To je razlog, zakaj nekateri ljudje ne marajo objemanja

Zagotovo poznate kakšnega "objemača". To so ljudje, ki vas nadvse radi stiskajo v objeme. Kaj pa kakšnega, ki mu objemi in dotiki predstavljajo nočno moro?

28.10.2018 ob 3:29

objem_ljubezen_vzgoja_starsi_raziskava_hribi_gore_par_fant_dekle_izlet_drevo_narava3.jpg

Ljudje smo si različni. Od "dotikalcev", tistih, ki imajo radi bližino ljudi, se objemajo, poljubljajo in se radi dotikajo znancev pa tudi neznancev. Do tistih, ki bi svoj osebni prostor najraje obdali z bodečo žico.

In od česa je odvisno, v katero od teh dveh skupin spadate? Raziskovalci so prepričani, da ima pri tem veliko vlogo način, na katerega so vas vzgajali.

"Naša težnja k fizičnim stikom, naj bo to objemanje, tapkanje po rami ali držanje za roke, je pogosto rezultat naših zgodnjih izkušenj iz otroštva," je prepričana Suzanne Degges-White, profesorica na Northern Illinois University.

V svoji študiji je prišla do sklepa, da so ljudje, ki so jih vzgajali starši, ki so se pogosto objemali, odrasli v posameznike, ki so jim objemi prav tako blizu.

Na drugi strani pa so tisti, ki so jih vzgajali "neobjemači". Tem v odrasli dobi objemanje predstavlja bolj neprijetno izkušnjo. Otroci iz družin, ki niso izrazito fizično izrazne, so navade od doma, torej odsotnost dotikov, predajali tudi svojim otrokom. 

Takšni posamezniki bolj cenijo svoj osebni prostor, njihova zmožnost razvijanja intimnosti, povezav z drugimi ljudmi in razvijanjem sočutja pa je lahko slabša.

objem_ljubezen_vzgoja_starsi_raziskava_hribi_gore_par_fant_dekle_izlet_drevo_naravaa.jpg

Razen če …

A obstaja še druga skrajnost. Med tistimi, ki jim je v otroštvu primanjkovalo fizičnih dotikov, je našla tudi posameznike, ki so v odrasli dobi postali socialni objemalci. Torej tisti, ki pomanjkanje iz otroštva kompenzirajo z izrazitim iskanjem dotikov v poznejši dobi. 

Fizični stiki pri otrocih so pomembni za razvoj samozavesti 

Objemi in izkazovanje fizične bližine imajo tako pri otrocih veliko vlogo. Ne le za njihove nadaljnje stike s soljudmi, ampak tudi za njihovo samozavest. "Ljudje, ki so bolj odprti za fizične dotike, imajo tipično tudi višjo samozavest," je prepričana Degges-White. 

Več kot se objemate, manj boste bolni

Objemanje ima še več pozitivnih lastnosti. Raziskava iz leta 2015, ki so jo opravili na Carnegie Mellon University je opazovala povezave med objemanjem in drugimi oblikami fizičnih stikov ter imunskim sistemom. Natančneje, zanimalo jih je, ali so ljudje, ki se počutijo ljubljene, bolj odporni na prehlade. Izkazalo se je, da kar 32 odstotkov imunskega sistema z zmanjševanjem stresa dvignejo objemi! 

Mimogrede, še dobra novica za tiste, ki sovražite objeme – pozdrav, ko dve osebi udarita s stisnenima pestema, se je izkazal za najbolj higienično obliko pozdravljanja. 

Kako sobivati z neobjemači?

Kako torej rokovati s tistimi, ki jim objemanje ni pri srcu? Za začetek spoštujte osebni prostor in bodite pozorni na govorico telesa tistega, ki ga želite objeti. Če se umakne korak nazaj ali vam ponudi roko, ga ne silite v objeme. In če mu že padete v objem, njegove roke pa nerodno obvisijo ob njegovem telesu, ga naslednjič raje preskočite, vsaj dokler vam ne pokaže, da je nanj pripravljen.

Avtor: Maja Fister
Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: "Zakaj kradeš mojo energijo? Ni zate!" (kolumna)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)