7 ljubezenskih lekcij iz toksične zveze

Toksična zveza ni razmerje, v katerem bi bilo vredno vztrajati, a ne glede na to, kako dolga je, nudi nekaj neprecenljivih ljubezenskih lekcij.

6.6.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

7 ljubezenskih lekcij iz toksične zveze

Toksična zveza ne prinaša nič dobrega. Temelji namreč na manipulaciji, nasilju, poniževanju, nadzorovanju in zaničevanju. Zato jo je dobro čimprej prepoznati in iz nje pobegniti.

Ter zaživeti na novo, bogatejši za dragocena spoznanja, ki jih nudi prav odnos, ki se je zaradi toksičnosti končal. Nekaj neprecenljivih lekcij niza Your tango.

Povsem jasno postane, katere so rdeče zastavice

Rdeče zastavice so znaki, ki potihnem ali na glas opozarjajo, da se obeta nekaj slabega. Včasih so očitne, včasih skrite in pritajene, za vse pa velja, da je, če jih ignoriramo, na obzorju polom. Katere so najpogostejše rdeče zastavice, ki jih boste, potem ko zaključite s toksično zvezo, zagotovo prepoznali?

Ljubosumje, nadzor, uveljavljanje svoje volje za vsako ceno, ne sprejemanje družine in prijateljev, omejevanje, čustvena hladnost, nepripravljenost reševanja težav, čustveno, verbalno ali celo fizično nasilje in še bi lahko naštevali načine ter obnašanja, ki nakazujejo na slabe obete.

Ne glede na to, kateri so opozorili vas, v vsakem naslednjem razmerju boste pozorni nanje in jih boste zato lahko pravočasno prepoznali.

Povsem jasno postane, česa v razmerju ne početi

Ena toksična zveza naj bo dovolj za osvojitev neprecenljive lekcije: ko se rdeče zastavice pojavijo, je čas za ukrepanje. Kar pomeni, da si ob njih nikoli ne gre zatiskati oči ter upati na boljše čase. Ti, na žalost, sami po sebi ne nastopijo.

Zato molk, skrivanje stisk pred drugimi, potrpežljivost, umikanje vase, podrejanje, slepo prilagajanje in sprejemanje usode nikoli niso prava pot.

Če ste iz toksične zveze zbežali, to že veste. Torej veste, da je treba ukrepati, preden bi bilo prepozno. Vsekakor pa ne samo čakati, da bo posijalo sonce.

Tu je spoznanje, da nesreča ni glavna sestavina zveze

Dejstvo je, da v nobenem razmerju zadeve niso vedno lepe in prijetne. Včasih se zalomi, pride do sporov, razočaranja, slabe volje in žalosti.

A ti občutku v zvezi ne bi smeli prevladovati.

Ko pogledate nazaj si morate priznati, da ste bili večino časa žalostni, nesrečni in obupani in sedaj veste, da naj razmerje ne bi bilo takšno, temveč bi moralo v njem biti več smeha, kot solza.

 

Jasno postane, katere lastnosti partnerja so najbolj zaželene

Ena najbolj jasnih in nedvoumnih lekciji toksične zveze je povezana z lastnostmi partnerja. Natančneje: nekdo, ki takšen odnos zapusti jasno ve, kaj od njega pričakuje in tudi, katerim lastnostim se je dobro izogniti v širokem loku.

Denimo moškemu, ki je agresiven, negotov vase, ki hoče vsem ugajati ali se hitro razjezi, moškemu, ki je nestanoviten in spremenljivega razpoloženja ter tudi nekomu, ki je poln samega sebe, nekritičen do sebe, svoje družine in vsega, kar počne oziroma je nekoč počel.

Okrepi se spoznanje, da zapustiti ne pomeni obupati

To, da nekdo odide iz zveze, ne pomeni, da je poraženec in obsojen na življenje brez ljubezni.
Nasprotno: to pomeni, da je zbral dovolj poguma, da je pretrgal toksičen odnos in si prav s tem dal priložnost za novo, kvalitetnejšo zvezo.

Okrepi se spoznanje, kako močan je nekdo

Sporočila v toksični zvezi neredko kratijo samozavest. Ob nasilnem, toksičnem partnerju se velikokrat zgodi, da oseba začne verjeti, da je nesposobna živeti sama, da nima dovolj znanja in ne veščin za samostojno življenje, da je slaba in da si ne zasluži boljšega partnerja.

Takšna prepričanja neredko botrujejo temu, da nekdo v slabem odnosu vztraja in šele, ko ga konča spozna, da v resnici zmore in zna, saj odkrije uspavano notranjo moč.

In še zadnja, neprecenljiva lekcija: biti sam je bolje, kot biti v slabi zvezi

Večina res hrepeni po ljubezni ter lepem, skladnem razmerju. A to ne pomeni, da je treba za vsako ceno vztrajati v odnosu, ki nekoga ne osrečuje ali še huje, mu škoduje.

Nasprotno. Biti samski je veliko bolje, kot biti v toksični zvezi. In ker vam je iz takšne uspelo zbežati, vam je to povsem jasno.

Preberite še: Osem opozoril, da ste v nezdravi, toksični zvezi

Morda vas zanima tudi: Ni bil le poreden fant, bil je nasilnež (resnična izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)