Pozor! 7 obveznih mejnikov, ki jih morata doseči v razmerju pred zaroko

Zaroka, ki ji praviloma sledi poroka, je velik korak, s katerim ne gre hiteti.

23.3.2019 ob 5:22

par_zaroka_prstan_micna.jpg

Lep čas sta že par in razmišljata o tem, da bi zadeve uradno obeležila. S poroko, pred njo pa seveda z zaroko. A preden vam on podari (in vi sprejmete) prstan, bi morala skupaj prehoditi nekaj odločilnih stopnic v razmerju.

Katerih sedem je obveznih, je za Womens Health povedala zakonska in družinska terapevtka Rebecca Hendrix. Pa lepo po vrsti.

Velik prepir

Čeprav sta v fazi, v kateri so vama spori še neznani, bosta prej ali slej stala na nasprotnih bregovih.

Vsak par pride do točke, ko se partnerja v nečem ne strinjata, ko nenamerno drug drugega prizadeneta, užalita, ujezita, razočarata. In ko do tega pride, morata seveda znova najti skupni jezik.

Kakšen način bo kateri ubral, je odvisno od posameznika. Pomembno pri celotni zgodbi pa je, da znata poiskati kompromis. Če sta tega res sposobna, je mogoče odkriti le v praksi ter na konkretnem primeru. Kar morata nedvomno spoznati še preden si obljubita večno zvestobo.


Skupen življenjski izziv

Zakon je poln velikih in malih izzivov. En od pogojev za uspešno zvezo je vedenje, da sta si tedaj, ko se pojavijo dvomi in negotovosti, pripravljena stati ob strani.

Prav pri premagovanju izzivov se najbolj jasno pokaže, kakšna je vajina medsebojna podpora, kako se obnašata tedaj, ko je izid negotov ter nejasen in kako delujeta kot par.


Spoznavanje družine

Tu ne gre le za večerjo z njegovimi starši, potreben je poglobljen vpogled v dinamiko družin, v katerih sta odraščala, v vzorce, ki so vaju spremljali od otroštva in imajo velik vpliv na vajino obnašanje, norme in pričakovanja.

Čeprav se vama trenutno zdi drugače, se bodo prevelike razlike nedvomno pokazale in če nanje ne bosta pripravljena, jih morda ne bosta mogla premagati.


Pogovor o denarju

Spori glede denarja so en najpogostejših razlogov za razpad intimnih zvez. Pogovor o denarju ni nič kaj romantičen, a v prid uspeha odnosa je več kot potreben, kajti prav na podlagi tega je mogoče odkriti odnos do denarja, ki vaju bo povezal ali razdvojil.

Še preden zapečatita vajino usodo, sprejmita nekaj skupnih finančnih odločitev. Pa naj bo glede deljenja najemnine, plačevanja stroškov ali proračuna za počitnice. Kajti verjeli ali ne, denar je sveta in tudi odnosa vladar, in v kolikor se vajina pogleda nanj preveč razlikujeta, bi morala dobro razmisliti o naslednjem koraku.


Pogovor o spolnem življenju

Ne glede na to, kako vroče je trenutno v vajini spalnici, spolno življenje ne bo vedno na tej stopnji, zato je pomembno, da se o seksu znata brez zadrege pogovarjati.

Ne samo tedaj, ko se pojavijo takšne ali drugačne z njim povezane zadrege, temveč tudi v smislu, koliko vama spolnost v resnici pomeni in kaj od nje pričakujeta. V kolikor ti pogovori med vama ne predstavljajo zadrege, bosta tudi kasneje lahko s primerno komunikacijo poskrbela za kvaliteten seks ter za prav takšno zvezo.


Skupno potovanje

Na potovanjih pogosto pride do situacij, na katere nista bila pripravljena. V njih se pokaže, kako nekdo ukrepa tedaj, ko nima načrta, kako premaguje težave in kako je pripravljen sodelovati z nekom, s katerim naj bi preživel celo življenje ali s popolnimi tujci.

Potovanja so veliko več kot nabiranje skupnih dogodivščin, so tudi pokazatelj skritih kotičkov značajev, ki jih je pametno spoznati pred odločilnim korakom.


Skupno stanovanje

Človek človeka res spozna šele, ko z njim živi. Zato si pred zaroko namenita nekakšno poskusno dobo in zaživita pod isto streho.

Tedaj, ko skupaj preživita večino časa, se pokažejo tudi manj prijetne plati osebnosti. Le s skupnim življenjem je mogoče spoznati, če jih sprejemata, tolerirata in med vaju ne prinašajo napetosti, ki bi v končni fazi ogrozile odnos.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Nekoč boste znova srečni (7 resnic o življenju po razhodu) ali pa Resnične izpovedi žensk: Varala sem nasilneža, nekaj je manjkalo (in drugi razlogi za nezvestobo)

Priporočamo tudi: Živila, ki jih je pametno imeti na zalogi, da kuhamo okusno in poceni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)