8 opozorilnih znakov, da zakon ne bo trajal

Glede na izkušnje ločitvenih odvetnikov.

10.8.2018 ob 4:20

poroka_zakon_varanje_porocnaobleka_moski_zenska_vlecka_poroka.jpg

Po najboljši nasvet, kako ohraniti zakon, se velja obrniti na ločitvene odvetnike. Konec koncev se prav ti vsak dan soočajo z napakami svojih strank, ki so jih pripeljale do konca skupne poti. To so, glede na njihove izkušnje, najočitnejši pokazatelji, da je razmerje obsojeno na propad, ki jih povzema Huffington Post.

Kaznovanje z molkom

»Molk po sporu in kaznovanje s tako imenovano tiho mašo (pa naj to počne le en ali oba zakonca) nikoli ni dober znak. Nobenega dvoma ni, da so občasni spori obvezna sestavina vsakega zdravega razmerja, vendar le tisti, v katerih se zadeve doreče, se z njimi zaključi in sta zakonca po njih sposobna normalno komunicirati. Vsakodnevne razprtije s trmastim molčanjem na dolgi rok ne pomenijo nič dobrega.« Jason Levoy, ločitveni odvetnik iz New Yorka.

Pomanjkanje ali celo odsotnost seksa

»Res je, ljudje lahko preživijo brez spolnosti, a vendarle smo seksualna bitja s svojimi potrebami. Obstajajo tudi zveze, v katerih seksa praktično ni, a zame ni nikakršno presenečenje, kadar se pri meni z željo po ločitvi oglasi stranka, ki že leta s parterjem ni okušala telesnih strasti.« Randall M. Kessler, odvetnik iz Atlante. 

Ni skupnih točk (ali jih je izjemno malo)

»Čeprav drži, da se nasprotja privlačijo, ne pričakujte, da bodo kvalitete, v katere ste se zaljubili, na dolgi rok prinesle srečen in uspešen zakon. Če je denimo en od partnerjev zelo družaben in željan zabave, drugi pa najbolj uživa v mirnih večerih s skodelico vročega mleka, bosta le težko dolgo skupaj krmarila skozi življenje, prepad med njima bo namreč vse večji.« Lisa Helfend Meyer, ločitvena odvetnica iz Los Angelesa.

Prednost karieri in ne družini

»Kadar en od partnerjev svojo kariero postavlja pred vse ostalo, se vedno pojavijo težave, ne glede na njun dogovor pred zakonom. Tisti, ki je primoran večino časa posvečati družini, zlasti pa mame, ki temu v prid ostanejo doma, sčasoma začno zavračati situacijo. Še tako močne zveze, v katerih so zakonec in otroci vedno na drugem mestu, se začno krhati in razpadejo.« Christian Denmon, ločitveni odvetnik s Floride.

Prezir v zvezi

»Stalno zavijanje z očmi in drugi znaki prezira, zavračanja ter neodobravanja mnenj, stališč ali prepričanj druge strani, so najjasnejši pokazatelji, da zveza ne bo uspela. Seveda vsak občasno nestrinjanje izrazi na takšen način, a vendarle bi morali na prvem mestu biti spoštovanje, sprejemanje razlik, cenjenje drugačnosti ter primerno izražanje različnih pogledov. Brez naveličanih vzdihov in obračanja oči.« Karen Covy, odvetnica iz Chicaga.

Neprepoznavanje in nespoštovanje jezika ljubezni

»Poznavanje načina, s katerim partner izraža ljubezen, je še en ključ do uspešnega zakona. Čeprav se partnerja ljubita, se mogoče ne počutita ljubljena, ker govorita različne jezike naklonjenosti. Če denimo en ljubezen izkazuje tako, da hitro priskoči na pomoč ali da kupuje darila, drugi pa pričakuje ljubezenske izjave, pride do slabe komunikacije, ki vodi do občutkov pomanjkanja naklonjenosti in ljubezni, saj zakonca določenih dejanj ne prepoznavata kot ljubezenske izpovedi.« Dennis A. Cohen, odvetnik in mediator iz Marine del Rey.

Neodkritost glede izdatkov

»Zakon je partnerstvo, v katerem bi morala zakonca vedno imeti pregled nad financami. Kadar temu ni tako, lahko ena od strani hitro prekorači mejo in zapravlja preveč. Lahko imata ločene račune, a ti morajo biti za oba transparentni. Prav tako morata zastaviti finančne cilje in jim slediti. Sicer denar lahko postane preveliko jabolko spora.« Puja A. Sachdev, ločitveni odvetnik iz San Diega.

Odstotnost sporov

»Neredko se zgodi, da se en od zakoncev namenoma izogiba situacijam, ki bi lahko izzvale spore, ne govori o težavah, nestrinjanjih in željah. To vodi v zamere in na koncu v razhod. Partner je ljubimec, a hkrati zaupnik in najboljši prijatelj, s katerim bi morali biti sposobni govoriti o vsem, tudi o manj prijetnih temah, čeprav to pomeni, da se bosta sprla. Prepiri so del vsakega dobrega razmerja.« Douglas S. Kepanis, ločitveni odvetnik iz New Yorka. 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)