiščenje intimnih predelov z dišečimi mili in geli. Četudi naj bi bili namenjeni prav temu. V notranjosti se čisti sama. Morda jo lahko osvežite z običajno vodo. Z njo umivajte tudi zunanji predel ženskih spolovil. Takšna in drugačna mila na njih izzovejo neravnovesje bakterij ter tako povzročajo neljube okužbe in draženja.

Vzburjena naraste. Povprečna dolžina vagine znaša od sedem in pol do deset centimetrov. Se vam zdi prekratka, da bi sprejela orodje vašega partnerja ali moža? Brez skrbi, vzburjena se namreč poveča in navlaži, torej ji ustreza vsaka dolžina. V kolikor pa med spolnim odnosom vendarle občutite bolečino, je zanjo kriva slaba navlaženost vaginalnih sten, zato uporabite več lubrikanta in podaljšajte predigro. 

Z leti dobi gube. Tako kot z leti vse bolj sproščena postaja koža na ostalih delih telesa, se gube zaradi padca količine estrogena in kolagena v telesu pojavijo tudi na vagini. Prav tako se sramne ustnice nekoliko skrčijo, koža na njih potemni. Vendar te spremembe ne vplivajo na količino užitka.

V njej ne morete izgubiti ničesar. Niti tampona. Včasih se res lahko zgodi, da kaj vanjo zaide pregloboko, a karkoli to je, ne bo potovalo naprej po telesu. Če ste denimo po pomoti pregloboko vstavili tampon in ga ne morete odstraniti sami, vam bo pri tem pomagal zdravnik, bojazen, da bi ga za vedno imeli v telesu, pa je odveč.

shutterstock_80312218.jpg

Tudi ženske lahko med orgazmom ejakulirajo. Stvar je povsem mogoča in sploh ne tako redka, kot bi si morda mislili. Res pa je, da vaja dela mojstra in da je ejakulacija pogostejša pri damah, ki že dobro vedo, kako njihovo telo deluje ter na katere spolne dražljaje se najbolje odziva. Žensko ejakulacijo spremlja močen orgazem, gre za izliv tekočine iz uretra oziroma sečevoda, ni pa ta urin.

Po porodu se drastično spremeni. Med porodom se vagina močno razširi in nikoli več ni takšna, kot je bila pred njim. Res je sicer, da razliko lahko opazi le strokovno oko in je bolj občutna po večjih porodih. Če pa vas skrbi, da bo po vaginalnem porodu ostala preveč razširjena, imamo za vas rešitev; redno in dosledno izvajajte Keglove vaje, ki krepijo medenične mišice ter pripomorejo k čvrstosti spolovila. 

Potrebuje vaje. Nikar je ne zanemarite. Masturbacija, seks in Keglove vaje so tiste, ki ohranjajo njeno zdravje, občutljivost tkiv in pravilno delovanje. Zlasti je to pomembno ob vstopu v menopavzo, ko se v resnici lahko nekoliko skrči in tako oteži spolni odnos. Torej ne pozabite: vagina je kot mišica, ki potrebuje redno vadbo. 

Še o izcedku. Povprečna količina izcedka pri ženski v reproduktivni dobi v osmih urah znaša približno gram in pol. Gram zavzema nekje četrtino čajne žličke. Vendar so to le okvirne vrednosti, ki se od ženske do ženske lahko dokaj razlikujejo ter so različne tudi v različnih obdobjih menstrualnega ciklusa. Med ovulacijo je tako izcedek najbolj občuten. Kaj pa barva? Tudi ta se od ženske do ženske razlikuje in četudi je bolj temna, ne nakazuje nujno na infekcijo. Običajno je izcedek belkast, lahko pa je tudi rumenkast, v nobenem od teh primerov ni razloga za skrb. Če pa se njegova količina nenadoma poveča in ga spremlja oster vonj po ribah, vendarle obiščite zdravnika, ki bo izključil ali primerno pozdravil morebitno vnetje. 

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)