Kako osnovati novo razmerje z bivšim partnerjem?

Če razmišljate o tem, da bi si z bivšim dala še eno priložnost poskrbite, da se zgodovina ne bo ponovila.

17.10.2018 ob 3:22

par_smeh_sreca_micna.jpg

Nikoli se ne vračajte nazaj. Konec zgodbe naj bo konec zgodbe. Tako vsaj pravijo in večina bi se s tem brez pomisleka strinjala. Bivši je pač z razlogom bivši. Od trenutka, ko sta skupno zgodbo zaključila vidva, pa do tistega, ko sta začela razmišljati, da bi si dala še eno priložnost, ste se s filozofijo bivši naj ostane bivši, povsem strinjali tudi sami. Prej z nekom, s katerim ste zaprli poglavje, nikoli niste ohranili prijateljskih vezi, kaj šele, da bi vam prišlo na misel, da bi se po razhodu vrnili na stara pota.

A življenje je nepredvidljivo in vedno polno presenečenj. Potem, ko je od vajinega razhoda preteklo kar nekaj vode, sta znova navezala stik. Sprva sta se čisto po naključju srečevala, si začela pošiljati sporočila, temu so sledili telefonski klici ter načrtna srečanja. Nekje v ozadju se vam je porodila ideja, da bi poskusila znova. Pa je to pametno? Bo v drugo drugače ali se bo ponovila zgodovina? Nemalo je s tem povezanih dilem. Kaj je pri snovanju zveze z bivšim pametno upoštevati, pa za Cosmopolitan pojasnjuje strokovnjakinja za razmerja Annabelle Knight.

Je to sploh dobra ideja?

Nikoli ne recite nikoli. Včasih potrebujete le malo časa in prostora. Potem, ko na zadeve pogledate z drugačne perspektive, se vam ne zdijo več tako pereče, kot so bile v vaših očeh tedaj, ko sta se razšla. Vendar ne glede na razlog, ki vas je napeljal k misli, da bi znova postala par, nikoli tedaj, ko snujte novo zvezo z bivšim, vanjo ne vstopajte z zaprtimi očmi in ne zanemarjajte težav, ki so bile v prvi epizodi razlog za razhod, ter odnosa ne začenjajte v upanju, da bo v novem kar samo po sebi vse drugače, lepše, skratka pravljično.

Če torej nameravate obuditi plamen, si z bivšim in potencialno novim dragim vzemita čas, ter skupaj analizirajta vse, kar vaju je pripeljalo do vloge v kateri sta: bivša ljubimca. Razjasnita sence preteklosti, kritično presodita vajina dejanja in razloge za konec zveze, zazrita se drug v drugega in vsak vase ter poskrbita, da bosta ključne razloge odpravila. Sicer se bosta ujela v stare vzorce in končala tako, kot sta nekoč že.

Je zadeve sploh mogoče popraviti?

Potem, ko se dokopljeta do ključnih vzrokov za vajin razhod, se vprašajta, če jih res lahko pustita za seboj. Drži, to je odvisno od para do para. Če sta oba pripravljena odpustiti, pozabiti zamere in resnično začeti od začetka, potem vama lahko uspe. Oba morata biti na isti strani, drug do drugega odkrita in odprta ter brez dlake na jeziku povedati vse, kar vaju je nekdaj motilo.

Kako poskrbeti, da bo v drugo drugače

Najprej se resnično o vsem pogovorita: Stopanje v novo zvezo z bivšim, če zadeve med vama niso dorečene in so še vedno prisotne nerešene težave, zamere in dileme, je slaba ideja. Če obstaja konkreten razlog, zaradi katerega sta zvezo končala, ga zato izpostavita in skupaj določita osnovna pravila, ki jih bosta oba pripravljena spoštovati. Le tako si lahko obetata drugačen razplet, kot v prvem delu.

Ko odpustite, pozabite: Preteklost mora definitivno ostati v preteklosti. Kar pomeni, da ko zadevam prideta do dna, jih odpustita in nanje pozabita. Odpiranje starih ran in zamer iz prve epizode ne prinaša srečnega zaključka skupne zgodbe. Če si dajata še eno možnost, mora biti oba pripravljena gledati v prihodnost in se nikoli ne smeta vračati v preteklost.

Ne hitita: Večna razmerji z bivšim propade, ker so pari prepričani, da lahko nadaljujejo tam, kjer so končali. To ne drži. Novo razmerje osnujta, kot bi bila sveži par. Torej na novih temeljih in ne na stari osnovi.

Je bila težava v seksu?

Velikokrat je razlog za razhod seks. Pa naj bo spolno neujemanje ali pomanjkanje telesne ljubezni. Na začetku nove zveze se tega najbrž ne bo treba bati, kajti vse skupaj bo pod vplivom sprave in novega odnosa vroče, dinamično, drugače. Kaj pa kasneje? Kaj, če zapadeta v isto rutino?

Še preden se to zgodi, poskrbita, da bosta drug do drugega odkrita, jasno izražala potrebe, želje, se poslušala in reševala seksualne težave. Pogovor o spolnosti je prvi korak do uspešnega spolnega življenja. In dovolita si premikati meje. Pa čeprav to pomeni nove poze, spolne igračke, igrice. Naj seks ne zapade več v rutino, ki vaju je pokopala prej.

Je naključni seks z bivšim dobra ideja?

Če sta glede tega oba na isti strani, ni razloga, zakaj se ne bi tu in tam srečala med rjuhami. Vendar je dejstvo, da imata nekdanja partnerja le redko na naključni seks enak pogled. Praviloma je pri enem od njiju prisotno upanje, da bosta z njegovo pomočjo obudila odnos. Zato bi bilo morda bolje, da bi za zabavo poiskali koga drugega. Izogibajte se vsem situacijam, ki bi za seboj lahko puščale zlomljeno srce (vaše ali njegovo), kar naključni seks z bivšim neredko je.

Kajti, kot je dokazala raziskava spletne strani Lovehoney, v kateri je sodelovalo 1000 moških in žensk, je 43 odstotkov žensk pristalo na seks z bivšim, čeprav so iskale novega partnerja. 42 odstotkov vprašanih je k temu napeljala želja po intimnosti, 31 odstotkov žensk pa je povedalo, da so si obetale, da bo seks z bivšim pomenil prvi korak k novemu razmerju z njim, kar pa se na koncu ni zgodilo.
Zato: pomislite dvakrat, da ne boste znova jokali.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Lahko "samo seksala sva" kdaj preraste v nekaj več? ali pa Tri najmočnejše vezi vsakega razmerja

Priporočamo tudi: Če ima ločene starše, te bo ljubil(a) drugače


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)