Pomembno vprašanje, ki bi ga starši morali zastaviti otrokovemu učitelju na začetku šolskega leta

Strokovnjaki za izobraževanje in razvoj otrok so predstavili najboljše načine za vzpostavitev zdrave komunikacije v začetku novega šolskega leta.

21.8.2023 ob 11:20 | Foto: Getty Images/iStockphoto | Avtor: P. K.

Pomembno vprašanje, ki bi ga starši morali zastaviti otrokovemu učitelju na začetku šolskega leta

Septembrsko obdobje vračanja v šolo je lahko napeto in naporno, tako za otroke kot tudi za starše in učitelje. Tu je nakupovanje šolskih potrebščin, veliko dogodkov in elektronskih sporočil ter seznanitev z novimi učitelji in novimi razredi.

V obdobju prehoda s počitnic v šolo bi morali starši razmisliti tudi o komunikaciji med njimi in učitelji svojih otrok.

»Dobra komunikacija lahko ublaži veliko zmede glede nalog, skrbi učencev, izzivov, ocen in še marsičesa,« je za portal Huffpost povedala Staci Lamb, učiteljica in blogerka. Raziskave so pokazale, da vključevanje staršev v šolsko izkušnjo njihovih otrok pozitivno vpliva na njihov akademski, vedenjski in socialno-čustveni uspeh.

»Če starši in učitelji v začetku šolskega leta vzpostavijo dober odnos, imajo oboji priložnost izvedeti, kako lahko najbolje pomagajo otrokom od samega začetka. In starši lahko izmenjujejo pomembne informacije o svojih otrocih, ki učitelju pomagajo brezhibno vzpostaviti odnos, ta pa vodi k angažiranosti učencev, motivaciji, zaupanju in uspehu,« je povedala Tracee Perryman, avtorica knjige o razvoju in komunikaciji otrok.

Kaj lahko storim, da bom svojemu otroku pomagal uspeti v vašem razredu?

Paulo Graziano, profesor psihologije in raziskovalec v Centru za otroke in družine na Mednarodni univerzi Florida, je priporočil vprašanje: »Kaj lahko storim, da bom svojemu otroku pomagal uspeti v vašem razredu?«

»To vprašanje daje učitelju vedeti, da boste kot starš zaveznik na otrokovi izobraževalni poti," je pojasnil.

»To je še posebej pomembno, če ima vaš otrok kakršne koli vedenjske, učne in socialno-čustvene težave med šolskim letom.«

Priporoča tudi izkazovanje čuta za pozitivnost in spoštovanje do učiteljev. Poskusite jim dati čas, da se ustalijo v rutini, preden zaprosite za dodatne sestanke.

Kakšno raven podpore lahko zagotovim doma?

Po besedah Katy Carscadden, učiteljice prvega razreda iz Nevade, bi se morali starši mladih učencev še vprašati, kaj lahko storijo, da bi najbolje podprli svojega otroka tudi doma.

»To je pomembno vprašanje zaradi njihovih razvojnih sposobnosti pri najmlajših,« je dejala. »Osnovnošolci bodo potrebovali podporo, kot je vzpostavitev zdrave spalne rutine in učno podporo, kot je skupno branje.

Najpomembnejše pa je, da majhni otroci potrebujejo socialno čustveno podporo od doma, da se vsak dan v šoli počutijo samozavestno.«

Na kakšen način šola ustvarja prijetno okolje?

»Rekel bi, da bi morali starši vprašati učitelje: Kako podpirate, pozdravljate in slavite individualne razlike/različnost pri učencih?« pa pravi klinični psiholog John Mayer.

»In, da bi to odkrili v šolah, katere dejavnosti, programe, tečaje ali obšolske programe imate v šoli, da bi služili učencem vseh vrst in interesov?« Prepričan je, da je prijetno okolje ključni del vsake dobre šole, zato bi morali starši spodbujati učitelje, da spodbujajo vključujočo skupnost.

Kakšne sposobnosti pričakujete od mojega otroka?

»Nekatera vprašanja, ki bi jih priporočala, so povezana z učnim uspehom vašega otroka,« je dejala Perrymanova.

»Katere spretnosti pričakujete od mojega otroka, ko prvi dan vstopi v razred? Kako lahko svojemu otroku pomagam, da pride v vašo učilnico pripravljen, da se nauči vsebine, ki jo obravnavate? Katere vire mi priporočate, da pomagam svojemu otroku?«

Priporočila je, da postavite ta vprašanja, pa tudi vsa ustrezna dodatna vprašanja, da poiščete brezplačne vire ter strategije in orodja, s katerimi lahko vaš otrok ostane na pravi poti.

Kakšen je vaš pristop k poučevanju različnih vrst otrok?

»Mislim, da je zelo pomembno postavljati vprašanja v zvezi s socialno prilagoditvijo vašega otroka v razredu,« je dejala Perrymanova. »Z drugimi besedami, postavljajte vprašanja, ki vam bodo pomagala razumeti učiteljeve strategije za obvladovanje različnih družbenih situacij v razredu.«

Kateri je najboljši način, da stopimo v stik z vami?

»Najpomembnejše vprašanje se osredotoča na komunikacijo,« je dejala komunikacijska svetovalka Laura Fredericks. »Takoj bi morali vprašati: Kot veste, se bodo pojavile stvari, ki bi vas zelo radi vprašali. Za nas je zelo pomembno, da se takoj oglasite, saj sem prepričan, da je tudi za vas. Kateri je najboljši način, da stopimo v stik z vami, s klicem ali sporočilom?«

Vzpostavitev dobre komunikacijske linije omogoča staršem in učiteljem, da stopijo v stik, ko pride do nečesa pomembnega ― ne glede na to, ali je to povezano z varnostjo v šoli, ustrahovanjem, spremembami učnega načrta, akademskim uspehom ali izzivi duševnega zdravja.

Povzeto po portalu huffpost.com

Preberite še: Vzgoja in zasloni: Neizpodbitna dejstva in najboljše strategije za starše

Morda vas zanima tudi: "Nas je bolj škoda, ker smo mame. Pa brez zamere." (kolumna Maje Fister)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)