Kdaj priznati in kdaj je bolje zamolčati nezvestobo? (Po mnenju strokovnjakov za razmerja)

Nešteto je razlogov za skok čez plot, kdaj pa ga priznati in kdaj ga je bolje zamolčati?

2.8.2019 ob 1:55 | Foto: GettyImages | Avtor: M. FL.

par_razmerje_tezave_zenska_moski_micna.jpg

Enotnega odgovora na vprašanje, zakaj ljudje varajo ni. Prav tako se posamezniki po prevari obnašajo drugače. Eni jo zamolčijo in sploh ne razmišljajo o tem, da bi o njej odkrito spregovorili s partnerjem, drugi zvezo zaradi nje končajo in so tudi takšni, ki so v dvomih: priznati ali zamolčati? Seveda v primeru, da bi radi ohranili zvezo. Kaj svetujejo strokovnjaki za razmerja? Takole so povedali za Independent.

"V kolikor imate sicer slabo vest, a je zadeva končana, ni nobene potrebe po tem, da bi s svojim nečednim dejanjem seznanili partnerja," je prepričana zakonska svetovalka in terapevtka Meghan Fleming.

Raje, kot da bi z odkritostjo prizadejali bolečino, se po njenih besedah poglobite vase in poiščite razloge, ki so vas k skoku čez plot napeljali: "Očitno ste bili na določeni točki postavljeni pred izziv, s katerim ste se soočili na nepravilen način in s priznanjem bi povzročili le nepotrebno bolečino. Seveda v primeru, da je zgodba končana in je za nobeno ceno ne nameravate več ponoviti."

Drugo mnenje

Strokovnjakinja za razmerja in avtorica Susan Winter se s kolegico deloma strinja. Kot je pojasnila obstajajo primeri, ko je bolje molčati in takšni, ko je treba priznati.

"Res je, da si z resnico kriva stran olajša vest, vendar na račun partnerja. Nedvomno je popolna odkritost temelj intimnega odnosa, a včasih pomeni nepotrebno krutost in zadaja bolečino ter s priznanjem prevarant ne stori drugega, kot breme prestavi na ramena tistega, ki je bil prevaran. A obstajajo primeri, ko je resnica nujno zlo. Kako ravnati, je odvisno od narave prevare," je še povedala avtorica in takole utemeljila razloge za in proti priznanju: "Če je bila prevara posledica vpliva alkohola ali drugih opojnih substanc, jo je nedvomno bolje zamolčati. Priznanje nečesa, česar se komaj spomnite, ne bo prineslo nič dobrega, bo pa povzročilo veliko škode. Raje naslednjič poskrbite za razumne meje in preprečite, da bi se dogodek lahko ponovil."

Kadar pa se dejanje ponovi večkrat in je posledica zavestne odločitve, je v določeni točki vendarle treba priti z resnico na dan.

"V kolikor gre za večkratno dejanje oziroma za odločitev, nedvomno vpliva na samo dinamiko razmerja in seksualnega življenja para ter nakazuje na težave v zvezi ali v posamezniku, ki jih je treba rešiti.

V tem primeru priporočam obisk terapevta pred samim priznanjem. Ta vas bo vodil pri spoznavanju pravih vzrokov za nečedno dejanje ter vas naučil izraziti občutke in potrebe v zvezi. Za to usposobljen strokovnjak prav tako pomaga pri oblikovanju načina komunikacije, s katero boste v končni fazi z dejanjem seznanili partnerja in mu tako vsaj nekoliko omilili bolečino ob spoznanju, da mu niste bili zvesti. Hkrati vam bo pomagal oblikovati strategijo, s katero bosta, če bosta oba pripravljena, lahko rešila zvezo."

Laž nikoli ni sprejemljiva

"V kolikor partner na prevaro sumi in neposredno vpraša o njej, je na mestu edino resnica," meni psihologinja in zakonska terapevtka Madeleine Mason Roantree: "Spoznanje, da je partner nezvest, je vse prej kot lahko. Laganje pa zadaja le še dodatno bolečino. Zato zanikanje nikoli ni sprejemljivo.

Laži glede prevare zadeve v vsakem primeru poslabšajo. Prevaranemu prihranite bolečino in bodite pošteni ter se pripravite na vse posledice dejanja. Kajti ne glede na to, kako se bodo zadeve odvijale naprej, priznanje prevare bo zamajalo zaupanje in tega je zelo težko pridobiti nazaj."

Preberite še: Osebna izpoved: varala sem vsakega fanta in tega ne obžalujem Ali pa: Iskreno: 10 moških o tem, zakaj so varali

Priporočamo tudi: 11 očitnih znakov, da tvoj dragi spi z drugo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)