Dejstva o prešuštnikih

Podkrepljene so z znanstvenimi dognanji.

7.10.2017 ob 5:10

varanje.jpg

Dejstvo je, da enotne definicije za varanje in prevaro ni. Za nekatere je to že spogledovanje, za druge intimni pogovori, za tretje mejo predstavlja poljub in za četrte seks. A vendar bi se vsi, ki so se že znašli v koži prevaranega najbrž strinjali, da nekdo, ki vara, s svojimi dejanji tako partnerju kot sebi povzroči veliko nepopravljive škode.

Kakšni pa tisti, ki jih mika prepovedani sadež, so? Kaj jih k varanju napelje in s čim svoje nečedno dejanje opravičujejo? Poglej si nekaj dejstev, ki jih o prešuštnikih morda nisi poznala. Pa bi jih morala. Kajti ti primerki v resnici niso redki.

Več vročih dejstev najdeš na Facebooku

Velikokrat so privrženci rock and rolla

Ker gresta glasba in seks pogosto z roko v roki, so se raziskovalci odločili pozabavati s tem, ljubitelji katere zvrsti najpogosteje skočijo čez plot. In kaj so odkrili?

41 odstotkov tistih, ki so okušali prepovedani sadež, prisega na dobri stari rock and roll. Sledijo ljubitelji pop glasbe (16 odstotkov), domače glasbe (11 odstotkov), klasičnih ritmov (7 odstotkov). Na zadnjem mestu so se znašli ljubitelji rapa in hip hopa. Med prešuštniki sta bila takšna, ki obožujejo te ritme, le dobra dva odstotka.

Ženska prevara je nevarnejša

Tako dolgo, kot se o nezvestobi govori, je v družbi prisotno prepričanje, da je ta v moški domeni. A vendar je to daleč od resnice. Kajti ne samo, da ženske varajo prav tako pogosto, kot moški, njihovi razlogi za skok čez plot so "globlji". One namreč v izven zakonskih zvezah ne zadovoljujejo zgolj fizičnih potreb, temveč večkrat iščejo čustveno tolažbo in potrditev.

In kadar so v afero vpletena čustva, je zakon znatneje ogrožen. Čustvena vpletenost je nedvomno en od korakov, ki vodijo k popolnemu razpadu razmerja. Kadar gre zgolj za fizično zadovoljevanje potreb, obstaja več možnosti, da se bosta partnerja izkopala iz težav in znova postavila na noge.

Prešuštniki so velikokrat v razmerju srečni

Varanje ni vedno posledica nezadovoljstva v zvezi. Res je, da to ne velja za vse, a vendar večina tistih, ki so skočili čez plot zase trdi, da jim ob dekletu ali soprogi prav nič ne manjka in da niti pod razno ne želijo, da bi se njihovo razmerje ali zakon končalo.

V raziskavi univerze Rutgers se je 56 odstotkov nezvestih moških opredelilo za srečne v razmerju. Enako je povedalo 34 odstotkov žensk, ki so skočile čez plot. Zakaj torej? Ker se je pač ponudila priložnost.

Tisti, ki varajo, premorejo ogromno energije

Po besedah strokovnjakinje za intimne odnose, Mary Jo Rapini se potem, ko spolno poželenje zaradi afere pri prešuštniku naraste, zadeve ogrejejo tudi v domači spalnici. In čeprav nenadna pozornost soprogi ali soprogi godi, vzroki zanjo niso ravno razveseljujoči.

PREBERI še // Trpi tudi tisti, ki vara

Ženske pogosteje varajo med ovulacijo

Tu ima prste vmes biologija. Kot pojasnjuje raziskovalka z univerze Kalifornija, Martie Haselton: "Opazili smo, da so ženske bolj dovzetne za osvajanje drugih moških kot za pozornost partnerja tedaj, ko so glede na menstrualni cikel najplodnejše, torej med ovulacijo. In ne samo to, ženske se tedaj počutijo bolj seksi in kadar združimo ta dva dejavnika, kaj lahko pride do kočljive situacije."

Moški varajo z namenom, da bi rešili zakon

Zdi se smešno in nesmiselno, a glede na izkušnje zakonske in družinske terapevtke Susan Mandel, moški, ki varajo, velikokrat še vedno ljubijo svoje soproge in menijo, da lahko s skokom čez plot izboljšajo trajen odnos.

Morda je to res težko požreti, a oni so prepričani, da imajo lahko vse: pozorno in ljubečo soprogo ter seks, za katerega njej včasih ni in je z njim nočejo obremenjevati.

Prešuštniki največkrat varajo z nekom, ki ga poznajo

Tolažba, da bo zakonec skočil čez plot z nekom, ki ga ne bo nikoli več videl, je slaba. Kandidate za svoje podvige namreč tisti, ki varajo, največkrat najdejo nekje blizu.

Kar 85 odstotkov afer se zgodi na delu, v družbi prijateljev ali v soseščini, so dokazali strokovnjaki.

Želijo si, da bi jih odkrili

Pomisli na breme, ki ga tisti, ki vara, nosi. Na stalno skrivanje, laži, izogibanje pogledom, načrtovanje. Strah, skrivnosti, bojazni. Me bodo odkrili? Nekateri prevaranti si tega v resnici želijo.

Kot pojasnjuje klinični profesor z univerze Brown Scott Haltzman se večina prešuštnikov tega prej ali slej naveliča: "S časoma imajo vsega dovolj, vendar ne zberejo poguma, da bi svoje dejanje priznali. Zato poskrbijo, da jih partner odkrije. Morda z oblačila namenoma ne odstranijo ličil ali pustijo prižgan računalnik in odprto pošto. Praviloma gre za klic na pomoč. Radi bi vse skupaj končali, pa ne vedo, kako."

Kar je konec koncev razumljivo. Nemogoče je celo življenje sedeti na dveh stolčkih.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)