5 najpogostejših razlogov, zakaj vztrajamo v toksičnih zvezah

Razlogi za vztrajanje v toksičnih razmerjih so različni, nikoli pa niso tudi upravičeni.

2.6.2022 ob 9:12 | Foto: Unsplash | Avtor: M. FL.

5 najpogostejših razlogov, zakaj vztrajamo v toksičnih zvezah

Osebe, ki vztrajajo v toksičnih zvezah, same sebi pogosto govorijo laži ter iščejo izgovore, zaradi katerih ne prekinejo slabih odnosov.

Ne glede ena to, kako smiselna se zdijo opravičila in upravičeni so videti razlogi za ostajanje v slabi zvezi, je na določeni točki treba pogledati resnici v obraz in si priznati, da je toksičen odnos najbolje čim prej končati.

Katere pa so najpogostejše laži, s katerimi se pred odločilnim korakom mnogi slepijo? Pet jih razkriva Miss7.

1 Moja ljubezen ga bo spremenila

V nekomu, ki ga imamo radi, hočemo videti le najboljše, pred slabimi lastnostmi pa si velikokrat zakrivamo oči.

Tudi, kadar te vse pogosteje prihajajo na plano, radi verjamemo, da se bo nekdo, ki mu bomo namenili dovolj ljubezni in pozornosti, spremenil, saj ga bosta naklonjenost in igranje po njegovih pravilih osrečili.

Žal se to največkrat ne zgodi, zloraba, manipulacija in celo nasilje pa postajajo vse bolj očitni, zato je bolje iz odnosa zbežati, preden pripelje do usodnih posledic.

2 Stvari se bodo vrnile v stare tirnice

Začetek zveze je bil prekrasen, povezala sta se na nivoju, katerega do tedaj še niste poznali.

Do vas je bil ljubezniv, prijazen, sočuten, po letih odnosa so se zadeve spremenile na slabše; jemlje vas kot samo po sebi umevno, ljubezni vam ne izkazuje več, velikokrat vas zapostavlja, morda celo na različne načine zlorablja.

Vi pa upate, da bo nekoč znova vse po starem. Roko na srce: zelo verjetno ne bo, kajti ko vas je očaral, je pokazal pravi jaz in ni več potrebe, da bi se skrival za masko prijaznosti.

Če so se zadeve spremenile v to smer, ne pričakujte obrata na boljše. Zelo verjetno je, da ga nikoli ne boste dočakali.

3 Če se spremenim, bo vse super

Morda partnerja moti vaše obnašanje, vaš način oblačenja, vaše delo, vaši hobiji … in prepričal vas je v vero, da ste za vajin slab odnos zato krivi vi.

Posledično se trudite, da bi se spremenili in mu tako ugajali. Prilagajte se mu, kolikor je le mogoče, ob tem pozabljate nase in ne sebi ter ne odnosu ne delate nič dobrega.

Nasprotno, kajti vir težav v tem primeru ni v vas temveč v njemu, vi pa boste srečni in samosvoji le, če boste toksično zvezo končali.

4 Nihče več me ne bo ljubil

Normalno je, da v življenju na sploh in v zvezi iščete srečo in ljubezen ter prepričani ste, da boste, če ga boste zapustili, do konca svojih dni ostali sami. Lahko se to zgodi, a vedno je bolje, kot biti v slabi zvezi, biti sam.

In še nekaj: šele ko boste zbrali moči ter odšli iz toksičnega razmerja, si boste dali priložnost, da bi spoznali nekoga, s katerim bi lahko osnovali lepo zvezo.

5 Imam tisto, kar si zaslužim

Velikokrat je razlog za vztrajanje v slabi zvezi nizka samozavest. S preziranjem, ignoriranjem in poniževanjem partnerja ta postaja vse večja in večja, na koncu ste prepričani, da se nekdo do vas obnaša tako, kot si zaslužite.

Vendar to ni res. Kajti vsak si v razmerju zasluži spoštovanje ter ljubezen. Če tega ne dobivate, za to niste krivi sami, temveč tisti, zaradi katerega je zveza slaba, boste pa vsak dan bolj prepričani, da je to, kar imate ob njemu največ, kar si zaslužite in lahko dobite.

Ni res, prvi korak do tega spoznanja pa so odprte oči in slovo od človeka, ki vam ne zagotavlja tistega, kar v odnosu pričakujete.

Preberite še: Pet jasnih znakov, da ste v zvezi, ki vam škoduje

Morda vas zanima tudi: Štiri zgovorna opozorila, da morate končati razmerje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)