Pozor, to ni ljubezen to je patološko ljubosumje

Patološkega ljubosumja nikoli ne smete enačiti z ljubeznijo, to pa so znaki, ki pričajo o njem.

15.3.2022 ob 10:16 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pozor, to ni ljubezen to je patološko ljubosumje

Pravijo, da zdrava mera ljubosumja ne obstaja. Čeprav se nekateri s tem ne bodo strinjali, saj so prepričani, da malo ljubosumja začini zvezo, je nekaj zagotovo: patološko ali bolestno ljubosumje je velik ne.

Kako pa prepoznati to škodljivo obnašanje v zvezi? Sensa. hr opozarja na šest dejavnikov, ob katerih si ne smete zatiskati oči.

Jezi se, kadar mu ne odgovorite takoj na sporočilo ali klic

To je en najbolj očitnih znakov, da je vaš partner bolestno ljubosumen. Če zato, ker niste vedno in v vsakem primeru dosegljivi in mu ne odpišete takoj ali se ne javite na njegov klic, nastane cela drama v smislu jeznih izbruhov in obtoževanj, nimate ob sebi razumne osebe,  ki bi jo skrbela vaša dobrobit, temveč bolestnega ljubosumneža.

Postavlja nešteto vprašanj

Seveda je prav, da ga zanima, kako ste preživeli dan, kaj se dogaja na delu, kaj ste počeli na zabavi in podobno. A če se spušča v podrobnosti in vas pri tem lovi na besede ter imate občutek, da se ne pogovarjata, temveč vas on zaslišuje, poslušajte ta občutek.

To je znamenje težnje po pretiranemu nadzoru in če boste takšno obnašanje dopuščali, na koncu ne boste več hodili nikamor. Samo zato, da vam ne bi bilo treba vedno znova odgovarjati na nešteto vprašanj.

Kadar sta v družbi moških, se povsem spremeni

Bolestnega ljubosumneža ogroža vaša še tako nedolžna interakcija z moškimi. Ob njej hoče pokazati, da je alfa samec, zato postane glasen, velikokrat moteče vpadljiv ter podzavestno kaže svoje mišice.

S tem naj bi drugim pokazal, da je njegova izvoljenka njegov teren, ki ga hoče za vsako ceno obdržati.

Vedno imate občutek, da vam ne verjame

Praviloma vas ta občutek tudi ne vara. Z obrazni mimiko, s telesno govorico, s tonom glasu in drugim obnašanjem vam vedno znova daja vedeti, da vaše besede zanj zvenijo kot laž, pa čeprav nima prav nobenega razloga, da bi vam ne smel verjeti.

Noče, da bi imeli tudi svoje življenje

To, da ste v zvezi, ne pomeni, da se morate odpovedati življenju izven nje. To, da ste v razmerju, ne pomeni, da morata skupaj preživeti vsak prosti trenutek.

Če on verjame, da je edini odnos, ki šteje, vajina zveza in vam zato na različne načine preprečuje, da bi se družili tudi z drugimi, bodite prepričani, da ne gre za ljubezen, temveč za nezdravo ljubosumje.

Ima pripombe na vaše oblačenje

Krilce je prekratko, dekolte preglobok, obleka preveč oprijeta … to je še en znak pretiranega ljubosumja. On namreč noče, da bi vas drugi moški gledali in zato določa, kaj smete in česa ne smete obleči.

Velikokrat se zgodi, da ženske to dojemajo kot ljubezen, a ni nič drugega, kot posesivnost ter želja po popolnem nadzoru sočloveka.

Preberite še: 6 neobičajnih definicij ljubezni - katera najbolj opiše vajino?

Morda vas zanima tudi: 12 stvari, ki razmerje ogrozijo bolj od prevare


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)