5 načinov, kako zvezo zavarovati pred razhodom

Določena dejanja lahko razmerje hitro pripeljejo na rob prepada, obstajajo pa tudi takšna, ki ga lahko zavarujejo pred žalostnim koncem.

16.6.2019 ob 3:50

par_ljubezen_odnos_sreca_micna.jpg

Bodimo pošteni, večno ljubezen je veliko lažje izpovedati, kot jo v resnici zgraditi. A kjer je volja je tudi pot, pravijo, in če sta oba partnerja pripravljena vlagati v odnos, se mu obeta lepa prihodnost.

Je pa dobro poznati nekaj načinov, s katerimi bo razmerje praktično varno pred razhodom. Za Pure Wow jih je takole izpostavila belgijska terapevtka in zakonska svetovalka Esther Perel.

1 Ne zanašajte se v vsem na partnerja

Vaš dragi je najpomembnejša oseba v vašem življenju in z njim najraje preživljate čas. Pika. Hkrati je še zanesljiv in pozoren (le kdo vam vsak večer zmasira noge in poskrbi, da je v hladilniku vselej vaš najljubši sladoled), a Perelova svetuje, da previdno na tej poti. Kajti, kot opozarja, je pretirano zanašanje zgolj na eno osebo past, ki vodi v nezdravo zvezo in posledično lahko tudi v razhod:

"Ne glede na to, kako močno se ljubita, ohranite in vzdržujte tudi življenje izven vajinega odnosa. Preživljajte čas z družino, prijatelji, ohranite svoje hobije (vsaj nekaj), če bi šli v kino in dragi ni za to, pojdite s sestro ali sodelavkami. Skratka, ne zanašajte se zgolj na partnerja. Kajti sta dve samostojni osebi in nista last drug drugega."


2 Kadarkoli lahko, začinite zadeve (zlasti v postelji)

Vsak, ki je v zvezi ali zakonu že več kot pet let vam bo povedal tole: izjemno težko je ohranjati iskrice tedaj, ko se zveza ustali, ko se partnerja drug ob drugem povsem sprostita in zadeve na vseh področjih postanejo utečene.

Prav v tem je nekakšen razmik med ljubeznijo in poželenjem. Če intimnost z ustaljenostjo raste, je strast ob njej obsojena na propad.

Zato poskrbite, da bosta imela v odnosu oboje. Kako? Tako, da vedno ali pogosto odkrivate nove načine, s katerimi boste poskrbeli, da ustaljena zveza nikoli ne bo postala dolgočasna.

Bodite spontani. Presenetite ga s povabilom na izlet, s kartama za koncert, s seksi spodnjim perilom, uresničite mu fantazijo, izpolnite dolgo preslišano željo. Vseeno, kakšna je, če boste s tem v odnos vnesli novo svežino, boste uresničili svojo namero.

par_seksi_micna.jpg

3 Opravičite se

Je že tako, da imajo tudi najboljša razmerja vzpone in padce. In tedaj, ko zaradi nestrinjanja, jeze ali celo besa pride tako daleč, da kuhata mulo ne čakajte partnerja, da se bo približal prvi.

Bodite vi tisti, ki se bo prvi opravičil, zgladil zadeve in tako omogočil, da bosta mirneje prišla rešitvi težave do dna. Zapomnite si, ne gre za zmagovalca ali poraženca, sta ekipa z enakim ciljem: uspešna in trdna zveza.


4 Če se vam zazdi, da se ljubezen umika, ne paničarite

Kadar nekoga ljubite, se z njim v vsem strinjate, obožujete vse, kar je na njem, kar reče in kar počne vas dvigne med oblake, kajne? Ne bo držalo.

Ljubezen je veliko bolj zapletena. Včasih bosta stala na nasprotnih bregovih, včasih bosta imela na zadeve drugačne poglede, drugačne želje in pričakovanja. Vendar to ne pomeni, da se ne ljubita, pomeni pa, da sta dve samostojni osebi, ki mislita vsak svojo glavo, a sprejemata razlike, jih spoštujeta in jih vsaj skušata razumeti, kar je konec koncev smisel razmerja.


5 Ne primerjajte vajine zveze z drugimi

Poroka prijateljice je bila popolna, ona je bila videti tako srečna in je kar žarela. Vi pa ste zasuti z računi, imate veliko dela z otrokom in vaš dragi prihaja pozno iz dela. Zato imate občutek, da gre drugim bolje. V resnici imate samo tak občutek. Na videz še tako popoln odnos ima prav tako vzpone in padce kot vaš, vsak se včasih znajde v stiski in obupu, glede tega niste nič drugačni od drugih.

Se pa vi in vaš partner ter vajino razmerje razlikuje od vsakega drugega para, a to ne pomeni, da sta slabša in ne, da sta boljša.

Hrepenenje po tistem, kar imajo drugi (ter vidite na Instagramu in Facebooku) gradi le še globlje frustracije.

Zato raje, kot bi se ukvarjali z drugim, zadeve uredite doma. Povejte, kaj vas muči in teži ter skušajta najti najboljšo rešitev. Tako bosta imela najboljšo zvezo. Za vaju dva, ker je samo vajina.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: 5 stvari, ki jih srečni pari počnejo vsak dan Ali pa: Sreča v ljubezni zapisana v genih? Takole pravijo znansveniki ... 

Preberite še: 7 napak v razmerju, ki so lahko usodne tudi za najmočnejše pare 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)