Pojasnjujejo strokovnjaki: Zakaj ne morem doživeti orgazma?

Pri nezmožnosti doseganja orgazma so posredi fizični in psihični dejavniki.

23.12.2018 ob 4:30

orgazem_seks_spolnost_punca_zenska_fant_moski_postelja_klitoris.jpg

Nihče se ne rodi z znanjem, kako doživeti orgazem. Nekateri, preden ga končno okusijo, leta izpopolnjujejo svoje seksualne veščine, obstajajo pa tudi takšni, ki ga ne doživijo nikoli.

V eni od na to temo izvedenih raziskav se je izkazalo, da 18,4 odstotkov žensk sicer lahko orgazem doseže zgolj s penetracijo, a pri večini je vendarle potrebna stimulacija klitorisa.

Tudi lastnikom penisa orgazem ni samo po sebi dan. V publikaciji Sexual Research so zapisali, da je več kot 25 odstotkov v omenjeni študiji sodelujočih moških priznalo, da večkrat zaigrajo vrhunec.

Kaj pa najpogosteje stoji na poti do tako opevanega cilja? Kot je za Huffington post povedala Sarah Hunter Murray, seksologinja in družinska terapevtka, obstaja veliko razlogov, praviloma pa jih je mogoče združiti v dve skupini: fizične in psihične.

Fizični razlogi za odsotnost orgazma

Če tega nikakor ni in ni, najbrž še niste odkrili primerne tehnike, ki bi vas do vrhunca pripeljala. "Napačna tehnika je najpogosteje kriva za odsotnost orgazma pri ženskah, praviloma srž težave tiči v pomanjkanju stimulacije klitorisa," je prepričana Murrayeva.

"Pri večini spolnih poz, zlasti pri heteroseksualnem spolnem odnosu, je te premalo. Zato se res zdi, da nekdo ni sposoben doživeti orgazma, v resnici pa najbolj erogena telesna cona potrebuje le več stimulacije," utemeljuje svoje prepričanje.

Z njo se strinja klinična seksologinja Sunny Rodgers. "Velikokrat zadeva ni tako problematična, kot je videti na prvi pogled. Malo raziskovanja tam spodaj je najboljša rešitev. Pa naj bo med masturbacijo ali med spolnim odnosom v dvoje."

Včasih na poti do orgazma stoji bolečina, do katere pride med spolnim odnosom. Ta je lahko posledica zdravstvenih stanj, kot sta denimo vaginizma ali endometrioza. Med penetracijo je bolečina, ki jih ti povzročata tako moteča, da preprosto izniči možnost za vrhunec.

Še en razlog za odsotnost vrhunca je jemanje nekaterih kontracepcijskih tabletk ali drugih zdravil, ki negativno vplivajo na libido in ostale spolne funkcije.

Kaj pa moški?

"Pri moških je kot prve fizične razloge za odsotnost orgazma treba izpostaviti pomanjkanje spolne privlačnosti, pomanjkanje spolne želje ali težave z doseganjem in vzdrževanjem erekcije. V vseh teh primerih vrhunec še zdaleč ni samo po sebi umeven," pojasnjuje Murrayeva.

V ozadju erektilne disfunkcije je več razlogov: težave z zdravjem, ki vplivajo na krvni obtok, jemanje nekaterih zdravil, kajenje. V kolikor je težava pogosto prisotna, je nedvomno treba poiskati vzroke zanjo in jo na primeren način odpraviti. 

Psihični razlogi za odsotnost orgazma

Tudi mentalne ovire so lahko tiste, ki negativno vplivajo na doživljanje spolnosti in na orgazem.

"Obstaja pisana paleta razlogov, ki vplivajo na misli in s tem preprečujejo doseganje popolnega spolnega zadovoljstva. Lahko gre za nezadovoljstvo v zvezi, pomanjkanje intimne povezave s partnerjem, stres, preobremenjenost, nizko samozavest in nezaupanje vase, lahko so posredi spolne travme iz preteklosti," na nekatere opozarja terapevtka in dodaja: "Včasih je povsem običajen spor s partnerjem dovolj, da sta jeza in razočaranje tako močna, da preprečujeta orgazem. Kar velja za oba spola."

