Raziskava dokazuje: ženske, ki berejo erotične romane, so nadpovprečno …

Očitno so ženske, ki prisegajo na erotične romane, pred ostalimi v veliki prednosti.

8.7.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Raziskava dokazuje: ženske, ki berejo erotične romane, so nadpovprečno  …

Erotični romani so bili nekoč na slabem glasu, saj so bili smatrani kot čtivo osamljenih dam. Z romanom 50 odtenkov sive je ta žanr sicer postal bolj priljubljen, vendar še vedno ostaja nekoliko v ozadju.

A prepričanje, da so tovrstni romani trivialna literatura brez literarne vrednosti ter da po njej posegajo osebe z nižjimi intelektualnimi sposobnostmi, je zmotno, je dokazala nova študija, ki se je poglobila v značilnosti bralk erotičnih del.

Kdo torej bere romane za odrasle?

Kot izsledke dela inštituta za empirične raziskave Max Planck, v kateri je sodelovalo 420 zavzetih bralk erotičnih romanov povzema Business Insider, se 85 odstotkov teh označuje kot heteroseksualke, 28 odstotkov jih je v zvezi, 39 odstotkov je poročenih, le 22 odstotkov sodelujočih je povedalo, da so samske.

 

Poleg tega se je v študiji razkrilo, da so ljubiteljice erotičnih romanov nadpovprečno izobražene ter stare med 20 in 40 let. Med razlogi za branje so prevladovali odvračaje pozornosti od vsakodnevnih težav, sprostitev in pobeg v domišljijo.

In še ena zanimivost: številne sodelujoče so povedale, da ne samo, da rade berejo, ideje in opažanja si rade tudi izmenjujejo na družabnih omrežjih. Kar pomeni, da se požvižgajo na predosdke in na splošno prepričanje ter se ne omejujeo pri izbri literarnih del, ki jim najbolj ležijo, s čimer nakazujejo na močan značaj ter visoko samozavest.

Rezultati so bili objavljeni v časopisu Humanities & Social Sciences Communications.

Preberite še: Erotična igrica za popestritev: vezanje za začetnike

Morda vas zanima tudi: 10 najpogostejših spolnih fantaziji - Uganete, katera presenetljivo vodi?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)