Dojke, ki so moškim najbolj všeč

Če si mislila, da padajo na velike, si bila v zmoti.

12.4.2018 ob 2:30

nedrcek_ThinkstockPhotos-615723650.jpg

"Navdušenje heteroseksualnih moških nad dojkami je dokaj neobičajno. Ljudje smo namreč edini sesalci, ki jih ta organ privlači tudi v seksualnem kontekstu," je povedal psiholog Larry Young, ki je skupaj s kolegom Brianom Alexandrom napisal zanimivo knjigo z naslovom: Kemija med nami: Ljubezen, seks in znanstvena pravila privlačnosti (The Chemistry Between Us: Love, Sex, and the Science of Attraction), v kateri skušata med drugim pojasniti, zakaj je žensko oprsje za močnejši spol tako mamljivo in zanimivo. Ena od teorij, ki jih nizata, se opira na vpliv oksitocina, hormona, ki se sprošča med dojenjem in je med drugim zaslužen za evolucijski nagon močne povezanosti v seksualnih zvezah.

Še druge teorije

Na milijone umetniških del ter uspeh časopisov, kot je recimo Playboy, so jasni dokaz tega, da so oni izjemno osredotočeni na dojke. Ta privlačnost ne izhaja iz vzgoje, temveč je globoko vsajena v naše možgane, pojasnjujejo strokovnjaki.

Ena od teorij, ki skuša odgovoriti na vprašanje, zakaj je temu tako, je evolucijsko biološka, po kateri polne prsi, sestavljene večinoma iz maščobnega tkiva, moškim sporočajo, da je ženska dobrega zdravja in sposobna rojevati ter vzgajati otroke.

Druga teorija govori, da spolni odnos pri večini primatov poteka od zadaj, pri človeku je zadeva obratna in ljubimce dojke zaradi oblike spominjajo na zadnjico. Prav tako pri spolnem odnosu, kjer sta partnerja obrnjena en proti drugemu, za razliko od drugih primatov, prsi prihajajo v prvi plan.

Močna erogena cona

V resnici je ženskam čisto vseeno, od kje izvira to navdušenje. One so srečne, kadar njihove dojke partner v pravem trenutku razvaja, kar sta med drugim dokazala tudi znanstvenika Roy Levinz univerze Sheffield in Cindy Meston z univerze Teksas. V svojo študijo sta vključila 301 posameznikov, od tega 153 žensk in dokazala, da s stimulacijo prsi in prsnih bradavic vzburjenje pri ženskah naraste za 82 odstotkov, 60 odstotkov pripadnic nežnejšega spola pa partnerja neposredno prosi, naj jim med seksom stimulira ta atribut. Seveda ga ni treba prositi dvakrat.

Najbolj privlačne

Kakšne pa pripadnike močnejšega spola najbolj privlačijo, so odgovorili na praški univerzi Charles. Tam so ugotovili, da ne največje, temveč tiste, srednje velikosti. Bolj, kot same dimenzije, jih očarajo čvrstost in dojke, ki so postavljene višje na prsnem košu. Takšne  jim nakazujejo plodnost in mladost, so pojasnili strokovnjaki.

Povprečen junak bi torej raje izbral dekolte Jennifer Lawrence kot Kim Kardashian, ne glede na to, ali je umeten ali naraven.

Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju Huffington posta
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)