Nerealna pričakovanja, ki lahko uničijo partnersko zvezo

Intimni partnerski zvezi pogosto škodujejo nerealna pričakovanja enega ali obeh partnerjev.

2.2.2022 ob 10:03 | Foto: Boris Jovanovic/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Nerealna pričakovanja, ki lahko uničijo partnersko zvezo

Seveda si vsak, ki vstopa v zvezo ali zakon želi, da bi intimno razmerje trajalo. Prihodnost odnosa je odvisna od številnih dejavnikov, med drugim tudi od ciljev, ki si jih partnerja zadata.

Skupni cilji in tisti, ki jih imata kot posameznika, še kako vplivajo na odnos. A pri tem je treba vedeti, da mu lahko nekateri nerealni močno škodujejo. Katera pričakovanja razmerje peljejo proti prepadu, razkriva Your Tango.

Stalno se mora posvečati samo meni

Ko bova par, bom vedno v središči njegove (njene) pozornosti. Skupaj bova hodila v kino, na izlete, skupaj bova preživljala vse proste trenutke, skratka, vse se bo vrtelo okoli mene in najine zveze.

Prvi škodljiv cilj ter povsem nerealno pričakovanje. Kajti dejstvo je, da ne glede na to, da sta v zvezi ali zakonu, vsak potrebuje tudi čas in trenutke zase, za svoje hobije, svoje prijatelje, znance, kariero ter osebnostno rast.

To, da ne tičita vedno skupaj ne pomeni, da se zanemarjata, temveč da si dopuščata osebno svobodo. Ta in ravnovesje med časom, ki ga namenjata vsak sebi ter na drugi strani drug drugemu in odnosu, je ena od poti do srečne ter tudi trajne zveze.

Če me ljubi, mi mora brati misli

Trenutek za sestop na realna tla: nihče ne zmore brati misli in nihče tega ne sme pričakovati od sočloveka.

Pričakovanje, da bo partner to zmogel in znal je nerealno ter vodi v zamere in jezo, kar na koncu lahko zvezo ali zakon pripelje do skrajne točke, ko ne gre več naprej.

Če torej od njega (nje) nekaj pričakujete, to povejte. Če vam nekaj, kar počne ni všeč, prav tako. Komunikacija je ključ do uspešne zveze. Eno njenih osnovnih orodji te pa so besede ter ne branje misli.

Vedno se morava v vsem strinjati

Ja, seveda … Ne glede na to, kako močno sta zaljubljena in povezana, vedno bodo med vaju prišla tudi nesoglasja. Ta so, pa naj vam bo všeč ali ne, ena od sestavin vsakega, tudi partnerskega odnosa.

Nesoglasja včasih vodijo v spore. Ti niso znamenje za preplah, so pa znamenje, da je treba iskati rešitve in kompromise, ki so še ena od nepogrešljivih sestavin razmerja.

Razmerje mora biti enostavno

Tudi temu ni ravno tako. Včasih se zalomi, včasih se na skupni poti pojavijo izzivi in te je treba znati premagovati.

Kar pomeni, da je na odnosu vedno treba delati, sprejemati spremembe in se sprijazniti z dejstvom, da zgolj ljubezen za lepo in srečno razmerje ni dovolj.

Ko boste sprejeli to dejstvo, boste vedeli, da kljub trenutkom, ki niso idealni, lahko uspeta. Le poslušati in upoštevati se morata ter se za lep odnos truditi s skupnimi močmi.

Zaradi mene se bo spremenil(a)

Vsak ima tako lepe kot manj lepe lastnosti. Tega se je treba zavedati od samega začetka odnosa in pretehtati, katere negativne lastnosti lahko sprejmete in katerih ne bi zmogli nikoli spregledati.

Če je slednjih veliko, je nesmiselno riniti v odnos. Lahko partnerja opozorite nanje, ne pričakujte pa, da se bo spremenil zgolj in samo zaradi vas.

Vsaka sprememba osebnosti je pogojena z notranjimi vzgibi. Če teh ni, se človek za nikogar ne bo spreminjal.

Preberite še: Neprijetna vprašanja, ki si jih mora po desetih letih zveze zastaviti vsak par

Morda vas zanima tudi: Pepelkin kompleks: kaj je to in kako je to lahko vzrok, da v ljubezni ne najdete sreče


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)