Zanimiva in učinkovita varovala pred okužbami sečil

Vnetjim se je mogoče izogniti.

19.2.2017 ob 6:10

okuzbe.jpg

Če ste že kdaj podlegli zoprni okužb sečil, bi najbrž radi storili vse, da se ta ne bi več ponovila. Pogosti obiski stranišča, pekoč občutek med mokrenjem in zoprno srbenje tam spodaj so res vse prej kot prijetni. In ker so okužbe sečil posledica delovanja neprijaznih bakterij, ki zaidejo vanje in se v njih množijo, se jim je resnično mogoče izogniti ali vsaj ublažiti tveganje zanje. Poglejte si pet dejanj, ki vam bodo pri tem v pomoč.

Več koristnih napotkov najdete na Facebooku.  

Pijte veliko vode

Strokovnjaki s klinike Mayo vedo, o čem govorijo: primerna količina vode, kar pomeni vsaj osem kozarcev na dan, spodbuja uriniranje. In pogosteje, kot izpraznite mehur, manjša je možnost, da bi se v njem namnožile škodljive bakterije.

Nikoli ne zadržujte. Nikoli!

Sedaj imate uraden izgovor, da od svoje mize vstanete vsaj desetkrat na dan. Dlje, kot zadržujete urin, večja je možnost, da bo v mehurju izbruhnila bakterijska okužba. Sandip Vasavada, urolog iz kliničnega centra Cleveland priporoča, da bi morali mehur prazniti vsaj vsake štiri ure, če ste za okužbe dovzetni, vsake tri, v nobenem primeru pa z malo potrebo ne smete odlašati. In ko se po njej brišete, to vedno počnite od sprednjega proti zadnjemu delu, da se bakterije z anusa ne bi prenesle na sečila.

Po seksu na malo potrebo

To opozorilo dosledno upoštevajte. Vasavada opozarja, da med spolnim aktom v telo, tudi v sečila, zaidejo neprijazne bakterije, ki pa jih urin, še preden bi lahko povzročile škodo, odplakne iz telesa.

Ne verjemite v čudežno moč preparatov iz brusnic

Res je, zadeva ni povsem jasna: nekateri strokovnjaki, med njimi Kimberly Cooper, urologinja iz New Yorka trdijo, da brusnice varujejo pred okužbami sečil. Na drugi strani v publikacij Journal of the American Medical Association objavljena študija zatrjuje, da gre zgolj za placebo učinek. Če torej verjamete v njihovo moč, si pomagajte s 100 odstotnim sokom brusnic, lahko tudi z nadomestki v obliki tablet, vendar z njimi ne pretiravajte in se o uporabi posvetujte z zdravnikom.

Naj bo spodaj suho

Zlasti, če ste za tovrstne okužbe dovzetni poskrbite, da bodo zadeve spodaj čiste in suhe. Nosite perilo iz čistega bombaža, izogibajte se dišečim damskim higienskim pripomočkom in se raje, kot za kopel, odločajte za prhanje brez agresivnih mil.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)