15 neprecenljivih resnic iz 15-letnega zakona

Nekatere resnice spoznanja tistih, ki uživajo v dolgem zakonu, so za vse pare neprecenljive.

23.2.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

15 neprecenljivih resnic iz 15-letnega zakona

V zakonu ali dolgem razmerju vsak nabira svoje izkušnje, se iz dneva v dan uči, kako okrepiti odnos in kako ohranjati skladno zvezo. A nekatera spoznanja, ki jih osvajajo drugi, so neprecenljiva za vse.

Takole je za Self avtorica Anne Roderique-Jones nanizala tisto, kar je v 15-letnem zakonu spoznala sama in priznati boste morali, da so njena odkritja dobrodošla za vsak sleherni par.

Poročite se z osebo, ki je odličen gost na zabavi

"Ko sva se tedaj še s fantom prvič skupaj udeležila poroke sem vedela, da se želim poročiti z njim. Kajti ne samo, da je bil v pražnji obleki res seksi, pohvalil je tudi mojo opravo, bil je prijazen do vseh gostov, sproščeno je klepetal z mojimi prijatelji in se na plesišču zavrtel z mamo neveste," prvo resnico izpostavlja izkušena soproga.

Ni treba lulati pri odprtih vratih

"To, da sva poročena že več kot deset let ne pomeni, da mora najino ljubezen odplakniti voda iz kotlička. Sama ne morem ne male in ne velike potrebe opravljati pri odprtih vratih stranišča, cenim zasebnost, ki mi ga nudi ta prostor in on to upošteva ter spoštuje."

 

Nič ni narobe, če gresta jezna v posteljo

"Velikokrat je slišati nasvet, da par nikoli ne sme v posteljo leči sprt. Midva ga ne upoštevava. Kajti veliko lažje rešitev nesoglasja poiščeva zjutraj, ko vse skupaj prespiva, sva spočita, se burna čustva umaknejo in na zadeve gledava z razumnejše plati."

Nekatera obdobja so preprosto bedna

"Dejstvo je, da v vsakem zakonu pridejo težka, lahko bi rekli bedna obdobja. Morda zato, ker se par preseli v novo okolje, kjer nima prijateljev in je daleč stran od družine, lahko je posredi napredovanje na delu in s tem večja obremenitev ali izguba službe, lahko ga pretresejo smrt v družini, bolezen ali karkoli drugega. A dobra novica je, da lahko par z razumevanjem in podporo vse to premaga ter iz slabega obdobja pride še močnejši in trdneje povezan."

Če nočeta otrok, se zanje ne odločajta

"Imeti otroka ali ne je odločitev, ki zadeva zgolj par in nikogar drugega. Če se ne vidita kot starša, imata vso pravico živeti življenje, kot odgovarja vama. Ne glede na to, kaj menijo sorodniki, sosedje ali prijatelji."

Skupna potovanja krepijo odnos

"Če sta po naravi avanturista ter rada odkrivata nove kraje in spoznavata nove ljudi, se nikar ne odpovejta skupnim potovanjem, kajti prav izkušnje, ki jih bosta nabirala na njih in znanja, ki jih bosta osvajala, vaju bodo še tesneje povezala."

Prepirati se je treba znati

"To, da so spori in nesoglasja del vsakega razmerja je dejstvo. Prav tako kot je dejstvo, da se je treba znati prepirati in v vsakem konfliktu ohraniti zdrav razum, spoštovanje drug do drugega in svoje dostojanstvo. Kar pomeni: brez žaljenja, poniževanja, očitanja, pogrevanja preteklosti in besnega loputanja z vrati."

Hobiji, ki jih gojita vsak zase, so neprecenljivi

"Skupaj bosta preživela veliko časa, a včasih si morata trenutke nameniti tudi zgolj za tisto, kar vaju veseli kot posameznika. Torej vzdržujta vsak svoje hobije, kajti nič ni narobe, če ona tedaj, ko on s prijatelji igra nogomet, v telovadnici izvaja jogo. Nasprotno."

A zadajajta si tudi skupne izzive

"Vseeno je, kaj  bosta izbrala: preteči maraton, prekolesariti dolgo razdaljo, osvojiti vrh, kamor še nista stopila, se naučiti novega jezika ali osvojiti nove plesne korake. Tako, kot so za dobro razmerje ključni hobiji, ki jih gojita vsak zase, so nepogrešljivi tudi izzivi, ki jih premagujeta skupaj."

Bodita drug drugemu največja podpornika in navijača

"Vsak ima svoje sanje, želje cilje in vsakomur se na poti do uresničevanja teh kdaj zalomi, kar ga hitro lahko pripelje na rob obupa. Zlasti, če ob sebi nima nekoga, ki verjame vanj ter ga podpira. Ta vloga partnerja je neprecenljiva in jo morata oba vzajemno igrati."

Ko gledata film, imejta vsak svojo posodo kokic

"Morda se sliši banalno, a če ima en rad ta prigrizek z maslom, drugi s soljo ali sirom, bosta tako lahko film gledala ob takšnem, ki je po volji obema. Čeprav to pomeni, da boste morali pomivati dve posodi."

Včasih boste imeli občutek, da nista enakovredna. In s tem ni nič narobe

"V teoriji gre nekako takole: vsak mora v zakon vlagati polovico. V praksi se zadeve ne obnesejo vedno. Včasih se naloge, zadolžitve in odgovornosti prevesijo na eno, drugič na drugo stran, a na koncu je pomembno le, da trud in pripravljenost drug drugega spoštujeta in ju ne podcenjujeta."

Razumevanje s prijatelji in družino olajša zadeve

"Veliko lažje je krmariti med vsemi družabnimi obveznostmi, če med najbližjimi ni trenj. Zato se vsaj potrudite, da bi sprejemali in razumeli družino ter prijatelje življenskega sopotnika."

Na življenjskega sopotnika glejte kot na sodelavca

"Do sodelovca seveda gojite pričakovanja, a kadar jih ne izpolni, mu to poveste na način, s katerim ga opozorite, vendar ne užalite. In prav takšnega bi morali ubrati tudi tedaj, ko partner hote ali nehote stori nekaj, kar vam ni po volji."

Tišina je neprecenljiva

"Nobenega dvoma ni, da je komunikacija ključ do uspešne zveze, a tišina je včasih vse, kar potrebujeta. Zato ni nič narobe, če jutranjo kavo popijeta vsak s svojimi mislimi, zvečer bereta v tišini ali brez besed sedita pred televizijo. Tišina je neprecenljiva in ima na zakon ali zvezo res čudežni učinek."

Preberite še: George in Amal Clooney s tem dogovorom ohranjata zakon

Morda vas zanima tudi: 7 običajnih prepirov, ki vaju čakajo, ko postaneta par


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)