Zakaj so kilogrami z leti trdovratnejši

Spreminja se presnova, izgubljate mišično maso in pozabljate na zdrav življenjski slog.

14.5.2015 ob 1:00

leta.jpg

Nobena skrivnost ni, da je po 40. letu težje kot denimo pri 20 letih ohranjati vitko postavo. Kilogrami, ki se mimogrede nakopičijo, so mnogo trdovratnejši in kljub trudu in skrbno izbrani hrani ne izginejo. Težava je rešljiva, toda najprej morate spoznati vzroke zanjo. Poglejte, zakaj je tako.

Ne spite dovolj

Spanec je temelj zdravega življenja. Strokovnjaki se sicer strinjajo, da zadostna količina spanca ne bo pomagala pri izgubljanju kilogramov, pomanjkanje pa bo zagotovo povzročilo njihovo kopičenje. Ena od raziskav je namreč pokazala, da izčrpanost spodbuja željo po visokokalorični nezdravi hrani.

Utrujenost zaradi premalo spanca zmanjšuje željo po zdravem načinu življenja, zato je možnost, da si boste privoščili bogato obložen sendvič, ne pa solate iz rdeče pese, večja.

shutterstock_187256237.jpg

Vaša presnova ni več enaka

S tem se pač morate sprijazniti. Ko ste bili mlajši, ste lahko brez vidnih posledic pojedli veliko več krofov in čokoladic, toda oo 40. letu se metabolizem upočasnjuje in starejši ko smo, manj energije potrebujemo za vzdrževanje osnovnih življenjskih funkcij ter za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti.

Telo zato potrebuje manj kalorij in strokovnjaki priporočajo, da jih vsako desetletje po 40. letu s krožnika odvzamete 100. Morda se ne sliši veliko, a letno je to potencialnih 10 kilogramov več ali manj.

shutterstock_209098489.jpg

Izgubljate mišično maso

Najbrž ste že slišali, da so mišice težje od maščobnega tkiva, a za vzdrževanje mišične mase telo potrebuje trikrat več kalorij, kot če je brez nje. Mišice se z leti izgubljajo, saj v telesu pada količina testosterona, s tem pa se spreminjajo v maščobno tkivo.

In kako iz te zagate? Zgolj z vadbo. Vsak kilogram mišic bo pospešil vaš metabolizem in vam med dnevom pomagal porabiti več kalorij. Nobenega izgovora več, kar hitro se odpravite v telovadnico ...

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)