Pet sporov, ki jim ne uidejo niti najbolj srečni pari

Obstajajo teme, glede katerih skupno besedo težko najdejo še tako uigrani pari.

15.3.2021 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet sporov, ki jim ne uidejo niti najbolj srečni pari

Težave in nesoglasja v razmerju so nekaj povsem normalnega ter običajnega in pravilno reševanje teh pripomore k močnejši ter kvalitetnejši zvezi.

Skratka, prepirati se je bolje, kot molčati in obstajajo kamni spotike, ki so skupni domala vsem parom. Kaj so jabolko spora v še tako srečni zvezi, izpostavlja Susan Heitler, zakonska svetovalka iz Denverja.

Spor glede denarja

Še tako složni pari se prej ali slej znajdejo v razpravi, kako in zakaj potrošiti zasluženi denar. Zadeva je veliko bolj globoka, kot za kaj je vredno in zakaj ni vredno odšteti določenega zneska.

Največkrat gre namreč za spor, ki ga pogojujejo različne vrednote in prioritete, ki jih človek osvaja skozi odraščanje in vzgojo ter jih v odrasli dobi le težko spreminja, lahko pa jih na podlagi pogovora in včasih tudi bolj burne razprave prilagodi in z zakoncem ali partnerjem doseže kompromis, ki odgovarja obema.

Spor zaradi seksa

Spolno življenje igra pomembno vlogo v razmerju. In če partnerja glede tega nista na istih bregovih, kaj lahko pride do neprijetnih zamer, tudi očitkov in dvoma v resnična čustva druge strani.

Z ignoriranjem težave ta ne bo izginila, temveč se bo le še poglobila, zato o zadevi, v kolikor ena od strani ni zadovoljna, ne gre molčati. Treba je opozoriti nanjo, pa čeprav s sporom. In seveda poiskati pomoč. Pa čeprav v ordinaciji terapevta.

Spor glede izražanja jeze

Velikokrat se zgodi, da se v ljubezni združita osebi z različnim družinskim ozadjem: medtem, ko so si v družini ene vse povedali v obraz ter velikokrat celo povzdignili glas, so v družini druge kuhali zamero ter nestrinjanje izražali s tihimi dnevi in tedni. Kadar trčita ta dva svetova, se neredko krešejo iskre.

"Najbolje je temo pogovora opraviti, ko sta oba mirna in lahko razmišljata trezno. Morda vama pri tem lahko pomaga tudi terapevt, pomembno je le, da najdeta način izražanja jeze, ki odgovarja obema in do nikogar ni nesramen," opozarja Heitlerjeva.

 

Spor o vlogi staršev v skupnem življenju

Najbolje je mejo, čez katero njeni in njegovi starši v razmerju ne smejo, povleči na samem začetku. A žal praviloma tedaj o tem nihče ne razmišlja, težava pa nastopi, ko bi njeni ali njegovi starši v življenju para radi prevzeli preveliko vlogo in celo posegali v osebno svobodo.

Prav je, da se na te težave opozori, prav je, da se v končni fazi postavi meje in prav je, da se jih predoči tudi osebam, ki jih najbolj zadevajo. Spor glede tega je vsekakor veliko boljša pot, kot molk in pometanje težav pod preprogo.

Spor o hišnih opravilih

Tudi glede tega je pravila najbolj postaviti na začetku. Ker temu največkrat ni tako, sčasoma vse pristane na ramenih enega, ta je preobremenjen, vse bolj jezen in na koncu pride do eksplozije očitkov ter jeznih besed.

Vse bi se dalo rešiti brez njih, vsekakor pa so boljša pot, kot tiha zamera in molk. Seveda, če z njihovo pomočjo par najde rešitev, ki ustreza obema partnerjema.

Povzeto po portalu Dnevnik.hr

Preberite še: To so jasni dokazi, da ste našli sorodno dušo

Morda vas zaima tudi: 6 znakov, da vama ni namenjena skupna prihodnost


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)