Rodgerseva k temu dodaja še pritiske, ki jih na posameznike ustvarja pretirano poudarjanje seksualnosti, kar v moških in ženskah ustvarja nerealna pričakovanja in s tem preprečuje doseganje spolnega vrhunca.

"Nerealne slike, kako naj bi bili videti, kako naj bi se obnašali pred, med in po seksu ustvarjajo nepremagljive ovire pri doživljanju orgazma, saj je realnost daleč od tistega, kar slikajo mediji," opozarja Rodgersova in dodaja, da je med njenimi strankami nemalo takšnih, pri katerih je prisoten tudi strah pred orgazmom. "Razlogi zanj se skrivajo v različnih postavkah: nekaterih je strah, da jih bo seks zasvojil, drugi menijo, da bi z orgazmom med masturbacijo varali partnerja. To niso redki primeri, a te težave so premagljive s primernim vodenjem terapevta."

Obstaja še en psihološki vzrok za odsotnost orgazma. In sicer gre za mentalna stanja, med drugim tesnobnost in depresijo. Tudi pri odpravi teh lahko pomaga le usposobljen terapevt.

Kako vse to spremeniti

Najprej dobra novica: tako psihične kot fizične razloge je mogoče odpraviti.

V kolikor srž težave tiči v slabi zvezi, je prvi korak k reševanju težave pogovor s partnerjem. Kajti, kot opozarjajo seksologi in družinski terapevti, je odkrita komunikacija ključ do kvalitetnega spolnega življenja.

Drugi korak k boljši spolnosti je neobremenjevanje z orgazmom. Čeprav se zadeva ne sliši preveč obetavna in učinkovita, je obremenjevanje s samim zaključkom velikokrat tisto, ki ne vodi do popolne spolne potešitve. "Raje, kot da vse misli in dejanja usmerjate v orgazem, se posvetita dolgi predigri in uživajta v vseh dotikih, ne zgolj tistih, ki naj bi pripeljali do vrhunca. Kajti čeprav je orgazem pogosto smatran kot sam višek spolnega akta in velja za največji vir veselja, je za popolno spolno izkušnjo pomembna cela pot do njega," je povedala Murrayeva, ki dodala, da stimulacija, ki pripelje do užitka, velikokrat ni odkrita v prvem poskusu. Teh je praviloma treba več, kar velja tako za moške kot ženske: "Masaža prostate, stimulacija klitorisa, razvajanje vseh erogenih con so med tehnikami, ki pripeljejo do končnega cilja nepogrešljive. A v končni fazi mora vsak sam spoznati, kaj mu najbolj odgovarja. Ključno pri odkrivanju tega pa je samozadovoljevanje, ki vsekakor ne bi smelo  biti tabu tema. Moj nasvet je: bodita potrpežljiva. Oba."

Obe strokovnjakinji pri tem izpostavljata uporabo spolnih igračk, ki so namenjene masturbaciji ali seksu v dvoje. Zasnovane so tako, da pričarajo maksimalne užitke. In ne pozabita na lubrikant. Ta je tisti, zaradi katerega so zadeve prijetnejše in prinašajo pravo zadovoljstvo.

K doseganju orgazma pripomorejo tudi močne keglove mišice. "Stiskanje in sproščanje mišic medeničnega dna je koristno z več vidikov. En od njih so močni orgazmi, do katerih pomagajo tako moškim kot ženskam," njihov pomen izpostavljata strokovnjakinji.

Prav pride tudi eksperimentiranje  pa naj bo sami ali v dvoje: različne poze, različni položaji teles, različne stimulacije lahko odkrivajo nove dimenzije spolnosti ter pripeljejo do zaželena rezultata.

In še najbolj pomembno: ko se ljubita, bodita z mislimi pri samem dejanju. Vse, kar ni povezano s seksom, pustita izza vrat spalnice. Kajti preobremenjenost, stres, tesnoba so največji sovražniki kvalitetne spolnosti. Poiščita načine, da se bosta res lahko povsem sprostila in uživala v tistem, kar počneta, se resnično povezala na romantični in čustveni ravni ter s tem lažje prišla do tako opevanega cilja: orgazma.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Horoskop: V teh šestih astroloških znakih so rojeni najslabši šefi ali pa Horoskop: Trije znaki, ki ne marajo praznikov

Priporočamo tudi: Horoskop: 5 najbolj odločnih, pogumnih in neustrašnih astroloških znakov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)