Sedem stvari, ki jih moraš storiti po seksu

Hvaležni ti bosta duša in telo.

14.4.2018 ob 5:00

potem_micna.jpg

Zagotovo si dobro podučena o tem, kaj moraš storiti, preden skočiš med rjuhe. Morda pa ne veš, kar vse bi morala početi po tem. Nabor možnih dejanj je dokaj pester: od spanja, do objemanja v tišini, pogovora in smeha. Kakorkoli, kar boš po seksu storila, bo vplivalo na tvoje psihično in fizično zdravje, ter tudi na vajin odnos. Da bodo ti vplivi pozitivni, ne pozabi na sledečih sedem dejanj, ki ji priporoča Huffington post.

Pojdi na stranišče

"Kar si že velikokrat slišala o mali potrebi po seksu, drži," je povedala seksologinja Sunny Rodgers. "Ta je vedno prvo, kar bi morala opraviti po končani akciji. Kajti s tem se z intimnih organov izpirajo na njih prisotne bakterije in toksini, ki so tja morebiti zašli med odnosom," pojasnjuje seksologinja in dodaja, da ne bo odveč tudi, če si boš intimne predele umila s toplo, vlažno krpo.

To sta po njenem mnenju ključna koraka za obvarovanje pred okužbami, pa naj bodo glivične ali bakterijske. In še nekaj: vedno se umivaj od sprednje proti zadnji strani.

Obleci si udobno spodnje perilo

Naslednji korak po besedah Rodgersove je, da iz predala vzameš sveže spodnje perilo iz naravnega materiala, ki intimnim predelom omogoča dihanje.

"Bombaž je najboljša izbira, saj omogoča kroženje zraka na področju genitalij," pojasnjuje. "Prav tako ne povzroča alergij, dobro vpija vlago in ne draži najbolj občutljivih delov telesa, ki so zaradi dodatne vlage po samem odnosu prav posebej občutljivi in dovzetni za okužbe ter vnetja."

Pogovarjajta se

Tako imenovan pogovor na blazini upravičeno prinaša veliko veselja. Čas, ki si ga drug za drugega vzameta po spolnem odnosu je tisti, ki vaju še dodatno zbliža, saj se med njim prav tako, kot med seksom samim, pospešeno sprošča hormon ljubezni, oksitocin.

"Ta hormon krepi občutek povezanosti," je povedala psihoterapevtka in spolna terapevtka Chamin Ajjan. "Pogovor z dragim bo med vama dvignil stopnjo intime. Lahko govorita o vajinih načrtih, sanjah, o tem kar bi rada počela, skratka o čemerkoli, kar se vama zdi pomembno."

Pij

Natoči kozarec vode in ga, preden se ujameta v vrtinec strasti, postavi na nočno omarico, ali se v kuhinjo odpravi potem, ko se vračaš s stranišča. "Po spolnem odnosu bi si morala privoščiti vsaj tri decilitre vode, tako bi telesu priskrbela izgubljeno tekočino in dodatno energijo, saj zaloge obojega po seksu hitro vpadejo," je povedala Rodgersova. 

Nekaj prigrizni

Nič nenavadnega ni, da se potem, ko se strasti umirijo, oglasi želodec. Telo med seksom porabi dokajšno količino energije in z lakoto te opozarja, da je čas za nov zalogaj. "Lahko si pripravita sendviče ali skuhata skupaj kaj preprostega. Denimo omleto," svetuje Ajjanova. To je odličen zaključek dogajanja, saj tako kot ekipa poskrbita drug za drugega, med tem prijetno kramljata in se še dodatno povezujeta.

Pohvalita drug drugega

V prid globlje seksualne povezave je pomembno, da drug drugega po koncu dejanja pohvalita. "Takoj po spolnem odnosu je količina oksitocina v telesu še visoka," je povedala zakonska terapevtka Karla Ivankovich in dodala:  "Zato tedaj delita, kaj vama je bilo res všeč in kaj je v vaju prebudilo največ veselja. To je odličen način zbliževanja." 

Četudi orgazma nisi doživela, je povezovanje in komunikacija drug z drugim tisto, kar še dodatno zadovolji vajine čustvene in fiziološke potrebe.

Smejta se

Po seksu sta sproščena in razigrana, zato je to idealen trenutek za malo humorja. "Potem, ko se postorgazmična evforija umiri, je svet preprosto lepši. Povej domiselno šalo, prigodo ali anekdoto, smej se njegovim domislicam in tako bosta še poglobila vajino povezavo. Čas, ki ga po seksu preživita skupaj, je pomemben. Če en od partnerjev prehitro odide, se drugemu zazdi, kot bi padel na trda tla," je prepričana Ivankovicheva.

Skratka, ne glej na spolni akt kot zgolj na seks. Veliko prijetneje bo, če se bosta po njem skupaj sproščala ter razvajala in tako še okrepila vajino vez.

Na MIČNI vas čakajo še te ZANIMIVE vsebine: 

Dojke, ki so moškim najbolj všeč

Povsem jasni znaki, da ni zaljubljen vate

Bizarni spori, v katerih so morali posredovati zakonski terapevti

Vprašanja, ki si jih pametno dekle zastavi, preden nekomu odpre srce

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)