Pet stopenj vsakega razmerja (preverite, v katerem sta trenutno)

Kot zatrjujejo znanstveniki, gre vsako dolgo razmerje skozi pet različnih razvojnih obdobij.

31.7.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet stopenj vsakega razmerja (preverite, v katerem sta trenutno)

To, kako je čutiti zaljubljenost, najbrž že veste. Pa veste tudi, kaj vas čaka v nadaljevanju zgodbe?

Najnovejša študija, ki jo povzema Your Tango, se je poglobila v razvoj razmerja po korakih. Kot so zapisali strokovnjaki, gre par skozi pet faz zveze, za vsako je značilno posebno obnašanje. Katerih pet pa imajo v mislih?

Prva faza: obsedenost

Najboljši del zaljubljenosti so metuljčki v želodcu. V določenih primerih je obsedenost lahko slaba, a kadar jo občutita obe v ljubezensko zgodbo vpeti strani, je nekaj najbolj čudovitega. Ne moreta spati, ne moreta jesti, ne moreta se zbrati in vse svoje moči uperjata v to, da bi se čim prej znova srečali.

Omenjena raziskava je dokazala, da je pri 56. odstotkih posameznikov prav v tej fazi libido najvišji, kar pomeni, da so srečanja v največji meri skrčena na druženje med rjuhami.

Druga faza: udobje

Ko se zadeve malo umirijo, nastopi druga faza. Kot navajajo strokovnjaki, se v njej v možganih pospešeno sproščajo nevrokemikalije, ki prinašajo pomirjenost in ugodje.

Še vedno sta prisotna vznemirjenje in pričakovanje, spanec je še vedno moten, a vendar ti občutki niso več tako intenzivni. Faza medenih tednov je sicer minila, a zadeve se še zdaleč niso povsem pohladile.

 

Tretja faza: dvom

Seveda se v vsakem odnosu prej ali slej pojavi dvom. Nizajo se vprašanja v smislu: Je to res to? Si želim tega? Se lahko s to osebo vidim daleč v prihodnosti? So zadeve bolj resne, kot sem pričakoval(a)?

Ne gre toliko za dvom vase kot v poskus določiti, kaj si posameznik obeta v prihodnosti in si odgovoriti na vprašanje, ali sprejema prave odločitve.

Četrta faza: ranljivost

Kot so zapisali avtorji omenjene raziskave, je to faza, ko začno resnično padati maske, ko si partnerja dovolita pokazati pravi jaz, ko odvržeta fasado popolnosti in ko si dovolita drug drugemu razkriti tudi najbolj skrite kotičke duše.

Vse to pa je v očeh obeh tvegano in zdi se jima, da sta prav zaradi intimnosti ter odkritosti ranljivejša. Kar 15 odstotkov sodelujočih v študiji je namreč priznalo, da ranljivost izhaja iz bojazni, kako bo partner sprejel vse tisto, kar je do sedaj ostalo skrito.

Vendar strokovnjaki navajajo: ni vedno lahko pokazati svoje manj lepe plati, a ta faza je, če želita res uspešno zvezo, nepogrešljiva.

Peta faza: stabilnost

Po vseh vzponih in padcih, po vseh vprašanjih o prihodnosti in potem, ko se parterja drug pred drugim razgalita v vseh pomenih besede, nastopi faza stabilnost.

V telesu se poviša ravnen vazopresina, hormona, ki se sicer sprošča tudi med orgazmom in nudi pogoj za tesno intimno povezavo.

Pari v tej fazi so srečni, čeprav je začetna vznesenost že minila. Prav v tem obdobju se namreč pojavljajo občutki, ki zagotavljajo srečno in stabilno zvezo. V bistvu je to najlepše obdobje odnosa in če ima par res srečo, so tudi v njem še vedno prisotni metuljčki.

Preberite še: Tega zaljubljen moški nikoli ne počne

Morda vas zanima tudi: Šest opozoril, da ne bosta zmogla rešiti težav (in je razhod najboljša pot)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)