5 nenavadnih nasvetov za dolgo in srečno zvezo

Obstajajo znanstveno preverjeni načini, ki zagotavljajo srečno zvezo.

7.4.2019 ob 4:13

par_ljubezen_kokice_prperoga_sreca_micna.jpg

Na prvi pogled znanost in ljubezen nimata veliko skupnega. A tako, kot videz večkrat vara, to velja tudi v tem primeru. Kajti kot navaja portal Womans Health, obstajajo znanstveno podprti načini, s katerimi si je mogoče pričarati srečno in uspešno zvezo. Med njimi je sledečih pet.

Videz naj ne igra ključne vloge

Atraktivni moški so najslabši partnerji, so zapisali v časopisu Journal of Family Psychology, kjer so povzeli raziskavo univerze Tennessee, v katero je bilo vključenih 82 sveže poročenih parov. 

Ta je postregla z zaključkom, da atraktivni moški v znatno manjši meri podpirajo svoje srčne izbranke, so manj uspešni pri reševanju partnerskih težav in premorejo manj empatije v primerjavi s tistimi, ki odstopajo od ideala lepote.


Podpirajte prijatelje v resni zvezi ali zakonu

Razhodi in ločitve so lahko nalezljivi, opozarjajo strokovnjaki z univerze Brown. Ti so pod drobnogled vzeli 5209 moških in žensk, starih od 30 do 62 let in dokazali, da ločitev ali razhod bližnjih prijateljev kar za 75 odstotkov poveča možnost za konec zveze.

In druga plat: tisti, ki podpirajo poročene prijatelje ter jim pomagajo pri reševanju težav, s tem pozitivno vplivajo tudi na svoj odnos.


Previdno z njegovo družino

Ko bo naslednjič vztrajal, da bi skupaj obiskala njegove starše, mu pojasnite tole:
na univerzi Michigan so 26 let zbirali podatke o tem, kako odnosi z njegovo in njeno družino vplivajo na samo zvezo. In kaj se je izkazalo?

Če ona v prvem letu zveze ali zakona z njegovimi stke tesno povezavo, je tveganje za ločitev 20 odstotkov višje, kot če jih drži na primerni razdalji.

In to še ni vse: kadar on z njenimi starši osnuje tesen odnos, tveganje za razhod za 20 odstotkov pade.

Vsekakor zanimivo, čeprav stroka ni pojasnila ozadja vpliva.


Seksajta vsaj enkrat na teden

Seks enkrat na teden je tisti, ki pri obeh partnerjih znatno okrepi občutke sreče. V resnici so ti izrazitejši kot občutki, ki jih prinese povečanje zaslužka za 30.000 funtov na letni ravni, je pokazala študija univerze Warwick.

Strokovnjaki so v njej spremljali 16 000 posameznikov in dokazali, da je reden seks večji vodnjak sreče, kot zajetnejši kupček denarja.

Količina? Kot rečeno, enkrat na teden. Pogostejši odnosi na srečo v zvezi niso imeli znatnejšega vpliva. A to ne pomeni, da si jih ne smeta privoščiti.


Čim več gostov

Bi radi na poroko povabili čim več ljudi? Slaba novica za vaš proračun, a dobra za zakon, pravi stroka.

Znanstveniki z univerze Virginia so namreč ugotovili, da več povabljencev na poroko napoveduje srečnejšo zvezo. Le 30 odstotkov parov, ki so na veliki dan gostili manj kot 50 svatov, se je pohvalilo s srečnim zakonom. Na drugi strani se je za srečne izreklo 47 odstotkov zakoncev, ki so poročni dan proslavili skupaj z vsaj 150 povabljenci.

Kot sklepajo strokovnjaki, širša množica pomeni obvezo večjemu številu ljudi, hkrati na zakon pozitivno vpliva tudi širok krog prijateljev.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To je ključna lastnost žensk, ki se jih moških bojijo ali pa Moški so spregovorili: tako prepoznamo žensko, ki je dobra v postelji

Priporočamo tudi: Tega močne ženske nikoli ne bi storile za moškega (in za nikogar drugega)

in Nataša Mernik: Celulit, strije, znamenja in brazgotine niso napake


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)