Najboljši način za celjenje zlomljenega srca

Ruševine nekdanje ljubezni naj bodo osnova za osebnostno rast.

27.8.2017 ob 5:05

razhod.jpg

Razhodi bolijo, seveda. Vsak se je že kdaj soočil z njim in njegovimi posledicami, med katerimi je najizrazitejša bolečina, za katero se zdi, da nikoli ne bo popustila, kaj šele minila.

Več uporabnih napotkov najdete na Facebooku.  

Edino zdravilo, ki je pri tem res učinkovito, je čas. Najbrž ste tudi sami že slišali ali prebrali, da za prebolevanje bivše ljubezni potrebujete vsaj za polovico toliko časa, kot sta bila par. Ena od na to temo izvedenih raziskav je prišla do zaključka, da je mogoče preteklost za seboj pustiti v 11. tednih, a v resnici pravila ni. Pri vsakem se srčne rane celijo s svojo hitrostjo.

Ključno pri tem pa je, da se v času, ko je bolečina najmočnejša, osredotočite zgolj in samo nase ter na svojo dobrobit.

Najboljši način, s katerim je končno mogoče premagati neprijetne občutke je, da se prenehate obremenjevati z bivšim ter vso svojo pozornost usmerite v osebnostno rast ter tako postanete močnejša in boljša oseba.

"Razhod je samo razhod. Nekakšen zlom nečesa, kar vas je nekoč opredeljevalo in dopolnjevalo," je strokovnjak za medosebne odnose Kenyon Martin povedal za Helath Insider. "S kemičnega in biološkega vidika se navežemo na osebo in na njeno prisotnost v življenju, ta postane del naše identitete. Zato si je po koncu ljubezni pomembno vzeti čas ter ugotoviti, kdo smo v resnici brez nje, to pa je mogoče le korak za korakom."

PREBERITE še // Zvezdniki iskreno o razhodih, ki so jim zlomili srce

Bodite žalostni

"Vzemite si čas za žalovanje," pravi Martin. Kajti pomembno je, da si dovolite biti žalostni. "Oprite se na bližnje ter prijatelje in ne glede na to, kako mamljiva se vam zdi misel, da bi tolažbo poiskali v naročju novega partnerja , ne iščite še zamenjave za bivšega. V razmerju za tolažbo se boste morda za trenutek res počutili bolje, a v končni fazi vas bo v procesu prebolevanja ustavilo ali celo vrnilo korak nazaj," opozarja strokovnjak.

Prekinite vse stike

"Z bivšim prekinete vse stike ter ga povsem izločite iz svojega življenja," svetuje terapevtka Christie Tcharkhoutian in predlaga, da izbrišete njegovo telefonsko številko ter ga odstranite iz vseh družbenih omrežjih.

"Morda se sliši kruto in drastično, a verjemite da si, čeprav sta se morda razšla soglasno, zaslužite čas za prebolevanje, v katerem vas ne bodo spremljale njegove fotografije in objave na družbenih omrežjih ali različni opomniki, da ima denimo rojstni dan."

PREBERITE še // Deset korakov, s katerimi pozabimo na bivšega

Razmislite o tem, kaj je šlo narobe

Bodite pošteni in na razmerje poglejte s kritičnim očesom ter se vprašajte, kaj bi lahko storili bolje ali drugače.

"Trenutek za to nastopi, ko največja bolečina popusti," pravi Martin in dodaja: "Objektiven pogled na nekdanje razmerje je pomemben, saj le ta omogoča vpogled v tisto, kar ste sami počeli narobe in na drugi strani prav."

Pri tem vam lahko pomagajo prijatelji ali celo terapevt. Tcharkhoutianova meni, da je prav konec zveze odlična priložnost za začetek terapije, del katere je tudi pogled vase. Kajti, kot zatrjuje strokovnjakinja je pomembno, da pred bolečino ne bežite, temveč se z njo na primeren način soočite ter se iz sicer boleče šole nekaj naučite. Prav tako lahko terapija prepreči, da bi se v žalosti ali iz maščevanja spuščali v napačna razmerja in tudi v prihodnosti varuje pred izbiro napačnih ljudi.

Začnite uresničevati svoje cilje

Razmerja so seveda prijetna, a kaj lahko posameznike ovirajo pri uresničevanju lastnih ciljev in želja.

Če ste se torej zaradi prejšnjega odpovedali možnosti napredovanja, selitvi ali čemur koli drugemu, začnite te cilje uresničevati. Ti so lahko majhni ali veliki, lahko jih je veliko ali malo.

Ko boste svojo energijo usmerili vanje, se boste počutili bolje in kar je ključnega pomena: v manjši meri boste razmišljali o bivšem, s tem si boste zagotovili še več motivacije in energije, ki jo boste lahko usmerili v nekaj za vas pozitivnega.

Razvajajte se

To je čas za razvajanje. Omislite si rutino, ki bo v vaše življenje prinesla le zadovoljstvo: vpišite se v telovadnico, pojdite v sprostitveni salon, podajte se na potovanje. Izbira je povsem vaša. Osredotočite se na svoje želje in potrebe ter si vzemite čas za tisto, kar vas osrečuje.

"Če imate radi masažo, si privoščite to. Če bi šli v kino, zakaj pa ne! Skrb zase je pomembna v časih, ko imate občutek, da se vam podira svet," meni osebna trenerka Susan Golicic.

Priložnost za osebnostno rast

Čas po razhodu v resnici oblikujete sami. Imeli boste dobre in slabe dneve. A ne glede na to, življenje gre naprej in če boste energijo usmerili vase, v svoje želje, potrebe ter cilje, boste iz njega nedvomno izvlekli največ ter boste po zaključku celotne zgodbe močnejša in še boljša oseba.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)