Rdeče zastavice: Skriti obrazi ljubosumja

Ljubosumje v skladni zvezi nima česa iskati, zato si ob nekaterih dejanjih partnerja ne zatiskajte oči.

9.10.2019 ob 2:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Rdeče zastavice: Skriti obrazi ljubosumja

Ljubosumje ni vedno očitno. Velikokrat je skrito za dejanji, ki so na prvi pogled dokaz ljubezni in pozornosti, sčasoma pa postane jasno, da so zgolj sredstvo za nadzor in manipulacijo.

In ker je življenje ob ljubosumnem partnerju vse prej, kot prijetno, je znake, ki nakazujejo na to čustvo dobro prepoznati, preden se mala zelena pošast razraste čez vse meje. Kateri najbolj zgovorno pričajo o tem, da je vaš dragi pretirano ljubosumen, opozarja Insider.

Stalno vas preverja

"Prijetno je tedaj, ko niste z njim, prebrati njegovo sporočilo, v katerem vam želi lep dan, vam sporoča, da misli na vas in da vas pogreša. A kadar sporočila kar dežujejo, on pa od vas pričakuje takojšnje odgovore in ne skopari niti s klici, je to prvi jasen znak, da vas z njimi ne zasipa zato, ker vas pogreša, temveč zgolj, ker vas na takšen način nadzoruje in preverja," opozarja zakonski terapevt Jonathan Benett in dodaja:

"Ne pustite se prepričati, da imajo takšni in podobni poskusi stalnega stika drugačno podlago, kot ljubosumje in se o tovrstnem nadzoru čimprej pogovorite s človekom, ki ga nad vami izvaja"

Dvomi v vaša prijateljstva

V kolikor ima vaš partner težave s tem, da imate širok krog prijateljev, s katerimi se občasno družite, je to resno opozorilo, da ga obvladuje ljubosumje.

"Ljubosumneži si pogosto slikajo neverjetne scenarije, kako jih partner s prijatelji vara, saj so zaradi nizke samozavesti prepričani, da bo v končni fazi izbral nekoga drugega. Pred tem se skušajo zavarovati tako, da sočloveku omejujejo druženje izven zveze, kar v nobenem primeru ni dopustno," je prepričan Bennett.

 

Preverja vaša socialna omrežja

Nobenega dvoma ni, da se dandanes veliko zvez začne s pomočjo družabnih omrežji, a to ne pomeni, da ima partner pravico omejevati vaše objave in sme nadzorovati vaše stike z ljudmi v virtualnem svetu.

"Zasliševanje v smislu, kdo so ljudje, ki všečkajo objave, komentirajo zapise, nejevolja ob fotografijah, ki jih objavljate (čeprav so povsem spodobne) in druga obnašanja so znaki pretiranega ljubosumja in bojazni, da bi prek spleta spoznali nekoga, ki bi bil boljši od sedanjega partnerja ter v zrelem odnosu nimajo česa iskati," meni zakonska svetovalka Amica Graber.

Že to, da nekoga omenite, je jabolko spora

Še en pokazatelj ljubosumja navaja Graberjeva: "Če tedaj, ko nekoga iz vaše preteklosti ali sedanjega življenja samo omenite, zlasti nekoga, ki bi za vas lahko bil privlačen, iz ust partnerja pride plaz obtožb, zasliševanj ter podtikanj tedaj ni dvoma, da je človek, s katerim ste v zvezi, pretirano ljubosumen, saj z njegovega vidika vsak vaš stik z nekom zunaj odnosa predstavlja nevarnost vajinemu razmerju."

Pogosto vas obtožuje, da ga varate, čeprav sam ob tem trdi, da se le šali

"Prav je, da se partnerja skupaj šalita, smejita in zabavata, a kadar je edina tema njegovih šal vaša domnevna nezvestoba, to ni znamenje dobrega smisla za humor temveč dejstva, da vam ne zaupa in obtožbe, sprva podane v šali, bodo nedvomno prerasle v resne obsodbe ter podtikanja," svari Grabnerjeva.

 


 
Vsakič, ko greste kam brez njega, se najprej spreta

Sprva trdi, da ni nič narobe, če se družite s prijatelji ali če greste na razstavo brez njega. K temu vas celo spodbuja. A takoj, ko se začnete urejati, da bi odšli od doma, začne prepir, ki ga seveda želi končati, kar pomeni, da boste odšli kasneje ali sploh ne.

"Gre za taktiko, ki je pogosto prisotna v razmerju, katerega obvladuje ljubosumje in s katero tisti, ki ga prevzema, želi omejiti ali celo preprečiti družabne stike sočloveka," navaja forenzična psihologinja in zakonska terapevtka Tarra Bates Duford.

Pričakuje, da mu boste podrobno poročali o vsemu, kar počnete

To, da vas nekdo obravnava kot otroka, ne more biti dobra popotnica za zvezo, opozarja psihologinja in dodaja:

"Če partner od vas zahteva, da mu natančno poročate o tem, kje in s kom ste bili, kaj ste počeli in o čem ste govorili, je v njem močna potreba po nadzoru, ki izhaja in bolestnega ljubosumja in nizke samozavesti. Treba se je zavedati, da nikomur niste dolžni dostavljati takšnih ali podobnih poročil. Ste odrasla oseba, ki ima pravico do osebne svobode in nekdo, ki z ljubosumjem nima težav, bi razumel ter spoštoval."

Nima želje po navezovanju socialnih stikov

Njegov krog prijateljev je ozek, prav tako imata malo skupnih prijateljev, ne druži se s sosedi, tedaj, ko se kam odpravita kot par, se drži zase, ne navezuje stikov, ne klepeta z drugimi, prav to pa pričakuje tudi od vas in vas, v kolikor se njegovega načrta ne držite, obsoja, da ga zanemarjate in ignorirate.

"Družabno življenje oziroma odsotnost tega je še en očiten znak ljubosumja. Zlasti, če nekdo hoče svoje neprimerne vzorce obnašanja v družbi vsiljevati sočloveku ter mu preprečiti druženje," izpostavlja Caleb Blake, svetovalec za kvalitetno življenje.

Pretirano vas zasipa s pozornostjo

Pa naj bo v materialnem ali nematerialnem smislu. Sprva se vam to morda zdi celo simpatično, a sčasoma takšno obnašanje v zvezi začne dušiti, saj z njim ljubosumnež skuša nad vami dobiti moč in nadzor ter vam vedno znova dokazovati, da si zasluži vaše spoštovanje, da nihče drug ni vreden vaše ljubezni, da brez njega ne bi zmogli in da je za vas nepogrešljiv, kar lahko ob prej omenjenih obnašanjih z manipulacijo tudi doseže, če opozorilni znaki, ki pričajo o pretiranemu ljubosumju predolgo ostajajo spregledani in utišani.

Preberite še: Negotovost partnerja ogroža zvezo, tako pa prepoznate moškega, ki dvomi vase

Morda vas zanima tudi: Usodne navade, ki bodo uničile vajino zvezo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)