Sta v zdravem ali nezdravem razmerju?

Spoznajte, ali je vajino zdravo ali toksično.

26.11.2016 ob 6:20

raznerje_shutterstock_394159009.jpg

Nihče si ne želi biti v tako imenovanem toksičnem razmerju, ki ga duši in mu ne dovoli, da bi v njem rastel kot posameznik. A vendar tega ni vedno lahko prepoznati in mimogrede se je mogoče ujeti v odnos, kjer so prisotni verbalno in psihično nasilje, pasivna agresija, poniževanje, nadzor ter manipulacija, meni psiholog Joseph Cilona.

Jocelyn Charnas, klinična psihologinja se z njim strinja in dodaja, da se toksična razmerja običajno začno z veliko strasti in neizmerne privlačnosti, ti občutki pa se sčasoma spremenijo v nespoštovanje ter nadzor. Prav zaradi začetne kemije je takšen odnos, težko prepoznati in še težje zapustiti.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.

Če dvomite v zvezo je čas, da si odgovorite na sledečih pet vprašanj, s pomočjo katerih boste lahko določili naravo vajinega razmerja ter presodili, ali je zdravo ali morda toksično.

Se v razmerju počutim dobro?

Charnas meni, da je to najpomembnejše vprašanje, ko gre za določanje kvalitete odnosa.
V kolikor v vas praviloma prebuja prijetne občutke in se v njem počutite varno ter ste lahko sproščeni, je najbrž zdrav. Če pa v vas zbuja tesnobo in napetost, se resno zazrite vanj. Drži, da tudi v zdravem razmerju nihče ni zgolj srečen. Nič ni narobe, če kdaj v njem pride do napetosti, a če je to prisotno vedno in so spori prej pravilo kot izjema, v zvezi nekaj ni prav.

V razmerju moja vrednost raste?

Vsak je nedvomno sam odgovoren za svojo srečo. Vendar partner še kako vpliva na to, ali se nekdo ob njem počutiti varno, sprejeto, cenjeno in spoštovano, ali morda ponižano. Če menite, da ne glede na to, kako se trudite, ne dosegate njegovih meril in pričakovanj, je to še eno opozorilo, da se je treba zamisliti nad kvaliteto odnosa in pretehtati, ali je v njem vredno obstati. "Težko je soditi o lastni vrednosti, ta se največkrat odraža v obnašanju soljudi. Če se vam zdi, da je vaša v njegovih očeh nizka in se zato v zvezi ne počutite prijetno, vaša samozavest pa pada, to nedvomno ni dober znak," pravi psihologinja.

Se oblačim drugače, kot sem se nekoč?

Ne gre za drugačen slog, ta se v življenju večkrat spremeni. A nekaj povsem drugega je, če je drugačen zato, ker ste se spremenili vi in vaš okus ali, ker to od vas zahteva partner. Morda se na njegovo željo oblačite konzervativnejše, ker on ne mara, da kažete preveč telesa. Ali bolj provokativno, ker je njemu všeč, da ste seksi. Seveda se to ne nanaša na tisto, kar oblečete v spalnici, da bi ga podžgali, temveč na celoten stil oblačenja, ki ste ga spremenili samo njemu na ljubo. Enako velja za pričesko, ličila ter tudi za obnašanje. Če karkoli od tega podrejate njegovemu okusu, vajino razmerje ni zdravo.

Kako se počutim, preden se srečava? Komaj čakam, da se vidiva?

Seveda po določenem času ne boste več vznemirjeni in ne boste čutili metuljčkov v želodcu. A če ste pred snidenjem nervozni in napeti ter nesproščeni, so ti občutki velik pokazatelj dejstva, da vajina zveza ni kvalitetna. Nezdrava in toksična razmerja pogosto ustvarjajo občutke nelagodja, strahu in tesnobnosti.

Kako pogosto videvam prijatelje?

Primerjate čas pred in po tem, ko sta začela razmerje. Kako pogosto ste prijatelje in družino videvali tedaj in kako pogosto se srečujete sedaj? Res so srečanja z njimi redkejša, a vendar si morate zanje še vedno vzeti čas in nihče vam nima pravice omejevati stikov z njimi. "Pogosto v nezdravih in toksičnih razmerjih pride do nadzorovanja ali celo prepovedovanja stikov s prijatelji in družino, ti odnosi se zato ohladijo," pravi Cilona in dodaja: "Oni bi vam lahko odprli oči in vas opozorili na nezdravo ravnanje vas in partnerja, zato on veliko energije vlaga v to, da bi vas od njih ločil, česar pa nikakor ne bi smeli dopuščati."

Rezultati

Če ste na eno ali več teh vprašanj odgovorili z da, je čas da ukrepate. "Vsako razmerje je sicer drugačno in večino odnosov je mogoče izboljšati. Dober začetek tega je pogovor o svojih občutkih in zaskrbljenosti," pravi Charnas. Kaj lahko se partner svojega početja in tesnobe, ki ga z njim izzove pri vas, sploh ne zaveda. Če je pripravljen poslušati in ga spremeniti, še ni vse izgubljeno. Če pa zavrača vsa opozorila in meni, da ne počne ničesar narobe, zadev najbrž ne bo mogoče popraviti.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)