Vzgoja in zasloni: Neizpodbitna dejstva in najboljše strategije za starše

Zasloni so dejstvo, ki ne bo izginilo. Pri vzgoji otrok in najstnikov je zato treba izbrati pametne strategije.

17.7.2023 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Vzgoja in zasloni: Neizpodbitna dejstva in najboljše strategije za starše

Otroci in zasloni so med počitnicami še bolj pereča tema, kot sicer, saj ima mladina več časa in priložnosti za zabavo z njimi.

Da jim pretirana uporaba različnih elektronskih naprav škoduje, stroka že dolgo opozarja, marsikateri starš pa se znajde v zadregi, kako poskrbeti, da njihov malček ali najstnik ne bi bil podvržen negativnim učinkom zrenja v zaslone.

Za vse je tu nekaj dejstev in odličnih strategij, ki so lahko v pomoč pri odraščanju generacij v družbi tehnoloških igračk.

Vedite, da niste edini, težava je globalna

Tehnologija je na področju vzgoje v sodobnem svetu postala bojno polje.

Kako omejiti uporabo zaslonov, kakšne taktike ubrati in kako otrokom ter najstnikom postavljati meje glede tega je, lahko rečemo, težava staršev številka ena.

Več kot polovica staršev otrok, najstnikov in adolescentov pravi, da je uporaba zaslonov tema tedenskih ali celo dnevnih sporov med njimi in otroki ter da tehnologija slabo vpliva na družinsko dinamiko.

Zasloni so tu in ne bodo šli nikamor

Drugo z zasloni povezano dejstvo je, da so tu in ne bodo šli nikamor.

"Sedanji starši so prva generacija, ki je soočena s problematiko prekomerne in nepravilne uporabe tehnoloških pripomočkov," pravi Krista Bone, ustanoviteljica organizacije Screen Sanity, ki se zavzema za varno uporabo tehnologije.

"Zato se ne morejo opirati na izkušnje in napotke njihovih predhodnikov, temveč so preprosto soočeni z dejstvom, da je duh ušel iz steklenice in se ne bo več vrnil vanjo. Naša življenja bodo vedno prežeta s tehnologijo."

Težko je, a to ni vaša in ne krivda vaših otrok

Proizvajalci sodobne tehnologije in razvijalci programske opreme v razvoj vlagajo milijarde in se trudijo na trg pošiljati vedno naprednejše naprave ter privlačnejše vsebine.

Njihov glavni cilj in namen je ljudi še bolj prikovati na zaslone in si tako večati zaslužke.

Sedanji starši so prva generacija, ki je soočena s problematiko prekomerne in nepravilne uporabe tehnoloških pripomočkov.

Ni vsako preživljanje časa za zasloni slabo, imajo tudi pozitivne učinke

Igre, ki temeljijo na grajenju in oblikovanju, spodbujajo kreativnost. Igre, ki zahtevajo komunikacijo z drugimi, krepijo socialne veščine in družbene interakcije, izobraževalni videoposnetki pomagajo pri učenju.

Vse vsebine na zaslonih torej niso slabe, je pa res, da je treba premišljeno izbirati, kaj naj bo otroku dostopno in kaj ne.

Ne samo, kaj počno za zasloni, pomembno je tudi, kaj počnejo brez njih

Osebni stiki, gibanje v naravi, druženje s prijatelji, uživanje obrokov, branje, pisanje, pogovarjanje, risanje, izdelovanje izdelkov, raziskovanje narave, vse to mora biti del odraščanja.

Tako kot tudi občasno dolgočasje.

Otroška domišljija med dolgočasjem išče rešitve za preživljanje časa in s tem pozitivno vpliva na razvoj.

Preveč časa za zasloni otroke in mladostnike za vse te izkušnje in učinke oropa.

Otroška domišljija med dolgočasjem išče rešitve za preživljanje časa in s tem pozitivno vpliva na razvoj.Stacey Newman/Gettyimages

Meje in poduk so pomembni

Pri uporabi tehnologije so najpomembnejše meje, ki jih postavijo straši, tako glede vsebin kot glede časa, ki ga otrok preživi za zaslonom.

Sprva naj starši nadzorujejo, kaj njihov otrok počne na napravah: "Naj vidim, kaj počneš in presodim, ali si dovolj zrel za samostojno uporabo interneta."

Ali: "Po osmi uri zvečer ne smeš več uporabljati telefona," so v ta namen primerne strategije.

