Najbolj okrutni načini, ki prizadenejo partnerja

Res je, da besede včasih bolijo, a res je tudi, da je sočloveka mogoče prizadeti brez njih.

31.5.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najbolj okrutni načini, ki prizadenejo partnerja

Bolijo udarci, bolijo besede, bolijo pa tudi načini, ki ne vključujejo nič od tega. Kaj je tisto, kar brez besed ali neposrednega napada partnerju zadaja veliko bolečine in bi se takšnemu obnašanju zato morali v razmerju izogibati za vsako ceno, opozarja Your Tango.

Tiha maša

Sprla sta se in zamerili ste mu veliko v jezi izrečenih besed. Ali ni prišel pravočasno domov. Ali je pozabil na vajino obletnico. Ali vam kupil napačno cvetje. Ne glede na to, kaj je razlog za vaš vztrajni molk, ki lahko traja tudi teden ali dva, tiha maša v nobenem primeru ni pravi način za izražanje razočaranja, jeze, zamere ali drugih neprijetnih čustev.

Kajti velikokrat on sploh ne ve, kaj je razlog za vaše obnašanje, na vprašanje, kaj vas moti, pa se vaš odgovor glasi: nič, vse je v redu.

Takšen način kaznovanja nikoli ni dobra popotnica za lep odnos. Rešitev iz zagate ponuja le odkrita komunikacija. Kajti samo z njo lahko druga stran ve, kje je težava in ima tako vsaj možnost, da se opraviči, popravi napako ali v drugo ravna bolje.

Igranje žrtve

Še ena neprimerna taktika. Od partnerja bi nekaj radi. Da vam pomaga, da si za vas vzame nekaj minut časa, da vam nekaj kupi, skratka, on tisti trenutek, ko se vi nanj obrnete, nima časa, volje ali možnosti, da bi vam ugodil, vi pa se tedaj obnašate kot razvajen otrok, ki z igranjem žrtve in smiljenjem samemu sebi od partnerja dobi tisto, kar pričakuje.

 

Kajti nerganja in tarnanja ima on v končni fazi dovolj in v prid ljubega hišnega miru pač ugodi prošnji ali zahtevi.

Kaj mu s tem dokazujete? Da vam za njegove potrebe in stališča ni prav nič mar ter da je pomembno le, da dosežete svoj cilj. Pa čeprav tako, da v odnosu zaigrate nebogljeno in nesrečno žrtev.

Čustveno izsiljevanje

Vi odgovora ne ne sprejmete. Če si ga partner drzne izreči, z verbalnim in čustvenim nasiljem dokazujete svojo premoč in nadvlado. S temi taktikami nanj izvajate toliko pritiska,  da na koncu popusti, največkrat pa se v ta namen poslužujete napadanja, poniževanja, kričanja, pametovanja in pokroviteljstva.

Sporočilo je jasno: ne boste odnehati, dokler ne uveljavite svoje volje. Včasih ste pripravljeni iti tako daleč, da se zatečete tudi k fizičnemu nasilju, kar pa nikoli ni dovoljena in ne sprejemljiva taktika.

Ne pustite mu do besede

Med pogovorom imate glavno, največkrat celo edino besedo. Četudi ga poslušate, kaj vam pripoveduje, s svojim načinom govora in glasnim tonom vedno znova obrnete pogovor na zadeve, ki zanimajo vas.

Ko vam denimo skuša odpovedati, kakšen je bil njegov dan, vi hitro vodo napeljete na svoj mlin in mu praktično ne pustite, da bi zaključil pripovedovanje.

Kaj mu s tem sporočate? "Tisto, kar govoriš ti, ni pomembno." Kar nadalje pomeni, da on kot oseba za vas ni pomemben in ga s svojim nastopom ponižujete ter zapostavljate, kar pa za lepo zvezo zagotovo ne more biti dober obet.

Preberite še: Horoskop: Kaj bi morali za lepo zvezo početi drugače

Morda vas zanima tudi: Mamini zlati ljubezenski nasveti: Kupi novo spodnje perilo, a ne zanj, temveč zase


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)