Kaj je spalna ločitev … in zakaj bi morali razmisliti o njej

Spanje v ločenih posteljah ima na razmerje večplasten in predvsem pozitiven učinek.

21.5.2020 ob 5:35 | Foto: Kinga Cichewicz za Unsplash | Avtor: M. FL.

Kaj je spalna ločitev … in zakaj bi morali razmisliti o njej

Obstaja nemalo razlogov, zaradi katerih spanje z dragim v skupni postelji ni tako romantično, kot se zdi na prvi pogled: smrčanje, obračanje po postelji, brcanje, kraja odeje, branje pri svetilki in še bi lahko naštevali dejavnike, zaradi katerih se mnogi pari odločijo za tako imenovano spalno ločitev.

Brez skrbi, zadeva ni tako dramatična, kot se zdi na prvi pogled. Spalna ločitev je z drugimi besedami spanje v ločenih posteljah oziroma spalnicah. In če zato, ker z dragim delita ležišče, spite slabo, bi morda morali razmisliti o tem koraku. Verjemite, ne bi bili edini. Kajti kot rezultate ene od na to temo izvedenih raziskav povzema Women's Health, več kot 30 odstotkov parov pravi, da bi z veseljem spali v ločenih prostorih.

Zakaj torej ločeni postelji?

Pravi razlog je kot na dlani: zaradi boljšega nočnega počitka. "Zadeva je povsem smiselna. Partnerja, ki spita v ločenih posteljah oziroma spalnicah, drug drugega ponoči ne motita zaradi smrčanja, nemirnega spanca ali drugačne spalne rutine," je povedal Chris Winter, nevrolog in predstojnik klinike za medicino spanja Charlottesville, Virginia.

 

"Pa čeprav to počneta samo občasno. Dejstvo je, da je dober spanec več kot pomemben. Kvaliteten nočni počitek se namreč odraža na številnih nivojih življenja: pod njegovim vplivom se prehranjujemo bolj zdravo, smo učinkovitejši pri delu, lažje telovadimo in še bi lahko naštevali," pojasnjuje nevrolog in dodaja: "Ob tem ne gre zanemariti dejstva, da slab spanec negativno vpliva tudi na razmerje. Ljudje, ki ne spijo dovolj oziroma spijo slabo, so bolj razdražljivi, impulzivni, težje prepoznavajo čustva druge strani in so bolj dovzetni za depresijo v primerjavi s posamezniki, ki spijo dovolj."

Zato je pametno dober spanec postaviti na prvo mesto ter z njim izboljšati zdravje, počutje in da, tudi razmerje.

Morda le občasno

Zlasti je ločeno spanje priporočljivo v določenih obdobjih razmerja, denimo med nosečnostjo ali tedaj, ko ima en od partnerjev res nor urnik. Zadeva je torej lahko zgolj občasna. Par se denimo za ločeno spanje odloči tedaj, ko enega od partnerjev naslednji dan čaka pomemben sestanek ali drug stresni dogodek. 

Morebitnega predloga nikar kar ne zavrnite

Winter dodaja, da bi pari morali opustitev misel, da je spanje v skupni postelji pogoj za uspešno razmerje. Tudi z vidika spolnosti: "Spanje v ločenih posteljah je osebna izbira, menim pa, da je spolno življenje lahko intenzivno tudi, če partnerja ne delita ležišča."

Z njim se strinja terapevtka za pare Sherry Amatenstein, ki sicer navaja, da predlog enega od partnerjev, da bi se med spanjem ločila, v drugem neredko zbudi dvom in strah, vendar izpostavlja, da je pri tem pomembno, da stran, ki se odloči za ta korak, natančno pojasni, kaj jo je k temu napeljalo predvsem pa da pove, da odločitev ni povezana s čustvi, ki jih čuti do življenskega sopotnika.

Druga stran naj predloga ne jemlje osebno, kajti zadeva na dolgi rok pozitivno vpliva na odnos. Po navedbah ameriške nacionalne fundacije spanje namreč 38 odstotkov posameznikov navaja, da slab nočni počitek, ki je posledica nemirnega spanca partnerja, negativno vpliva na razmerje. Zato Amatensteinova navaja, da so ločene spalnice v resnici dobra stvar: "Prijetno je imeti nekaj časa samo zase in se res dobro naspati."

Kako zadevo vpeljati v prakso?

Vsi nimajo možnosti ločenih spalnic, a če vama je dana, razmislita, da bi vsaj občasno spala vsak v svoji in ju prilagodita svojemu okusu: "Ločeni spalnici ponujata možnost, da spalni prostor vsak prilagodi svojemu okusu: glede temperature, svetlobe, vzmetnice, odeje, torej v smislu dejavnikov, ki znatno vplivajo na nočni počitek," še več prednosti našteva Winter.

Če dodatnega prostora nimata, lahko en od partnerjev vsaj občasno spi na kavču. Denimo pred pomembnimi dogodki. To res ne more trajati večno, lahko pa je učinkovita kratkoročna rešitev.

Seveda ima zadeva vpliv tudi na spolno življenje: seks bo najbrž večkrat načrtovan ali se mu bosta spontano predala sredi dneva, preden bo nastopil čas za počitek. V vsakem primeru bosta ob dobrem spancu zanj imela dovolj energije.

Preberite še: Pet prepovedanih stvari v spalnici

Morda vas zanima tudi: Kdo in zakaj najpogosteje škriplje z zobmi (ter kako zadevo odpraviti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)