Odgovori na večno vprašanje: kaj je obvezno za dober seks

Čeprav je vsak spolni akt zgodba zase, je tisto, kar je obvezno za dober seks, skupno vsem.

2.4.2021 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Odgovori na večno vprašanje: kaj je obvezno za dober seks

Kaj  loči slab seks od dobrega in tega od odličnega? Večno vprašanje, na katerega so s pomočjo 1900 prostovoljcev skušali odgovoriti socialni psihologi z univerze v Torontu. In do kakšnih zaključkov so prišli?

Sreča ni v številkah, temveč v trudu

V osnovi je njihova raziskava izpostavila, da je seksualno zadovoljstvo v dolgih zvezah tesno povezano z reševanjem spolnih težav in tudi s seksualnimi pričakovanji, s katerimi posamezniki stopajo v intimni odnos.

Znanstveniki so tako odkrili, da so posamezniki, ki v razmerje vstopajo z manj idealističnimi prestavami, niso podvrženi teorijam o sorodnih dušah in drugim, velikokrat nerealnim pričakovanjem, s spolnim življenjem praviloma zadovoljnejši od tistih, ki imajo glede zvez nerealna pričakovanja.

"Vsi dobro vemo, da so s spolnostjo povezane težave in nesoglasja v razmerju neizbežni. Dobro se je zavedati, da je spolno življenje kot vrt, ki ga je treba zalivati in negovati, da bi lahko uspeval. Kar pomeni, da je na morebitne težave obvezno gledati kot na dejstvo in da se je z njimi treba spopadati ter se truditi, da bi jih premagali," je rezultate komentirala Jessica Maxwell, vodja oddelka za psihologijo na omenjeni univerzi in dodala:

"Bolj kot to, kako pogosto par skoči med rjuhe, je pomembno, da sta partnerja glede spolnih pričakovanj na istem bregu in sta se, kadar se zadeve zamajajo, pripravljena truditi, da bi morebitna nesoglasja odpravila."

 

Spremembe je treba sprejemati in jih ne kritizirati

Maxwellova ob tem pojasnjuje, da je obremenjenost z idejo o sorodnih dušah in neskončni romantični ljubezni nekaj, kar odnos prisili v stagnacijo, saj vzbuja prepričanje, da se srečna ljubezen ter z njo dober seks, zgodita sama po sebi:

"Ljudje zaradi nerealnih pričakovanj dobijo zmoten občutek, da se jim ni treba truditi ter tudi, da je takoj, ko stvari ne sovpadajo več z romantičnimi idejami, najbolje odnehati. Zato se za zvezo ne trudijo in se hitro ustrašijo sprememb.

Te je v prid dobre zveze in prav takšnega seksa treba sprejemati, saj so posledica  rasti odnosa, zorenja partnerjev, tudi njune starosti ter na splošno vpliva vseh okoliščin, od katerih je  odvisno spolno življenje."

Z leti zadeve postajajo drugačne

Prej omenjena starost partnerjev seveda vpliva tako na pogostost kot tudi na druge vidike seksa, kar dokazujejo podatki velike raziskave ameriškega inštituta Kinsey. Tam so takole predstavili količino seksa glede na starost in ob tem dodali, da gre le za osnovne smernice, od katerih so vedno mogoča odstopanja:

  • Med 18. in 29. letom: približno 112-krat  letno  ali vsake 3,2 dni.
  • Med 30. in 39. letom: približno 86- krat letno ali vsake 4,2, dni.
  • Med 40. in 49. letom: približno 69-krat letno oziroma vsake 5,3 dni.

Čeprav je bila raziskava opravljena le pri posameznikih, starih do 50 let to ne pomeni, da spolno življenje kasneje povsem zamre. Nasprotno, treba pa je vedeti, da se zadeve z leti umirijo in znova: tudi te spremembe je treba sprejeti in jih razumeti kot običajen tok življenja.

Vedno je treba iskati bistvo

Sicer pa strokovnjaki opozarjajo, da v številnih zakonih brez spolnosti sam seks ni osnovna težava, temveč je odsotnost tega največkrat posledica pomanjkanja sočutja in razumevanja ter spolne nekompatibilnosti, ki vodi v vedno večje frustracije in razhajanja med partnerjema.

Zato si pred temi težavami nikoli ne smete zatiskati oči, temveč jih je treba reševati, s pravilnim pristopom in tonom, ki ne vodi v odnos napad-obramba, je povedala psihiatrinja  Rachel Sussman.

"Vse težave, ki vodijo v slab seks ali celo pomanjkanje tega, so rešljive. Vendar le s pravimi načini in postopki. Pomembno je, da jih par ne potiska pod preprogo, temveč jih skuša pravilno rešiti, če ne gre drugače, tudi s pomočjo za to usposobljenih strokovnjakov," je prepričana Sussmanova.

Preberite še: Zaskrbljeni strokovnjaki: To se po epidemiji obeta seksu

Morda vas zanima tudi: Takšen seks je moškim najljubši


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)