10 najobičajneših razlogov, zakaj seks izgine iz zveze

Dejstvo je, da se sčasoma v vsaki dolgi zvezi zadeve v spalnici umirijo, a za to, da seks iz zveze povsem izgine, obstajajo prav posebni razlogi.

6.5.2019 ob 9:49

par_zenska_moski_zalost_postelja_micna.jpg

V vsakem razmerju so prisotni vzponi in padci. Tudi v spalnici zadeve niso vedno na enakem nivoju in neredko se zgodi, da spolnost za nekaj časa pade v drugi ali tretji plan. Sušna obdobja torej niso razlog za skrb, nekoliko drugače pa je, če seks iz zveze povsem izgine.

Res je sicer, da kvalitete zveze ne gre pripisati zgolj intimnemu aktu, a priznati je treba, da je zdravo spolno življenje en od pogojev za prav takšen odnos.

Kaj pa vodi do tega, da se telesna ljubezen iz zveze umakne? Nekaj najpogostejših odgovorov na to vprašanje je za Huffington post nanizala zakonska terapevtka Shannon Chavez. Kajti dobro je poznati razloge za razmerje brez seksa in se jim seveda izogniti.

Partnerja se ne znata pogovarjati o seksu

V razmerju je komunikacija ključ do uspeha. Tudi ko gre za tako intimne teme, kot je seks. Pogovor o fantazijah, željah, pričakovanjih in s spolnostjo povezanih zadregah je torej ena od poti do živahnega dogajanja med rjuhami. Kajti le pari, ki se na tem področju res dobro poznajo, si lahko zagotavljajo prave občutke, hkrati sposobnost z nekom govoriti o seksu nakazuje na visoko stopnjo sproščenosti in zaupanja, kar postavlja temelje zdravi spolnosti.

"Med partnerjema, ki se o seksu ne pogovarjata, sčasoma zazeva prepad, saj zanemarjata ali ignorirata potrebe drug drugega, se jih ne zavedata in ne dojemata, da se ljudje spreminjamo, rastemo zorimo in s tem se spreminjajo tudi pogledi na seks," na prvi dejavnik opozarja terapevtka.


Sta pod velikim stresom

Kadar sta partnerja pod stresom, je seks zadnji, kar jima pride na misel. Krmarjenje med delavnim obveznostim, družinskim življenjem, družabnim udejstvovanjem so velikokrat vir napetosti, kronični stres pa v organizmu spodbuja porast hormona kortizola in zniža raven spolnih hormonov, kar pomeni, da negativno vpliva na libido.

Seksa je vse manj, spolna moč vse nižja in par se ujame v začarani krog, ki ga je mogoče presekati s sprostitvenimi tehnikami, prizanesljivostjo do sebe in tudi z načrtovanim spolnim aktom, saj je znano, da je prav seks en največjih afrodiziakov.


Libida se ne ujemata

Povsem normalno in običajno je, da libido niha in se pri partnerjih ne ujema vedno. Kar pomeni, da on ni vselej za tedaj, ko bi ona ter obratno.

Neujemajoča se libida je zadrega, ki jo je mogoče premagati z dogovorom in kompromisom, ki ustreza obema. V kolikor pa par težavo pomete pod preprogo in ne poišče rešitve, vodi v zakon oziroma zvezo, iz katere spolne radosti povsem izginejo.


V razmerju so prisotne psihične težave

Psihično zdravje se odraža na libidu in v kolikor ima kateri od partnerjev težave z mentalnim zdravjem, to tudi v smislu seksualnosti vpliva na oba.

"Depresija, tesnobnost, travme iz preteklosti, vse to se odraža na spolnem življenju para. Prav tako kot tudi nizka samozavest in slaba samopodoba," opozarja Chavezova in dodaja, da je čakanje, da se bodo zadeve izbiljšale same, recept za aseksualno razmerje.


Razmerje ni na najboljši poti

Nobenega dvoma ni, da splošna klima v zvezi vpliva na seksualno življenje para. V kolikor so v odnosu prisotni stalni spori, prepiri, manipulacija, celo nasilje, čustvena zloraba, jeza, zamere in drugi negativni dejavniki, je povsem razumljivo, da spolno življenje trpi.


Pretirano kritična sta

"Kritičnost do zakonca je en najpogostejših pokazateljev, da se zveza bliža koncu," je povedal strokovnjak za razmerja John Gottman in dodal, da je zdrava ter upravičena kritika seveda sprejemljiva, nekaj povsem drugega pa so stalno prisotni negativizem, nerganje, nezadovoljstvo ter zanemarjanje pozitivnih lastnosti in dejanj. Vse to negativno vpliva na celoten odnos in tudi na dogajanje v spalnici.


Imata nerealna pričakovanja glede seksa

Seks je včasih čudovit, drugič povprečen in včasih tudi slab. S tem ni nič narobe. Narobe pa je, če ima par previsoka pričakovanja ter vsakič pričakuje ognjemete. Prav takšna pričakovanja, ki praviloma niso uresničena, lahko zvezo pahnejo na pot aseksualnosti, saj vodijo v razočaranja, s tem v nizek libido, nizko samozavest in v končno fazi v razmerje brez seksa.


Enega ali oba hromi pred slabo izvedbo

Vsak včasih malo dvomi vase in v svoje sposobnosti (zadržati erekcijo ali doživeti orgazem). Prav takšne in podobne bojazni pa vplivajo na libido in slabo izvedbo. Seveda ne v pozitivnem smislu, saj bojazen in dvom v izvedbo v resnici vodi v težave v spalnici, posledično v večji strah in par se ujame z začaran krog, iz katerega mu lahko pomaga le iskren pogovor in tudi pomoč pri terapevtu, ki ni nobena sramota.


Zavračata novosti

Veliko je parov, ki se v dolgih zvezah ujamejo v spolno rutino, s tem pa sebe oropajo vzmenerljivosti in pestrega intimnega življenja. To postane rutinsko, dolgočasno, predvidljivo in zato nezanimivo.

"Nemalo je primerov, ko bi en od zakoncev premaknil meje, a se boji odziva drugega in tako oba oropa kvalitetne spolnosti," je povedala Chavezova in dodala, da je strah povsem odveč in da so novosti tiste, ki lahko preprečijo, da bi seks izginil iz razmerja.


Naveličana sta drug drugega

Na samem začetku zveze je bil seks vroč, pogost in komaj sta čakala, da bo znova nastopil vajin trenutek. Sčasoma sta se drug drugega navadila in ne samo to, tudi malo naveličala in zato so zadeve v spalnici zamrle.

"Ko izgine radovednost, kmalu izgine tudi seks. A dejstvo je, da je vedno mogoče odkriti kaj novega, drugačnega in tako spolnost ohranjati živo. Kajti seksualni razvoj se nikoli ne konča, s spremljanjem in dojemanjem tega dejstva pa spolno življenje para lahko vedno ostane živahno. Zato raziskujte, spoznavajte, odkrivajte. Sebe in partnerja. Presenečena bosta, česa vse še ne poznata, " svetuje Chavezova.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 7 napak v razmerju, ki so lahko usodne tudi za najmočnejše pare in Kako moški ve, če ženska med seksom doživi orgazem

Priporočamo tudi: Sedem razlogov, zakaj danes ne želi seksati 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)