6 nesramnih stvari, ki se jih nikoli ne sme reči nekomu, ki nima otrok

Pogosta vprašanja in pripombe so na prvi pogled nedolžni, a lahko zadajo močno bolečino.

8.10.2023 ob 8:10 | Foto: Maksym Belchenko (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

6 nesramnih stvari, ki se jih nikoli ne sme reči nekomu, ki nima otrok

Ljudje, ki nimajo otrok, sestavljajo dobršen del populacije, kljub temu jih še vedno spremlja določena stigma in drugi jim zastavljajo takšna ali drugačna vprašanja ter podajajo pripombe, ki so velikokrat neumestne in neredko zadajo tudi bolečino.

Ne imeti otroka je včasih zavestna odločitev, včasih posledica drugih okoliščin, v vsakem primeru je to pravica posameznika, v katero se ne sme nihče vmešavati, zastavljati vprašanja in podajati na videz še tako dobronamerne predloge. Česa vse ne marajo slišati odrasli, ki nimajo otrok, so nekateri od njih zaupali sami.

Zakaj nimaš otrok?

Pisateljica Tiffany Dyba je iz lastnih izkušenj povedala, da je nemogoče verjeti, kolikokrat kar tako, nepričakovano, od moških in žensk sliši to vprašanje, ki ga je označila za povsem neprimernega, preveč osebnega in ob njem dobi občutek, da bi se morala zaradi svoje odločitve ne postati mama, počutiti slabo.

"Okolica ne pozna razloga, zakaj je nekdo sprejel odločitev, da ne bo imel otroka. Morda to sploh ni bila odločitev, temveč gre za splet okoliščin, ki jih ni nihče dolžan pojasnjevati. So osebe, ki so o tem pripravljene govoriti in to temo začnejo same. Če se to ne zgodi, gre za nekaj nedotakljivega," je razložila avtorica, ki trenutno piše knjigo o tem, kakšno mesto propada ženskam brez otrok v še vedno patriarhalni družbi.

Z njo se strinjata zakonca Lance in Amy Blackstone, avtorja spletne strani We’re (Not) Having a Baby! in dodajata, da to vprašanje nikoli ni zastavljeno z nevtralne pozicije, temveč praviloma pride od ljudi, ki že imajo ali nameravajo imeti naraščaj ter se sliši kot nekakšna obsodba.

Gre za povsem neprimerno poizvedovanje, ki včasih sproži veliko bolečine. Je vtikanje v zasebnost, do česar nima nihče pravice.

Nikoli ne boš občutil(a) prave ljubezni in veselja

Domala vsaka odrasla oseba brez otrok je zelo verjetno že slišala to pripombo, za katero pisateljica Callie Turner pravi, da ni samo žaljiva, je tudi neresnična.

"Ljubezni je v nešteto oblikah in formah. Res je, da je starševstvo eden od njenih virov, a še zdaleč ni edini vrelec čiste, pristne in globoke ljubezni. Z njo so prežeti tudi drugi odnosi: s starši, s sorojenci, s partnerjem, prijatelji, hišnimi ljubljenčki …

Prepričanje, da starši okusijo globljo in pristnejšo ljubezen od ne-staršev je napačno in to kompleksno, zapleteno in močno individualizirano čustvo krči le na en segment, čeprav je lahko prisotno na številnih. "

Otroci niso edini vir sreče in ljubezni. Foto: Jovan Mandic/Gettyimages

Komik Dan Regan pravi, da pogosto sliši pripombe v smislu, da zato, ker nima otrok, ne bo nikoli občutil pravega veselja, s čimer se ne strinja:

"Če se ljudje odločajo za otroke zato, da bodo srečnejši, jim želim vse dobro. Vendar je treba vedeti, da smo lahko srečni tudi tisti, ki jih nimamo.

To je nekako tako, kot bi jaz, ljubitelj psov nekoga, ki se zanj ne odloči, prepričeval, da nikoli ne bo okusil pravega zadovoljstva v življenju, kar seveda ni res."

Kdo bo skrbel zate, ko boš star?

Blackstonova, profesorica sociologije na univerzi Maine pravi, da je to vprašanje, o katerem bi morali razmišljati vsi: tisti, ki so, in tisti, ki niso starši.

"Dejansko namiguje, da ima nekdo otroke zato, da bo v starosti zanj poskrbljeno, kar je zelo sebično razmišljanje. Prav tako drži, da le malo otrok za ostarele starše skrbi v skladu s pričakovanji slednjih.

Res je, da praviloma nimajo težav s pomočjo pri nakupih in urejanjem doma, kar po moji raziskavi počne približno polovica odraslih, le 14 odstotkov pa je takšnih, ki ostarele starše kopajo, umivajo in preoblačijo."

"Razlog, da bo nekdo skrbel za starše, ne more biti razlog za imeti otroke. Konec koncev vzgoja, šolanje in skrb za naraščaj zahteva tudi finančne vložke, in ta denar bi lahko nekdo prihranil za kasnejša leta.

