6 presenetljivih posledic orgazma

Čeprav orgazem prinaša veliko pozitivnih občutkov, so njegove posledice lahko tudi vse prej kot prijetne.

18.1.2019 ob 5:01

moski_zenska_postelja_objem_ljubezen.jpg

Nobenega dvoma ni, da orgazmi zagotavljajo izjemne občutke. Praviloma so povezani z zadovoljstvom, srečo, potešitvijo. A tako kot vsaka medalja, ima tudi ta dve plati. Obstajajo namreč manj znane posledice spolnega vrhunca, ki pa niso vedno prijetne. Šest sicer redkih, a ne izvzetih, niza Huffington post.

Morda vas bo po njem bolela glava

Naval užitka, nato pa … hromeča bolečina v glavi. Postorgazmični glavoboli so pogostejši pri moških kot pri ženskah in večkrat jih občutijo tisti, ki jih mučijo migrene, so povedali strokovnjaki s klinike Mayo. Praviloma trajajo nekaj minut, lahko pa vztrajajo tudi nekaj ur ali celo dni.

"Medtem, ki nekateri poročajo o topi bolečini v glavi, ki se pojavi med vzburjenjem, večina tistih, ki je deležna postorgazmičnega glavobola, tega opisuje kot močno, ostro, nenadno bolečino tik pred ali med orgazmom," je povedala seksologinja Laurie Mintz in dodala, da natančnega pojasnila, zakaj se pojavi ni, nekateri strokovnjaki menijo, da je zanj kriv nenaden porast adrenalina, ki tedaj preplavi telo.

V večini primerov ti glavoboli niso razlog za zaskrbljenost, v kolikor pa jih spremljajo bolečina v vratu in bruhanje, je pametno o njih obvestiti zdravnika, ki bo prepoznal ali izključil resnejša stanja, ki so lahko vzrok za to neprijetno posledico seksa.


Morda boste jokali

Uživate po zaključku dejanja, nenadoma iz vaših oči pritečejo potoki solza. Zakaj? Strokovnjaki še ne vedo natančno, zakaj se po orgazmu pojavi otožnost, a domnevajo, da gre za posledico delovanja hormonov in drugih psiholoških ter fizioloških sprememb med samim spolnim odnosom in orgazmom. Vsekakor zadeva ni redka.

"Tako imenovana postorgazmična otožnost se odraža kot žalost in jokavost po vrhuncu in je značilnejša za ženske kot za moške," pojasnjuje spolna terapevtka Vanessa Marin. Neredki ob njej pomislijo, da nakazuje na skrite težave v intimnem odnosu, vendar v večini primerov ni posledica stisk in dilem, saj je prisotna tudi v razmerjih, kjer so zadeve povsem na mestu.

"Je nekakšen odgovor na pozitivna čustva in odziv telesa na hormonske spremembe, do katerih pride med spolnim odnosom: spočetka količina hormonov sreče in zadovoljstva znatno naraste, nato hitro pade, kar vpliva na padec evforije in s tem na solzav zaključek zgodbe," meni spolna terapevtka Rachel Needle, ki se ukvarja prav s proučevanjem tega fenomena.


Morda vas bo prevzela evforija

Nobena skrivnost ni, da so orgazmi čudoviti. A nekateri po njih občutijo neizmeren naval evforije.

"Vsak se na posledice orgazma odzove drugače. Pri nekaterih so čustva po njih izjemno intenzivna," je povedala Marinova in dodala, da je počutje pri teh več kot odlično, prevzame jih optimizem, imajo ogromno energije, njihova samozavest je na višku.

Zakaj? Na žalost tudi na to vprašanje stroka nima natančnega odgovora, a tako, kot pri vseh nepojasnjenih posledicah orgazma največjo zaslugo za to pripisuje poplavi hormonov, ki med in po njem preplavijo telo.


Morda boste kihali

Kihanje je še ena manj znana in manj prijetna posledica spolnega vrhunca. Če ste med tistimi, pri katerih navalu naslade sledi naval kihanja, je to zato, ker se med spolnim viškom najbrž nehote aktivira avtonomni živčni sistem, ki je odgovoren za omenjeno posledico.

"Zakaj nekateri po seksu kihajo, je v bistvu neznanka," je povedal otorinolaringolog Mahmood Bhutta, ki preučuje ta pojav. "Očitno med orgazmom v možganih pride do male zmede, kar vodi v to neobičajno posledico."


Morda se vam bodo tresle noge

Tresoče noge po orgazmu so pogostejše pri ženskah, kot pri moških. Med spolnim vrhuncem se poveča napetost v vseh mišicah telesa, ne samo v tistih, na intimnem področju. Ko se ta sprosti, neredko vodi v mišične krče ter tresoče noge.

Če se pri vas pogosto pojavljajo, jedilnik obogatite z živili, ki vsebujejo veliko kalija, kot so banane, avokado ali jogurt.


Morda se vam bo zdelo, da se vas loteva gripa

Še ena posledica spolnega vrhunca: postorgazmični sindrom bolezni (Post-orgasmic illness syndrome POIS) je redek pojav, a obstajajo primeri, ko zlasti moške po seksu prevzamejo občutki, ki spominjajo na gripo: vročina, utrujenost in zamašen nos po izlivu.

Tudi ta pojav je še dokajšna neznanka in je lahko povezan z avto imunim odzivom organizma na telesne izločke.

Študija univerze Tulane je pokazala, da omenjena motnja negativno vpliva na spolno življenje tistega, ki se z njo sooča, saj se raje izogiba seksu, zato mednarodno združenje za seksualno medicino priporoča, da v kolikor se pojavlja pri vas, pravilno ukrepate, obiščete zdravnika in tako poskrbite, da zaradi nje ne bo zamrlo dogajanje v spalnici.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To so leta, ko največ ljudi vara ali pa Sedem moških napak v postelji, ki jih ženske ne odpuščamo

Priporočamo tudi: Dilema: Kakšna je normalna vagina?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)