Kako premagati potovalno utrujenost

Dolga potovanja v telesu izzovejo stres, tega pa je mogoče ublažiti.

5.6.2016 ob 6:20

potovanje.jpg

Daljša potovanja so za telo velik stres. Časovna razlika zmede notranjo uro ter spremeni čas spanja, budnosti, počitka, obrokov. Organizem potrebuje določeno obdobje, da se na spremembe prilagodi, zato prihaja do potovalne utrujenosti, ki pa jo je mogoče ublažiti.

Več namigov za prijetna potovanja poiščite na Facebooku.

Pred letom ne spite

Najboljši način s katerim se lahko izognete potovalni utrujenosti je, da, če seveda letite zjutraj ali dopoldne, noč pred letom ostanete budni. Poskrbite za prtljago, pripravite vse, kar boste potrebovali in pozabite na spanje. Tako boste zaspali takoj, ko boste sedli na letalo. Spanec na njem vas bo navdal z energijo in vam pomagal pri prilagajanju na nov čas.

Prilagodite se času, v katerem ste pristali

Če vas letalo na cilj pripelje podnevi in je v vaši deželi tedaj noč, ste, razumljivo, utrujeni. A ne razmišljajte o spancu, pač pa ostanite budni do noči. Če pristanete ponoči, podaljšajte počitek z letala.

Pijte dovolj vode

Dehidracija težave še poslabša. Na letalu je zrak suh, telo izgublja veliko tekočine, ki jo morate s pridom nadomeščati. Pijte zato dovolj vode. Pred, med in po letu.

potovanje nas.jpg

Brez kofeina in alkohola

Če vam prijata kofein ali alkohol, ju v zmerni količini zaužite pred poletom. Tako alkohol kot kava še spodbujata dehidracijo in okrepita potovalno utrujenost zato zlasti med letom nista priporočljiva.

Vadite

Vadba spodbudi krvni pretok, odpravlja bolečine in sprošča. Zlasti na dolgih letih večkrat vstanite in se sprehodite ter malce razgibajte. Nekaj vaj napravite tudi, ko pristanite ter se namestite na cilju. Če je to podnevi, se lahko odpravite na krajši sprehod.

Spremenite čas

Dan pred letom doma prestavite ure. Naj kažejo čas, v katerega se podajate. Tako se boste psihično pripravili na časovno razliko in vaše telo se ji bo lažje prilagodilo, čeprav boste pristali na drugem koncu Zemlje.

Jejte po pameti

Na letalu največkrat ne jeste zaradi lakote, pač pa zaradi dolgočasja. Če je pot dolga in menite, da boste res postali lačni, se pokrepčajte s prigrizki, ki si jih pripravite doma. Naj ne vsebujejo enostavnih ogljikovih hidratov. Ti hitro dvignejo raven sladkorja v krvi, na dolgi rok pa spodbujajo utrujenost ter s tem slabo počutje.

potovanje2.jpg

Ste razmišljali o postenju?

Morda bi poskusili s postenjem. 12 ur pred potovanjem pojejte lažji obrok, nato pa uživajte samo vodo in si naslednji lažji obrok privoščite na cilju. Tako boste ne letalu bolje spali in se po pristanku hitreje prilagodili novemu času.

Ob upoštevanju omenjenih nasvetov bo potovalna utrujenost blažja, hkrati pa boste imeli tudi prijetnejši let. 

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)