In še: nobenega zagotovila ni, da bo podmladek res skrbel za ostarele starše," meni Dane Reid, avtor knjige Pozabite na otroke, jaz se zabavam (Forget Having kids. I’m Having Fun: 1000 Random Reasons I Chose to Be #ChildFree)

Le malo je otrok, ki so res pripravljeni skrbeti za ostarele starše.

Z dejstvom, da je imeti otroke zato, da bo nekdo nekoč v starosti skrbel za nas, izkoriščevalsko razmišljanje, se strinja klinična psihologinja in predavateljica na univerzi Stanford Helen Hsu:

"Morda gre res za kulturno pogojeno prepričanje, ki je napačno z več vidikov, tudi z vidika otrok, ki so zaradi takšnih ali drugačnih ovir nespodobni skrbeti zase, kaj šele za koga drugega."

Vedno je na voljo posvojitev

Prvič: predvidevanje, da nekdo, ki nima otrok, teh ne more imeti, si pa jih želi, je napačno. Kaj lahko je ne imeti otroka zavestna odločitev.

"Nihče, ki ne pozna pravega ozadja in okoliščin, ne ve, zakaj nekdo nima otroka in ne, ali si ga sploh želi, nima pravice podajati takšnih pripomb," pravi Angela Harris, ustanoviteljica gibanja, ki podporo zagotavlja temnopoltim ženskam  brez potomcev.

"Namigovanje na možnost posvojitve nekomu, ki je brez otrok, je grob poseg v zasebnost in identiteto posameznika.

Tudi za osebe, ki bi si želele na takšen način dobiti otroka, so postopki velikokrat prezapleteni in stroškovno nevzdržni. Posvojitve so kompleksne, zahtevajo veliko časa, truda, denarja, včasih vodijo do razočaranja.

Na žalost si jih mnogi predstavljajo kot nekaj, kar je dano vsakemu izpeljati, in tudi zato, ker v resnic ni tako, takšne besede lahko zadajo nove rane," opozarja Aisha Balesaria, ki je utrpela več spontanih splavov in bila deležna neuspelih poskusov umetne oploditve.

"Posvojitve so velikokrat idealizirane, medijsko preveč opevane, a mnogi posvojitelji so deležni travmatičnih izkušenj in tudi neuspeha. Zadeve vsekakor niso tako enostavne, kot se morda sliši."

Kaj počneš z vsem tem časom?

Lance Blackstone pravi, da je to vprašanje neskončno obrabljeno in vedno prihaja s strani oseb, ki otroke imajo:

"Včasih je podano v smislu, da je življenje brez otrok brez pravega namena, drugič z malce zavisti, ker starši nimajo dovolj časa zase, tretjič je slišati kot očitek, češ, osebam brez otrok je dolgčas … veliko je različnih variacij tega vprašanja, ki pa je povsem neprimerno in nedostojno.

Odrasli brez otrok imamo svoje zadolžitve, dneve si pač razporejamo po svoje in našemu načinu življenja v korist, ne pomeni pa to, da zato, ker nimamo otrok, cele dneve preživimo v brezdelju.

Preden nekdo zastavi takšno vprašanje, naj se v mislih vrne v čas, ko še ni imel otrok. Videl bo, da je bilo tudi tedaj marsikaj, s čimer si je lahko zapolnil dan."

Biti brez otrok ne pomeni dolgočasiti se. Foto: Boris Jovanovic/Gettyimages

Premislil(a) si boš

Znova: preden nekdo izjavi kaj takšnega, naj najprej pomisli na možnost, da je ne imeti otroka posledica okoliščin in ne odločitve. Zato si ni mogoče preprosto premisliti.

"Obstaja več razlogov za ne-starševstvo in nikoli se ne sme predvidevati, da gre preprosto za odločitev," navaja Dybajeva. Finančni svetovalec in ustanovitelj platforme Childfree Wealth Jay Zigmont dodaja: "Samo zato, ker si je premislil nekdo drug, ne pomeni, da si bom tudi jaz. Ne veste, kaj se dogaja v mojem življenju, zato so take domneve neprimerne."

Tudi za osebe, ki niso starši izključno na svojo željo, je takšna pripomba neprimerna, kajti namiguje, da je nekdo sprejel odločitev, ki je napačna in jo bo nekoč obžaloval ter spremenil.

To se res lahko zgodi, nikjer pa ne piše, da se tudi bo, v končni fazi se ima vsak o svojem življenju pravico odločati sam in po svoji vesti.

Povzeto po portalu Huffpost.com

Priporočamo tudi: 4 stvari v vašem domu, ki bi jih morali očistiti vsak dan

Preberite še: Tino Gaber vprašali, če si želi otrok (to je bil njen odgovor)

Morda vas zanima tudi: Neskončno strah me je samote. Kako naj si uredim vsakdan, da bo znosen?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)