Devet znakov, da vajino razmerje ni vredno truda

Včasih je najboljše, kar lahko storiš to, da odideš.

17.4.2018 ob 6:30

objem_razmerje_fant_punca_micna.jpg

Nihče ne trdi, da so razmerja lahka. Tudi najmočnejši pari se včasih znajdejo pred ovirami, ki se jim sprva zdijo nepremagljive, a jih nekako zmorejo zaobiti in uspejo znova vzpostaviti skladnost. Povsem nekaj drugega pa je, če sta z dragim stalno v stresu, če je med vama veliko zamer in negativne energije, z eno besedo: v zvezi trpita. Ti, on ali oba.

Kako torej prepoznati intimen odnos, ki mu ni rešitve? Kako vedeti, da je vsak trud zaman in da tudi najboljši terapevt ne bo v pomoč? Sledečih devet znakov, ki jih niza Huffington post, jasno priča, da je najbolje končati poglavje, ki ga trenutno piše vaš partnerski odnos.

Prisotnost psihične ali čustvene zlorabe

"Če je tvoj partner nesramen, žaljiv ter te ponižuje, ne glede na to, kakšen je njegov razlog, je vsak trud, da bi to spremenila, odveč. V kolikor je v odnosu prisotna zloraba, ne pomišljaj in odidi. Zlasti, če se svojega neprimernega početja ne zaveda in te prepričuje, da si za njegovo obnašanje kriva sama, da si vse skupaj samo domišljaš, ali da si preveč občutljiva. Zaslužiš si spoštovanje, ne poniževanja ter psihičnih udarcev." Spolna terapevtka Tammy Nelson.

Občutek imaš, da se samo ti trudiš za zvezo

"V resnici menim, da nikoli ni dobro ostati v zvezi, v kateri je vedno prisoten občutek, da se trudiš samo ti, čeprav tega, da on ni pripravljen vlagati niti minimalno truda v vajin odnos, ni vselej lahko prepoznati. Prav tako ni enostavno obupati nad nečim, v kar je bilo vložene ogromno energije. Pa vendar: ko v določeni točki uvidiš, da je njemu povsem vseeno za vajino razmerje, je to nedvomno znak, da tudi tvoji napori nimajo smisla." Marie Land, psihologinja.

Partner ob težavah, ki jih ne moreta rešiti sama, zavrača profesionalno pomoč

"Največkrat je treba zbrati veliko poguma in tako sebi ter drugim priznati, da težav ne moremo rešiti sami. A dejstvo je, da vsak včasih potrebuje pomoč in da ni nobena sramota poiskati pravo. Ti to vidiš in ga prigovarjaš, da bi šla k nekomu, ki bi vama morda lahko svetoval, kako naprej, on to zavrača. Torej ni pripravljen pogledati resnici v oči in ni dovolj zrel, da bi zadrege lahko premagal." John Amadeo, zakonski in družinski terapevt.

Poljubi z njim so ti odveč

"Drži, ta občutek pride in gre. Včasih se rada poljubljaš, drugič njegovega obraza nočeš niti blizu svojega. A če ti ustnice govorijo, da res ne prenesejo njegovih nežnih ali strastnih dotikov in je ta občutek stalno prisoten, potem je z vama najbrž konec." Nelson.

Tvoji dobri prijatelji dvomijo o vajini zvezi

"Kdo ima najbolj objektiven pogled na odnos? Študije kažejo, da so to najboljši prijatelji, ki dobro vedo, kaj se med vama dogaja in na vse skupaj gledajo bolj neosebno, kot gledaš ti.  Če s svojimi besedami pogosto izražajo zaskrbljenost o vajini prihodnosti in tudi o tvoji varnosti, tega ne bi smela ignorirati. Oni opazijo stvari, ki jih ti skoraj zagotovo ne." Gary Lewandowski, psiholog.

Na dragega se ne moreš zanašati

"Poročena sem bila 30 let in zakaj sem se za zakon borila do zadnjega? Moj mož je bil zame nekdo, na katerega sem se vedno lahko zanašala in sem mu zaupala. Razlog, da sem obupala, je bilo prelomljeno zaupanje: lagal mi je o tem, koliko denarja zapravi, prevaral me je in začel me je čustveno zlorabljati. To so bile prelomne točke. Ob sebi si vsak zasluži človeka, ki mu lahko brezpogojno zaupa in se nanj lahko zanaša. Če teh občutkov ni, v zvezi nima smisla vztrajati." Iris Krasnow, avtorica dela Predaja v zakonu.

Večkrat te je prevaral

"Če se zgodi enkrat, lahko zamižiš na eno oko in skušaš odkriti razloge za njegovo dejanje ter se truditi za zvezo. Če se to ponavlja, ne razmišljaj in odidi." Nelson.

Tvoje življenje je obstalo na mrtvi točki

"Kar pomeni, da zaradi zveze ne napreduješ več na drugih področjih, pa naj gre za hobije, družabno, družinsko življenje ali kariero. To je nedvomno znak, da zveza ni vredna truda. Seveda je v odnosu treba sprejemati kompromise in se včasih zanj žrtvovati, vendar bi moral biti vpliv tega na druga življenska področja minimalen, oziroma komaj zaznaven." Land.

Tvoj dragi se ne ozira na tvoje občutke

"Nič kaj spodbudno ni dejstvo, da je on gluh za tvoja čustva, občutke in skrbi, da mu je vseeno, kadar si žalostna ter nesrečna in da si ne jemlje k srcu tvojih potreb po spoštovanju, prijaznosti in komunikaciji. Če je ob tem hladen in neprizadet, mu ni mar zate, ti pa boš ob njem vse bolj zapostavljena. Tega si nedvomno ne želiš." Amadeo.

PREBERITE ŠE // TEGA OD NEKOGA, KI TE LJUBI, NE BOŠ SLIŠALA ali pa VPRAŠANJA, KI SI JIH PAMETNO DEKLE ZASTAVI, PREDEN NEKOMU ODPRE SRCE

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)