Verjamete, da trpi tudi tisti, ki vara?

Prevarani ni edina žrtev nezvestobe.

10.4.2019 ob 4:50

seks_par_ljubezen_postelja_varanje_bolecina2.jpg

Izdaja in nezvestoba sta boleči. Dejanje prešuštnika rani partnerja. Vendar ta ni edini, ki ob nezvestobi trpi. Varanje prizadene tudi tistega, ki vara.

 

Zagotovo se ob tem mnogim poraja vprašanje, kako bi varanje sploh lahko prizadelo človeka, ki skače čez plot saj se zdi, da se pri svojem početju prav nič ne ozira na občutke drugih, ter skrbi zgolj za svoje užitke. Drugo stran zgodbe za You Tangorazkriva terapevtka Karen Finn, ki se v svojem delu posveča prav parom, ki se soočajo z nezvestobo.
 

Ne zgolj pozitivna čustva

Res se na prvi pogled zdi, da breme nezvestobe nosi zgolj prevarani, a tudi tistemu, ki skoči čez plot, nečedno dejanje zadaja bolečine. Kljub začetnemu vznemirjenju ob aferi, se kaj kmalu pojavijo čustva, kot so tesnobna, občutek krivde, sram, zaskrbljenost, obžalovanje, zmeda, zadrega in samopomiljevanje. Ta se še okrepijo ob vprašanju, kako bo njihovo dejanje vplivalo na vse ljudi, ki jih imajo radi.

Vse te misli in občutki se v možganih prešuštnika izmenjujejo kot vrtiljak čustev, ki jih neredko napelje k dvojnemu življenju: v enem se predajajo ekstazi, ki jih dobesedno zasvoji in v drugem življenju, ki je polno sovraštva do sebe ter slabe vesti.

Širša slika

Sedenje na dveh stolčkih zahteva še dodatno energijo, kar ne ustvarja stresa zgolj na njih same, temveč tudi na zakon. Partner morda res nima dokazov, da se nekaj dogaja za njegovim hrbtom, a zagotovo sluti, da vse ni v najlepšem redu.

In ko resnica končno pride na dan, bolečina prevaranega nedvomno prizadene tudi prevaranta. Prevarana stran sprašuje, išče odgovore, napada s posrednimi, neposrednimi vprašanji in prešuštnik občuti vso jezo, gnev in nezaupanje, ki lahko preraste v zlorabo.

Z vsem tem se ni lahko soočati. V nekaterih primerih se krivec na napad odzove tako, da za svoj skok čez plot okrivi zakonca, ki naj bi ga s svojim obnašanjem prisilil vanj. Na drugi strani so primeri, ko prevarant sprejme posledice svojih dejanj in "zasluženo" kazen, ter živi v senci svojega nečednega dejanja in pokore.

A to še ni vse. Ni zgolj zakonec tisti, ki prevarantu sodi. V življenju je še veliko drugih, ki bodo obsojali njegova dejanja: starši, starši življenjskega sopotnika, bratje, sestre, prijatelji, sodelavci in celo njihovi otroci.

Je res vredno?

V resnici varanje še kako prizadene tudi prevaranta. Če torej nameravate skočiti čez plot, se nad temi dejstvi malo zamislite in upočasnite korak. V kolikor ste z afero že začeli pomislite na ceno, ki jo boste zanjo plačali. 

Kajti ne glede na to, koliko užitkov ste izza plota deležni, afera bo na koncu prizadela tudi vas ter ljudi, ki jih imate radi. In dejstvo je, da boste za vse slabo, kar vam bo prinesla, krivi zgolj sami.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: "Mož mi ne privošči oralnega seksa, zato sem poiskala rešitev" (osebna izpoved) ali pa Resnične izpovedi žensk: Varala sem nasilneža, nekaj je manjkalo (in drugi razlogi za nezvestobo)

Priporočamo tudi: V Ljubljani zdaj lahko prespite v spalni kapsuli (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)