Seks po dekadah ali kaj vas čaka glede seksualne prihodnosti

V dvajsetih eksperimentiranje, v petdesetih počasneje, a bolj erotično.

27.9.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Seks po dekadah ali kaj vas čaka glede seksualne prihodnosti

V svoji najnovejši knjigi z naslovom Sijajen seks se začne v 50-tih (Great Sex Starts At 50) seksologinja Tracey Cox razkriva različne faze seksualnega življenja in jih razvršča po desetletjih.

Takole njena dognanja na kratko povzema The Sun.

Dvajseta: eksperimentiranje

Dejstvo je, da je to obdobje življenja, ko je spolni nagon praviloma na višku, hkrati k premikanju seksualnih meja pripomoreta še svobodno življenje ter neobremenjenost s predsodki.

Dvajseta so torej obdobje, ko je največja verjetnost, da boste doživeli seks v troje, seks z osebo istega spola ali katero koli drugo noro izkušnjo.

Skratka čas, ki ga velja izkoristiti, a strokovnjakinja na tem mestu opozarja na previdnost in ob bok sproščeni spolnosti postavlja varen seks z vseh vidikov.

Trideseta: razburljivo, a naporno

V tridesetih se pari soočajo z največ seksualnimi težavami. Običajno so v daljši zvezi, oba gradita kariero in se posvečata otrokom.

 

Vse to predstavlja dokajšno grožnjo seksualnemu življenju, saj sta partnerja nemalokrat preobremenjena in seks potisneta na stranski tir.

Seveda ima spolnost v tem obdobju tudi prednosti, na prvem mestu je poznavanje želja in pričakovanj sočloveka ter samozavest, ki je vsekakor višja kot v dvajsetih in znatno pripomore k dobremu seksu. Ob tem gre omeniti še komunikacijo, kateri partnerja posvečata več pozornosti in znata ubesediti seksualne prioritete.

Skratka: trideseta niso lahka in velikokrat predstavljajo dokajšen izziv, za pare pa, ki znajo vse zapreke premagati, obljubljajo veliko senzualnega in hkrati divjega seksa.

Štirideseta: prelomnica

Obdobje življenja, ko se veliko v zvezi nezadovoljnih (in nezadovoljenih) loči od parterja. Več študiji je dokazalo, da je spolnost pri damah v tem obdobju na višku, da so neobremenjene s predsodki, da so pripravljene na premikanje meja, preizkušanje novih tehnik in poz, a le, če je ob njih pravi partner.

In če začutijo, da njihov dolgoletni sopotnik ni pravi naslov, jih ni strah odpreti novega poglavja življenja.

Zato gre po mnenju Coxove za prelomnico v zvezi. Veliko je na tehtnici, vsekakor pa velja, da je od posamičnega para odvisno, ali bosta partnerja v prihodnost zakorakala skupaj ali vsak zase.

Petdeseta: jackpot

Pri večini žensk je to obdobje menopavze. Libido velikokrat pade, kar pa ne pomeni, da je konec spolnega življenja.

"Menopavza je izziv, a ni nepremagljiv. Seks v tem obdobju je v resnici lahko najboljši.

Par je bolj sproščen, otroci so odrasli in šli od doma, vzpostavljena je finančna varnost, dovolj časa in energije je, da se partnerja posvetita sebi. Tudi s seksualnega vidika. Seks je manj osredotočen na penetracijo, je počasnejši in bolj erotičen ter iz mnogih vidikov boljši, kot kdaj koli prej," zaključuje Coxova.

Preberite še: 3 spolni položaji, ki so za moške najnevarnejši

Morda vas zanima tudi: Vrstni red umivanja telesa razkriva vaše seksualne sposobnosti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)