Zakaj sem ves čas tako utrujena?

Razlog je najbrž povsem banalen.

17.10.2016 ob 5:45

zehanje_shutterstock_387182980.jpg

Zdi se vam, da ste vedno utrujeni in izčrpani, ter da teh občutkov nikakor ne morete pregnati. Kaj se dogaja? Je utrujenost razlog za preplah? Preden stečete k zdravniku ali na stričku Googlu najdete 98 strašljivih možnih vzrokov, razmislite o najpogostejšemu razlogu za utrujenost: pomanjkanju spanja.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.  

"Prav ta je največkrat glavni krivec," je prepričana Dr. Ginevra Liptan, internistka iz Portlanda, Oregon. "Potreba po spanju je od osebe do osebe različna in se giblje od sedem do deset ur, večina pa se tej količini sploh ne približa."

"Spanec je ob vseh obveznostih in zadolžitvah velikokrat potisnjen na stranski tir in si ga ne privoščimo toliko, kot ga telo potrebuje," dodaja Liptan.

Na žalost se ne zavedamo njegovega pomena na zdravje  ter počutje in čeprav vsak dan spite le pol ure premalo, se pomanjkanje nalaga ter se s časoma začne odražati kot stalna utrujenost, ki se zdi nepremagljiva.

Kako ugotoviti, če je to razlog?

"Najlažje bo šlo tako, da teden dni spancu namenite prednost, se zvečer, ne glede na to, kaj bi še morali opraviti, k počitku uležete prej. V večini primerov bo utrujenost izginila in imeli boste več energije," je prepričana internistka.

Če to ne pomaga

Res pa je, da  vzroki za izčrpanost tičijo tudi drugje. Če jo spremljajo še drugi simptomi, denimo kratka sapa in pospešen srčni utrip, je zanjo lahko kriva slabokrvnost. Ženske med menstruacijo vsak mesec izgubijo veliko krvi in so zato dovzetnejše za slabokrvnost od moških. Zlasti če ne uživajo dovolj železa in vitamina B12.

Predvsem mlajše pripadnice nežnejšega spola z močnimi menstruacijami, ki so ob enem še vegetarijanke ali sledijo strogim dietam, so pogosto slabokrvne in zato vedno utrujene.

Naslednji možni razlog je hipotiroza. Gre za najpogostejšo motnjo v delovanju ščitnice, pri kateri ta žleza ne proizvaja dovolj hormonov. Drugi simptomi, ki jo spremljajo, so še občutek hladu, zelo suha koža in lasje, izguba las in nezmožnost izgube kilogramov. Tako slabokrvnost kot hipotiroza sta določljivi s testi krvi.

Še korak naprej

Če spite dovolj in so vaši krvni izvidi brezhibni, morda trpite za fibromilagijo ali sindromom kronične utrujenosti. Kljub poimenovanju je sindrom kronične utrujenosti dokaj redek, vzroki zanj so nepojasnjeni, po nekaterih domnevah pa je posledica slabega delovanja imunskega sistema. "Večina pacientov njegove simptome opisuje kot tiste, ki se pojavijo ob gripi in jih zato preslepi. Odraža se kot povišana telesna temperatura, boleče grlo in zatečene bezgavke, vse skupaj pa spremlja še utrujenost," pravi dr. Liptan

Fibromilagija je sicer pogostejša, a prav tako še neraziskana motnja. "Poleg neizmerne utrujenosti jo spremljajo še bolečine v mišicah, napetost in zmedene misli," motnjo opisuje Liptan. Fibromilagija prizadene približno štiri odstotke ljudi in pogosteje kot moški, zanjo obolevajo ženske.  Še vedno ni povsem pojasnjena in razlogi zanjo so dokaj skriti, znano pa je, da je povezana z možganskimi nepravilnostmi v zaznavanju bolečine. Ljudje s to motnjo so bolj dovzetni za bolečino in stres, zato težje dosežejo globok spanec, s tem pa se praktično ne morejo spočiti.

Skratka: če ste vedno utrujeni, najprej povečajte količino spanca, če to ne bo pomagalo, pa obiščite zdravnika, ki bo odkril prave razloge za vašo težavo in vam jo pomagal odpraviti.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)