Ni bil le poreden fant, bil je nasilnež (resnična izpoved)

Iskrena izpoved dekleta, ki je v opozorilo vsem, kako nevaren je lahko mit o porednem fantu.

1.2.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ni bil le poreden fant, bil je nasilnež (resnična izpoved)

Poredni fantje imajo nekaj, kar dekleta neizmerno privlači. A kaj lahko nekdo ni le poreden, temveč se za skrivnostnim pogledom, zapeljivim nasmehom in hojo po robu skriva nasilnež, ki v življenje prinese nemalo strahu in dvoma v pravo ljubezen.

V opozorilo vsem pripadnicam nežnejšega spola, kako nevaren je lahko mit o porednem fantu, je 25- letna Carolina, za britanski Cosmopolitan opisala svojo izkušnjo z moškim, za katerega je menila, da je zgolj poreden, v resnici pa je bil nasilnež.

Vzponi in padci

"Ko sem bila stara 21 let, je bilo moje življenje na videz popolno. Bilo je leta 2014, bila sem tik pred diplomo, imela sem veliko prijateljev, družino, ki me je podpirala in študirala sem v Londonu.

A po zaključku študija je šlo vse navzdol. Moji prijatelji so se odselili iz Londona in iskali priložnosti drugje po svetu, ostati sama v velikem mestu je bilo zame težko. Tudi na poslovnem področju zadeve niso tekle po načrtih. Opravila sem pripravništvo in iskala stalno zaposlitev, vendar sem večinoma opravljala priložnostna dela v podjetjih, kjer nihče ni poznal niti mojega imena.

Kot da to ne bi bilo dovolj, je bilo moje ljubezensko življenje v nekakšnem zatonu. Po nekaj neuspešnih zvezah sem prišla do točke, ko sem prenehala hoditi na zmenke s sovrstniki. Namesto teh sem izbirala moške v tridesetih, prepričana, da so oni pripravljeni več vlagati v zveze.

 

Nekega večera je k meni v lokalu pristopil 29-letni Jim in že na prvem srečanju sva skupaj spala. Sama sem na vse skupaj gledala kot na seks za eno noč, on pa je pričakoval več. Po mesecu dni je izjavil, da me ljubi in da brez mene ne more živeti. "Končno, starejši moški, ki me ima resnično rad," sem si mislila in bila sem potolažena: kaj, če so vsi moji prijatelji odšli, našla sem vendar ljubezen.

Igranje žrtve

Sprva je bila najina zveza res strastna. On je bil malo poreden fant, o čemer je pričal že njegov videz in mislim, da sem padla prav nanj. Večkrat je v šali pripomnil, naj se ga raje izogibam, saj z njim ne bom doživela ničesar dobrega. Tudi jaz sem to vzela kot šalo in se smejala njegovim sarkastičnim pripombam, ki jih je imel o sebi.

Nase je gledal kot na žrtev. Povedal mi je, da je imel težko življenje, da je bil velikokrat razočaran in da se le težko na nekoga naveže. Jaz pa sem njegovo življenje spremenila, saj  ga razumem in sem mu pripravljena pomagati pregnati sence preteklosti.

Spomnim se, da sem mu nekega večera skuhala večerjo, in ko je prisedel k mizi, je skoraj v joku povedal, da česa tako lepega zanj še nikoli ni storil nihče. Kajti kot mi je zaupal, njegova družina meni, da je nesposoben ter slab, mama mu nikoli ni izkazovala topline, oče pa ga je že od malega zmerjal in zaničeval.

Sestajala sva se približno tri mesece, ko sem prvič opazila, da postaja vse bolj manipulativen, da me prikrito ponižuje in nad mano izvaja nadzor. Če sva se denimo sprla, je bil žaljiv do mene in do članov moje družine, očital mi je, da nisem lepo vzgojena in da ne znam živeti.  Na takšen način me je hotel kaznovati in to so bili prvi znaki, da je poreden fant veliko več kot le to.

Fizični obračun

Kmalu so najini spori, ki so izbruhnili že, če se mu nisem oglasila na telefon, sem morala dlje ostati v službi ali sem se dobila s parimi prijateljicami, ki so ostale v Londonu, prerasli v fizično obračunavanje. Prvič me je udaril, ker sem na zmenek zamudila nekaj minut. Po eni strani je bil v meni vse večji strah pred njim, a zaradi osamljenosti ter nizke samozavesti sem bila prepričana, da si njegovo ravnanje zaslužim.

Stalno mi je ponavljal, da sem slab človek in da me nihče drug ne bo nikoli imel rad. Seveda krivde za svoja dejanja in besede ni nikoli prevzel in je za svoje obnašanje krivil mene.

