Čudežni učinki objema (delujejo tudi, če se objemate sami)

Objem je dejanje, ki pogreje srce, poboža dušo in prinaša veliko prednosti za zdravje.

9.12.2022 ob 6:42 | Foto: Aaron Amat/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Čudežni učinki objema (delujejo tudi, če se objemate sami)

Objemi ponujajo veliko tolažbe in utehe. Lahko okrepijo občutek povezanosti in bližine med dvema, izražajo skrbnost in povedo, da je nekomu, ki vas objame, res mar.

Hkrati objemi zagotavljajo občutke sreče in izpopolnjenosti ter vplivajo na zdravje, saj dokazano blažijo bolečino, nižajo tveganje za depresijo, so dobri za zdravje srca in krepijo odpornost.

Pa naj gre za objem partnerja, prijatelja, otroka, drugega družinskega člana, bežnega znanca ali popolnega neznanca.

Ena osnovnih človekovih potreb je namreč potreba po dotiku in celo lasten dotik pripomore k boljšemu počutju in zdravju.

Če ni nikogar, ki bi vas objel ...

Včasih okoliščine preprečujejo preživljanje časa z drugimi in če tedaj, ko ste sami, zahrepenite po toplem objemu, se objemite sami. Kajti tudi takšna gesta ima podobne učinke, kot objem druge osebe, je pokazala leta 2011 na portalu Healthline.com objavljena raziskava.

Ta je dokazala, da objem samemu sebi blaži bolečine, leta 2015 opravljena študija pa, da se tudi med objemanjem samih sebe sprošča hormon oksitocin, ki zagotavlja boljše počutje in ob enem v telesu niža raven kortizola ter tako pripomore k sproščanju in blaženju posledic stresa.

Ne zmore vsega, lahko pa pomaga

Seveda noben objem, ne druge osebe ali samega sebe, ne bo odpihnil vseh težav, je pa vsekakor dobrodošla pomoč pri premagovanju napetosti in pri zagotavljanju boljšega počutja.

Kajti objemanje, razvajanje in fizično izkazovanje naklonjenosti samemu sebi krepi občutek ljubezni do sebe, s tem izboljšuje samopodobo in omogoča lažje samo sprejemanje. Prav ljubezen do sebe je namreč eden od osnovnih pogojev za kvaliteten odnos z drugimi.

Ko boste torej naslednjič izčrpani, razdražljivi, utrujeni ali napeti, si vzemite čas za dolg, topel objem in razpoloženje se bo hitro izboljšalo.

Povzeto po portalu Sensa.rs

Preberite še: Družinska terapevtka pred sezonskim obdobjem depresij: Zdaj moramo še bolj paziti nase

Morda vas zanima tudi: Najlepša darila, ki jih ne boste našli v trgovini


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)