Tako se slabo razmerje odraža na telesu

Posledice slabega razmerja se odražajo tudi na telesnem zdravju.

24.3.2019 ob 5:09

par_zveza_razmerje_tezave_micna.jpg

Lahko je za glavobol okriviti premalo spanja in preveč kave ali krivdo za stres pripisati napornim dnevom v službi. A morda vam s temi in drugimi simptomi telo sporoča, da ste v zvezi z nekom, ki na vaše psihično in fizično zdravje ne vpliva najbolje.

Kajti, kot je za Insider povedala zakonska terapevtka Shannon Thomas, telo neredko z različnimi fizičnimi simptomi odraža tisto, česar zavest ne spozna in prepozna: slabo zvezo.

"Ne poznam pacienta, ki ne bi okusil enega ali več telesnih simptomov toksične zveze," je povedala terapevtka in dodala, da zanje v resnici ni fizičnega pojasnila in je več kot očitno, da vzroki zanje tičijo v škodljivem odnosu ter so posledice psihične zlorabe. Tako se ta najpogosteje odraža.

Stalno prisotna izčrpanost

En najpogostejših pokazateljev slabega razmerja je kronična utrujenost, večkrat celo izčrpanost in izgorelost, kar je voda na mlin tistega, ki zlorablja, saj izčrpana žrtev nima moči, da bi se upirala in jo je zato lažje nadzorovati ter z njo manipulirati.

V razmerju, kjer sta prisotni zloraba in manipulacija, so značilna nihanja. Ko se zadeve umirijo in je odnos na videz skladen, se tisti, ki je žrtev, počuti res vneseno, vsak padec pa je globlji in po njem se je vse težje pobrati, saj zmanjkuje volje in moči. Čeprav ni nobenih fizičnih dokazov, to nedvomno priča, da škodljiv odnos lahko zastruplja telo.


Avtoimune bolezni

Nezdravo okolje sčasoma privede do težav z zdravjem, kot so vnetja, telesne bolečine, kožni izpuščaji. Po besedah Thomasove v 95 odstotkih primerov testi pri zdravniku ne odkrijejo fizičnega razloga za omenjene tegobe, pa vendar so te več kot očitne.

Gre za fizični odziv telesa na toksično razmerje. Konstanten stres organizem prisili v odzive, ki spominjajo na avtoimuna obolenja in so  jasen pokazatelj, da okolje v katerem nekdo živi, ni neporočeno. Le da ne v smislu strupenih snovi, temveč strupenih odnosov, ki načenjajo fizično zdravje.


Prebavne težave

Ljudje v nezdravih odnosih se neredko soočajo s težavami, ki jih izzovejo določena živila, čeprav z njimi v preteklosti niso imeli težav. Thomasova pojasnjuje, da se te pojavijo kot odziv na stalno povišane ravni hormonov kortizola in adrenalina v krvi.

Tesnoba organizem prisili v aktivacijo obrambnih mehanizmov, porast hormona kortizola in adrenalina je naraven odziv na nevarnost, a če se ti hormoni s pravim odzivom telesa ne morejo sproščati, povzročajo zmedo v organizmu. Tudi v smislu prebavnih težav.


Težave z govorom in spominom

Kadar je telo v stalni pripravljenosti ter je nekdo pod neprestanim pritiskom in se obremenjuje s tem, kaj bo partner rekel, storil ter kakšen bo njegov odziv, trpijo tudi miselne ter govorne funkcije.

"Videla sem ogromno primerov, ko so posamezniki, ki so bili žrtve zlorabe, imeli težave s koncentracijo, branjem in pomnjenjem novih informaciji. Kajti v nezdravi zvezi so te dejavnosti možganov močno ovirane. Večina miselnih procesov je osredotočena v dejanja partnerja, ki manipulira ter izvaja nasilje, v vprašanja, zakaj je temu tako in kaj storiti, da bi bilo bolje," pojasnjuje terapevtka.

V resnici ni mogoče storiti drugega kot zvezo zapustiti, kajti nasilnež ne pričakuje skladnosti in harmonije. Nasilnež pričakuje nadzor in podrejanje, s tem pa negativno vpliva na kognitivne funkcije žrtve.


Napetost v mišicah

Napetost v mišicah je velik pokazatelj tega, da nekomu ni prijetno, a še vedno ga večina ne povezuje z nasiljem in toksično zvezo.

"Dejstvo pa je, da stalen stres vpliva na vse telesne organe, tudi na mišice, ki so posledično napete ter boleče. Ne zato, ker je na delu noro ali je bila vadba prenaporna, temveč, ker se v domačem okolju ni mogoče sprostiti in zadihati na polna pljuča," je povedala Thomasova.


Nezmotljiv občutek

"Morali bi bolj zaupati občutku," je prepričana Thomasova, ki iz dolgoletnih izkušenj z delom s pari, ve, da ljudje velikokrat prepoznajo zlorabo, a šestemu čutu, ki govori, da se zveza ne razvija v pravo smer, ne zaupajo oziroma ga namenoma spregledajo.

Občutkov ni vedno lahko racionalizirati in ukrepati v skladu z njimi, čeprav prav ti praviloma najprej opozarjajo na toksičen odnos, ki sčasoma postaja vse bolj poln zlorabe in manipulacije. Tistega občutka, ki se pojavi v želodcu ali prsih zagotovo ne bo smeli spregledati in čakati, da bo minil.

Včasih je nasilnež na moč očarljiv z dejanji in besedami ter spretno skriva namere. Šesti čut je ob njem zlahka mogoče utišati,  vendar prav ta opozarja na zvezo, ki na koncu pripelje do vse večje zlorabe, ta pa ima tako psihične kot fizične posledice, katere je mogoče preprečiti ali pozdraviti le s koncem škodljivega odnosa.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Nekoč boste znova srečni (7 resnic o življenju po razhodu) ali pa Resnične izpovedi žensk: Varala sem nasilneža, nekaj je manjkalo (in drugi razlogi za nezvestobo)

Priporočamo tudi: Živila, ki jih je pametno imeti na zalogi, da kuhamo okusno in poceni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)