Nekega večera se je pojavil na mojih vratih. Kar tako. Zdaj vem, da je bil ali pijan ali pod vplivom drog, tedaj nisem vedela. Ko sem ga spustila v stanovanje, me je posilil.

Čeprav sem se mu upirala, je bil močnejši od mene, mi govoril, da me ljubi, a ko je končal, sem ga odslovila in mu povedala, da ga nikoli več nočem videti. Sploh ni bil jezen. Samo odšel je, kar me je spravilo v obup. Počutila sem se, kot bi me uničil, on pa tega sploh ni opazil.

Odprte oči

Nisem zmogla jokati. Padla sem v neko čudno stanje, pospravila sem stanovanje, se oprhala in šla v posteljo. Naslednji dan sem šla v službo. Trpela sem in si razbijala glavo z vprašanji, kot so, zakaj bi kdo storil kaj takšnega?

Tedaj na vse skupaj sploh nisem gledala kot na posilstvo. Samo vedela sem, da je tisto, kar je storil, narobe. Šele, ko sem sem se v spominih vračala v preteklost sem dojela, da najin seks velikokrat ni bil sporazumen, da sem se mu predala zgolj zato, da ne bi bil jezen. Včasih me je bilo strah reči ne. Ali sem se mu podredila, ker je manipuliral z mano in mi očital, da sem, ker nočem seksati z njim, slaba ali ga ne ljubim.

Šele, ko sem sem se v spominih vračala v preteklost sem dojela, da najin seks velikokrat ni bil sporazumen.

Par večerov po usodnem dogodku mi je poslal sporočilo: oprosti za tisti večer. Nisem mogla verjeti, da je to vse, kar mi je imel za povedati. Odgovorila sem mu, da ga bom, če se mi bo še kdaj približal, prijavila. In nekaj časa se mi res ni.

Nekaj mesecev po dogodku sem na družabnih omrežjih objavila, da potujem po Ameriki. Znova mi je začel pošiljati sporočila in me klicati. Predvsem zato, ker je bil ljubosumen na ljudi, s katerimi sem se družila, na kar je tudi bolj ali manj odkrito nakazoval.

Tedaj sem ravno brala intervju z igralko Emmo Watson, v katerem je govorila o nasilju nad ženskami in njene besede so mi dale moč, da sem pretrgala vse stike z njim ter zamenjala telefonsko številko.

Posiljevalec je lahko le nekdo, ki ga ne poznaš, ne more pa to biti tvoj fant.

Nerealne predstave

Tako sem na lastni koži spoznala, da je mit o porednem fantu lahko zelo nevaren in škodljiv. Odraščala sem ob filmih, v katerih so poredni fantje na koncu postali dobri, prijazni možje zato sem tudi sama mislila, da bom mojega spremenila. Prav tako sem odraščala, tako kot mnogi, v prepričanju, da se nasilje med spoloma dogaja le znotraj družin in da je lahko spolni nasilnež ter posiljevalec le nekdo, ki ga ne poznaš, ne more pa to biti tvoj fant.

Hkrati sem krivdo za vse, kar se je dogajalo med nama, pripisovala sebi. Ne zato, ker mu ne bi znala ali hotela pomagati, ko je igral žrtev temveč zato, ker sem dopuščala, da z menoj manipulira ter se izživlja na mano.

Šele ko sem skupaj s podporno skupino iskala odgovore in razloge sem si priznala, da sem bila le žrtev nasilneža in manipulanta, za katerega sem bila zaradi osamljenosti in nizke samozavesti lahek plen. Takrat sem komaj dojela, da ni opravičila za njegovo obnašanje.

Prav tako sem spoznala, da je zelo tanka meja med porednim fantom in nekom, ki svojo moč ter nadvlado izrablja za podrejanje in nadvladovanje sočloveka.

Še vedno težko zaupan drugim, če se mi nekdo samo zazdi poreden ali nevaren, se v meni prižgejo vsi alarmi. Možgani mi rečejo NE.

Lahko je močan, očarljiv in privlačen, a kaj lahko tako, kot Jim, v sebi šibek, ne čuti samozavesti in išče potrditev svoje moškosti na povsem napačen način."

Če ste v nasilnem razmerju, svojega partnerja prijavite na policijo (in recite, da vas je strah, vztrajajte), svojim prijateljem in družini povejte, kaj se vam dogaja.

Pokličite lahko tudi na brezplačno številko Društva SOS, 080 11 55, in jim zaupajte svojo težave. Pomagali vam bodo.

Fotografije so iz serije Majhne laži, v kateri je prikazano toksično razmerje med Perryjem, ki ga igra Alexander Skarsgård, in Celeste, ki jo igra Nicole Kidman.

Preberite še: Z zalezovanjem mi je vzel dve leti življenja (osebna izkušnja)

Morda vas zanima tudi: Kako sem ločena pri 40. znova našla ljubezen (osebna izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)