Ali vaju poroka lahko reši?

Ugotavljamo, ali so poročeni pari srečnejši.

14.7.2016 ob 12:30

poroka.jpg

Razmišljate o poroki in se hkrati po tihem sprašujete, kako neki bo zaobljuba vplivala na vajino razmerje. Slišali ste, da so poročeni pari srečnejši, bolj zdravi in živijo dlje od njihovih samskih vrstnikov. 

Več dejstev o intimi poiščite na Facebooku

Pa je res za vse to zaslužen pred pričami in svati podpisan papir? Odgovor na to vprašanje vam morda ne bo všeč. Glasi se namreč: najbrž ne. 

Dejansko velja ravno nasprotno. Vsaj če gre verjeti izsledkom leta 2012 izvedene britanske raziskave, ki so pokazali, da so ljudje, ki živijo skupaj, niso pa poročeni, samozavestnejši in zadovoljnejši od tistih, ki so dahnili usodni da.

In še ena poizvedba, ki ne govori zakonu v prid: ta je iz leta 2011 in se je pozabavala z vplivi pomembnih življenjskih dogodkov na občutke sreče. Znova so se tisti, ki so zakorakali pred matičarja, izrekli za manj srečne od onih, ki tega dogodka niso slavili. 

Prstana ne rešita razmerja

A seveda vsega ne gre pripisati vplivu zakona. Kajti študija iz leta 2014 je potrdila tisto, kar je sicer povsem jasno: občutki sreče v razmerju niso pogojeni s tem, ali imata partnerja na rokah prstane ali ne, pač pa zgolj s kvaliteto odnosa.

Kot so zapisali znanstveniki, je povsem nepomembno, kako imenujete človeka, s katerim delite mizo in posteljo. Ne glede na to, ali je on vaš soprog, življenjski sopotnik ali zunajzakonski partner, če je hkrati tudi vaš najboljši prijatelj, za vse pozitivne vplive trajne zveze na dušo, počutje, srečo in zdravje, uradne potrditve ne potrebujeta. In če on to ni, še tako bučna svadba razmerju ne bo pomagala.

»Kar je v trenutku pritegnilo mojo pozornost in me spodbudilo k razmisleku o zakonu je pomen prijateljstva v zvezi. Ter dejstvo, da jo je treba vsak dan negovati,« je povedal soavtor študije John Helliwell z univerze Britanska Kolumbija in dodal, da njihova raziskava še zdaleč ni edina, ki se je dokopala do teh zaključkov, je pa nedvomno potrdila, da poročna zaobljuba nikakor ni ključna sestavina srečnega razmerja. 

Tisto pravo je veliko dostopnejše, cenejše in ob primernem trudu vsem na dlani. 

A naj vaju ti izsledki ne odvrnejo od namere, da bi se podala pred oltar. Če oba čutita, da je zakon tisto pravo, je odločitev vendarle vajina. Seveda pa mu ne pripisujta prevelikega vpliva na vajino zvezo. Kar jo resnično krepi in kar vaju osrečuje, je iskreno prijateljstvo.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)