Kaj storiti, če dragi preverja vaš telefon?

Predvsem ne znorite.

13.10.2016 ob 1:55

telefon_shutterstock_135451880.jpg

Vsakogar včasih mami misel, da bi malce pogledal v tuj telefon. "Ocenjujem, da je približno 80 odstotkov ljudi že na skrivaj preverjalo telefon partnerja, čisto vsak pa je že kdaj razmišljal o tem, da bi malce povohunil," pravi strokovnjakinja za razmerja Dawn Michael

Brskanje ali želja po njem torej nista nič neobičajnega, kar pa ne pomeni, da si kdor koli sme dovoliti posegati v zasebnost sočloveka. Dejanje nakazuje, da v razmerju nekaj ni na svojem mestu. Če opazite, da ste bili pod drobnogledom vi, med vama ni pravega zaupanja. "Najbrž ga je strah, je negotov, ljubosumen in je prepričan, da bo naletel na kaj spornega," meni psihologinja Brandy Engler. Kako pa v tem primeru ravnati?

Več nasvetov o razmerju najdete na Facebooku.

Ne znorite

Res je mirno kri lažje ohraniti v teoriji, kot v praksi. A s težavo se je treba soočiti mirno. "Ne vprašajte neposredno. Na vprašanje, če je brskal bo vašem telefonu se bo zagotovo odzval z napadom, ki je najboljša obramba," je prepričana Engler. Namesto tega mu mirno razložite, da se zavedate, kaj je storil in začnite pogovor o zaupanju z vprašanjem, kot je denimo: "Se počutiš v razmerju varnega?" Ali: "Meniš, da me privlači nekdo drug?"

Izpostavite njegovo ljubosumje

Če je vaš dragi prepričan, da ste se zagreli za nekoga drugega ter ima v mislih konkretno osebo (in je vaš telefon pregledal, da bi svoje domneve potrdil) se pogovorite z njim o vaših občutkih do dotične osebe. V kolikor se med vama nič ne dogaja in je partner po nepotrebnem sumičav, to jasno in glasno razjasnite.

Če pa vendarle niste tako nedolžni in ste se z nekom malce spogledovali, pojasnite, kaj to za vas pomeni. Večina privlačnosti, ki se porodijo izven razmerja, so posledica dejstva, da nekomu v odnosu nekaj manjka. Če je denimo vaš dragi zadnje čase zelo zaposlen in vam primanjkuje njegove pozornosti, mu to povejte.

Pojasnite, zakaj je vaš telefon vaša osebna zadeva

Dejstvo, da si ničesar ne prikrivata ne pomeni, da nimate pravice do zasebnosti. Telefon zaklenite z geslom in tako preprečite nadaljnja vohljanja. Dejanje lahko utemeljite s strahom, da bi vam po nezavarovanem telefonu lahko brskal kdorkoli, ki ima do njega dostop in bi tako razkrival plati življenja, ki jih želite ohraniti zase. In ne, gesla dragemu ni treba zaupati. Pravico imate pisati prijateljici karkoli, ne da bi to videl kdo drug.

Pogovorita se o razmerju

Neprijetnost s telefonom izkoristite za prevetritev odnosa." Vprašajte ga, kako se v njem trenutno počuti. Meni, da sta si blizu ali da sta se nekoliko oddaljila drug od drugega? Je še vedno med vama prisotna strast?" svetuje Engler. Veliko parov težave v razmerju pometa pod preprogo, pametni pa se z njimi soočijo in so se o njih pripravljeni pogovoriti.

Ukrepajte načrtno

Ne glede na to, kako se bo pogovor o pereči zadevi razvijal, ravnajte tako, da se boste podobnim situacijam v prihodnje izognili. Namenjata si več pozornosti in s tem povečajta občutek varnosti. Drobna dejanja, kot so pohvale in komplimenti, klici preko dneva in večeri, v katerih se posvečata zgolj drug drugemu, bodo v vajino zvezo prinesli veliko izboljšanje in odpihnili potrebo po nadzoru. Takšnim in drugačnim.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)