Šest lekciji, ki se jih lahko naučimo iz ločitve Brangeline

Razhod je strašen tudi za slavne.

7.10.2016 ob 9:25

angelina_RT_micna.jpg

Nemogoče se je povsem izogniti novicam o ločitvi slavnega hollywoodskega para. Seveda imamo v mislih razhod Brada Pitta in Angeline Jolie, ki sta v boljših časih nosila skupno ime Brangelina. Čeprav ste umazanih podrobnosti že pošteno siti, pa se vendarle iz njune ločitve lahko veliko naučite. Kajti človek nikoli ne ve, kdaj mu takšno ali drugačno znanje pride prav.

Več zanimivosti poiščite na Facebooku

Vsako razmerje, pa čeprav na videz še tako popolno, je ranljivo

Na površju sta bila Brad in Angie videti popoln par. Uspešna, bogata, skupaj sta potovala in zavzeto pomagala humanitarnim organizacijam, bila sta soigralca v filmih. Imata šest čudovitih otrok, v lasti številne posesti, uspela sta celo pridelati svoje vino. "A kot se je že večkrat izkazalo, imajo še tako popolni pari, tudi težave," je povedal Aaron Anderson, zakonski in družinski svetovalec iz Denverja, Colorado.

Zato svoj zakon ali razmerje v še tako čudovitih obdobjih obravnavajte kot nekaj krhkega in občutljivega. Da zveza uspe, jo je treba vsak dan negovati in ji namenjati ogromno pozornosti. Le tako ima možnosti. Nikoli pa ne gre zaspati na lovorikah.

angelina_RTmicna1.jpg

Drugi ali tretji zakon sta težja od prvega

Pari v drugem ali tretjem zakonu se pogosteje soočijo z ločitvijo, kot tisti, v katerih se oba zakonca zaobljubita prvič. Jolie je bila najprej poročena z Jonny Lee Millerjem in nato z Billy Bob Thornton. Brad je bil v zakonu z Jennifer Aniston, s katero se je v odmevni ločitvi razšel, ko je na prizorišču snemanja filma Mr. and Mrs. Smith spoznal Angelino.

"To je burna podlaga za vsak par, kaj šele za takšnega, ki je vedno na očeh javnosti," meni Virginia Gilbert, družinska in zakonska terapevtka iz Los Angelesa ter dodaja, da je v drugem ali tretjem zakonu  lažje idealizirati partnerja in se osredotočati zgolj na njegove dobre lastnosti, ob tem pa spregledati slabe. "Te se zato pritajijo in ko izbruhnejo, izbruhnejo v veliko večji meri, kot če bi bila partnerja nanje pozorna in jih reševala sproti."

Če se zakon konča, čim več zadržita zase

Čeprav se je ob ločitvi slavnega para pojavilo veliko govoric, celo o domnevni verbalni zlorabi Pitta otrok, sta obe strani hitro podali izjavi o tem, da ne želita javno prati umazanega perila in naj javnost spoštuje njuno zasebnost. "To je pameten pristop," je povedala Karen Covy, ločitvena odvetnica in mediatorka.

Čeprav običajne ločitve še zdaleč niso tako odmevne, se vedno najde kakšen radoveden sosed ali sorodnik, ki bi želel izvedeti kar največ podrobnosti. Tako kot Angelina in Brad, ki po izjavah za javnost zadev nista več komentirala, jih, če se boste kdaj znašli v podobnem položaju, ohranite zase. Gre za intimno zadeve in težke čase, radovedneži pa partnerjema v preživljanju teh zagotovo ne bodo pomagali. 

angelina_RT_micna2.jpg

Priskrbite si dobrega odvetnika (ali vsaj najboljšega, ki si ga lahko privoščita)

Ko je prišlo do ločitve, se je Angelina obrnila na nekoga, ki se na svoj posel nedvomno dobro spozna. Njena izkušena odvetnica Laura Wasser je v ločitvah med drugimi zastopala Johnny Deppa, Britney Spears, Kim Kardashian in Heidi Klum.

"Tudi običajni smrtniki bi morali slediti njenemu zgledu in potruditi, da bi se s pomočjo dobrega zastopnika izognili sodišču,« meni  Randall Kessler, ločitvena odvetnica iz Atlante. "Njuni odvetniki bodo nedvomno storili vse, da jima bo to uspelo. Dobri pravni zastopniki se zavedajo neverjetne prednosti izvensodne poravnave. Ta je najboljša možnost za obe strani, zlasti pa za otroke."

Zavarujte otroke pred razprtijami staršev

Jolie je v ločitvenem postopku zahtevala polno skrbništvo nad vsemi njunimi otroci. "Ne glede na to, kdo skrbništvo dobi, ključno je otrokom prihraniti nesoglasja staršev," opozarja Rosalind Sedacca, svetovalka v ločitvenih postopkih.

V takšnih primerih je najpomembnejša dobrobit otrok.  Pojasnite jim zgolj tisto, kar res morajo vedeti, seznanite jih s spremembami, ki jih zanje odločitev staršev prinaša, strogo pa se izogibajte ogovarjanju druge strani. Otroci imajo ne glede na vse, radi oba. Ne oropajte jih otroštva z neprimernim obnašanjem in pripovedovanjem zgodb, ki niso za njihova ušesa. 

Zakon je res končan, a še vedno sta starša

Tako Brad kot Angelina želita družino postaviti na prvo mesto in najti način, kako kljub ločitvi ostati dobra starša. "Dogovarjanja glede vzgoje, kompromisi morajo ostati prisotni," straršem na srce polaga Laura Heck, zakonska svetovalka iz Salt Lake Cityja.

 Ne samo, da komunikacija med nekdanjima zakoncema ne sme zamreti, postane še celo pomembnejša, saj je z njo mogoče otrokom dati dober zgled, na katerem bodo osnovali svoje odnose v prihodnosti. Prav to pa mora biti osnovni cilj Brada, Angeline in vsakega para, ki se sooča z njima podobno izkušnjo.

Avtorica: M. F.
Foto: Reuters


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)