Kakšne koristi prinaša seks pri 20-ih, 30-ih, 40-ih in 50-ih letih

Redna spolna aktivnost pozitivno vpliva na zdravje in počutje, vsakemu obdobju življenja pa prinaša še posebne koristi.

8.6.2019 ob 4:05

par_seksi_micna.jpg

Seks pomaga premagovati stres, izboljšuje razpoloženje in okrepi romantično zvezo, vsem že dobro staro resnico za Insider navaja ginekologinja in porodničarka z univerze Stanford, Leah Millheiser.

A če je prej omenjeno značilno za vsa obdobja življenja, je res tudi, da je seks pri različnih starostih malo drugačen. Veliko vlogo pri tem igrajo samozavest, libido, hormoni in zdravje ter delovanje intime. Prav tako spolni odnos v različnih obdobjih življenja na ženske, moške ter odnose vpliva drugače. Katere so te razlike ?

V 20-tih pripomore k spoznavanju telesa

Spolna izkušnja je seveda različna od osebe do osebe, na splošno pa velja, da se nekje v dvajsetih posamezniki z njo začnejo komaj dodobra spoznavati. Millheiserjeva to starost imenuje čas seksualnega eksperimentiranja

"Je obdobje spoznavanja lastnega telesa in njegovih odzivov na seksualne dražljaje, prepoznavanja spolne identitete in orientacije ter odkrivanja, v katerih pozah nekdo najlažje doživi orgazem."

Prav tako se v tej starosti posamezniki soočijo z nevarnostmi spolnih bolezni in z drugimi seksualnimi tegobami, iščejo rešitve zanje ter se začno zavedati, kaj pričakujejo od spolnega partnerja.


V 30-tih lahko seks okrepi intimno vez

Večina je tedaj, ko zakoraka v trideseta poročena, z družino, službo ter neštetimi obveznostmi, zaradi katerih se spolnost kaj lahko umakne nekoliko v ozadje.

A prav na to past opozarja ginekologinja in vsem parom svetuje, naj nikoli ne zanemarijo seksualne plati zveze, saj ta v stresnem in prenatrpanem urniku pomaga ohraniti močno intimno vez

"Pomembno je, da par ostaja tesno povezan in pomembno je, da spolnost ostane ena od njegovih prioritet. Kajti med drugim se med spolnim odnosom v telesu pospešeno sprošča hormon povezovanja oksitocin, zato seks v stresnih trenutkih pomaga krepiti zvezo ter hkrati omogoča lažje soočanje z vsakodnevnimi težavami. Ob vsem tem zagotavlja še boljši spanec, katerega prav v tem obdobju pogosto primanjkuje oziroma zaradi preobremenjenosti ni tako krepčilen, kot bi lahko bil."

A ne le seks, ki vključuje penetracijo, tudi oralni spolni odnos ima na zdravje in počutje velik učinek. V manjši študiji, ki jo povzema publikacija Journal of Reproductive Immunology se je namreč izkazalo, da je pri ženskah, ki so pogosteje deležnega oralnega razvajanja, nižje tveganje za spontani splav ter zaplete v nosečnosti.


V 40-tih sprošča, povezuje in pomaga premikati meje

Posamezniki v 40-tih so spolno samozavestni, saj dobro poznajo in razumejo svoje telo, želje in prioritete. Seveda ima tudi v tem starostnem obdobju seks pozitiven učinek na stres, krepi intimno vez med dvema, hkrati je odlična priložnost za eksperimentiranje in  premikanje meja, saj partnerja nista več obremenjena z majhnimi otroci in grajenjem kariere ter, kot je povedala Laura Berman, gostujoča klinična profesorica na medicinski šoli Feinberg:

"Premoreta veliko čustvene in seksualne energije, ki jo lahko namenjata drug drugemu, kar se nedvomno pozitivno odraža na samem spolnem odnosu ter na razmerju na sploh."


V 50-tih zahteva malo več truda, a tudi prinaša odlične užitke

V 50-tih se večina žensk sreča z menopavzo, ki se običajno pojavi med 45 in 55 leti. Posledično v telesu prihaja do izrazitega nihanja hormonov estrogena in progesterona, kar se odraža z vročinskimi oblivi, težavami s spanjem in suhostjo vagine.

Suha vagina in upad spolne sle ovirata seksualne užitke, vendar se jim po nasvetu ginekologinje ne gre odpovedati: 

"Res je, da seks v 50-tih zahteva malo več truda, vendar je ta nedvomno poplačan, saj spodbuja pretok krvi po telesu, tudi v intimne predele in tako skrbi za njihovo zdravje ter dobro delovanje. Priporočam uporabo lubrikantov ter spolnih igračk, ki lahko znatno pripomorejo k doseganju orgazma."

In še en pozitiven učinek seksa v tem obdobju, na katetrega opozarjajo strokovnjaki s klinike Mayo:

"Redkeje, kot oseba ženskega spola v tem obdobju okuša penetracijo, večja je verjetnost za atrofijo nožnice oziroma zoženje vagine do te mere, da je vsak spolni odnos boleč. Prav tako redna spolnost niža tveganje za inkontinenco in tudi s tega vidika se ji po vstopu v menopavzo nikakor ne bi smeli odpovedati."


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Trije položaji, v katerih boste zagotovo doživeli orgazem Ali pa: Preverite, kako prožna je vaša vagina

Preberite še: Tako vam telo sporoča, da je seksa preveč


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)