Otroci naj tehnologijo vedno uporabljajo v prostoru z vami in ne sami v sobi ali drugje, kjer jih ne morete nadzorovati. Občasno preverite zgodovino brskalnika na njihovih napravah in v klepetalnicah.

Bodite dober zgled

Otroci in najstniki posnemajo odrasle. Njihovi možgani so po zaslugi evolucije naravnani tako, da se učijo tudi z zgledom.

Zato stalno opazujejo okolico in iz nje dobivajo vzorce, ki jih prenesejo v svoje obnašanje. Starši so za večino otrok najmočnejši vir informaciji o življenju, tega bi se morali zavedati vsakič, ko ob neprimernem trenutku v roke vzamete telefon: med obrokom, na družinskem izletu ali ob podobnih priložnostih.

Bodite dober zgled in utemeljite svoje obnašanje, denimo:"Telefon uporabljam, ker se pogovarjam s svojo mamo." "Res sem dobila sporočila, ki pa sploh niso nujna in bom odložila telefon ter se raje igrala s tabo." "Internet mi ponuja veliko videov, ki kradejo čas. Počela bom kaj drugega."

Nadzorujte obnašanje

Ne zgolj v smislu, kaj otrok ali najstnik počne z zaslonom, temveč tudi, s kom prihaja v stik. Opazujte njegovo neverbalno komunikacijo, obrazno mimiko med uporabo računalnika ali telefona in preverjate njegove stike.

"Včasih so se na telefon oglašali starši in glede na osebo na drugi strani presodili, ali vam odstopiti slušalko ali ne. Vedeli so, zakaj to počnejo," opominja Bonejeva.

Otroci naj tehnologijo vedno uporabljajo v prostoru z vami in ne sami v sobi ali drugje, kjer jih ne morete nadzorovati. Občasno preverite zgodovino brskalnika na njihovih napravah in v klepetalnicah.

Določite čas, ko morajo odložiti telefon: vsaj uro pred spanjem. Telefona naj zvečer ne nosijo v sobo, temveč naj ga pustijo v kuhinji ali dnevni sobi.

Bodite dosledni in ne odstopajte od svojih pravil

Doslednost je ključ uspešne vzgoje, in ko postavite pravila, od njih ne odstopajte ne glede na okoliščine in prošnje.

Konsistentnost na dolgi rok nedvomno pomeni manj konfliktov glede uporabe zaslonov.

Določite čas, ko morajo odložiti telefon: vsaj uro pred spanjem.

Določite alternativne dejavnosti

Bodite jasni in odločni glede tega, kaj naj otrok ali najstnik počne, namesto da gleda v zaslon: se igra zunaj, druži s prijatelji ali sorojenci, kolesari, meče na koš, bere, hodi po gozdu, pomaga pri hišnih opravilih ...

Počnite nekaj skupaj kot družina

Družinski obroki brez zaslonov in motenj telefonskih klicev so pomembni in med drugim otroku zagotavljajo pravo osnovo za zdrav razvoj.

Tako kot igranje namiznih iger, preživljanje prostega časa v naravi. Tudi nakupi in podobne dejavnosti so nepogrešljiva sestavina odraščanja, saj mladini nudijo priložnost spoznavati zadolžitve odraslega sveta.

Pomembno je, da pri svojih pravilih vztrajate in otroka oziroma najstnika vedno pohvalite ob majhnih zmagah.

Ne pričakujte prehitro preveč

Ni lahko spreminjati navad, to je vedno proces, ki zahteva svoj čas. Kadar sta otrok ali najstnik že preveč navezana na zaslon, je težko na prvi pogled bolj zabavne zadeve nadomeščati z nečim drugih.

Včasih bo storjen korak nazaj, včasih bo težko odložiti napravo tedaj, ko vi to zahtevate ali se odlepiti od zanimive igre na računalniku.

Pomembno je, da pri svojih pravilih vztrajate in otroka oziroma najstnika vedno pohvalite ob majhnih zmagah ter vedite, da se boste včasih soočali tudi s porazi.

Vse to je del procesa učenja, ki zahteva vztrajnost, odločnost in potrpežljivost.

Povzeto po portalu psychologytoday.com

Preberite še: Eva Strmljan Kreslin: Prihodnost otrok in s tem prihodnost naše družbe je najprej v rokah staršev

Morda vas zanima tudi: Izpoved slovenske mame in pedagoginje: Kaj smo naredili z našimi otroki


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)