Zakaj se cepivo proti covidu 19 vbrizga ravno v nadlahtno mišico

Cepljenje proti novemu koronavirus je v polnem zamahu. Tabletke, ki bi jo lahko pogoltnili in bili cepljeni, še niso iznašli, se pa mnogi sprašujejo, zakaj nam iglo zarinejo prav v ramensko mišico. Predstavljamo argumente stroke.

3.6.2021 ob 5:20 | Foto: Pixabay

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Zakaj se cepivo proti covidu 19 vbrizga ravno v nadlahtno mišico

Ko se pogovarjamo o cepljenju, mnogi najprej pomislimo na zbadanje z iglo v ramo. Tako je tudi pri novemu cepivu proti covidu 19. A zakaj je tako? Naše telo je konec koncev polno mišic, precej velike imamo na nogah, na zadnjici, poleg tega, se nekatera cepiva zaužije oralno (verjetno ni malo takšnih, ki bi raje pogoltnili tabletko in preskočili zbadanje z iglo), nekatera pa se ne vbrizga v mišico, temveč v podkožje. Poiskali smo odgovore stroke, ki jih je povzel akademski portal s pridihom novinarstva The Conversation.

Kaj pravi znanost

Mišice so izredno primerne za vbrizgavanje cepiv, saj v njihovem tkivu najdemo pomembne imunske celice. Te prepoznajo antigen, droben delček virusa ali bakterije, ki se jo s cepivom vnese in ki nato izzove imunski odziv. Pri covid cepivu, ko govorimo o mRNA cepivu (pri nas sta takšni Pfizer in Moderna), v telo ne dobimo antigena, temveč kar navodila, kako jih proizvajati. Imunske celice nato v mišičnem tkivu te antigene poberejo in jih »predstavljajo« limfnim vozlom (bezgavkam). Vbrizgavanje cepiva v mišično tkivo omogoča, da ostane lokalizirano, imunske celice pa tako lahko druge imunske celice opozorijo, da začnejo delovati. Ko imunske celice cepivo prepoznajo, antigene imunske celice prenesejo v bezgavke. Te so ključna komponenta našega imunskega sistema in vsebujejo več imunskih celic, ki prepoznajo antigene iz cepiva in začne se proces ustvarjanja protiteles.

Limfne vozle najdemo na različnih mestih po telesu, praviloma pa se cepivo v telo vbrizga v njihovi bližini. Tako nas z iglo zbodejo v ramo, v delotidno mišico, saj se ta nahaja v bližini bezgavk pod pazduho. Ko se jih aplicira v stegno, je to zato, ker so limfni vozli nedaleč stran v dimljah.

Lokaliziranost

Pomembno je tudi, da mišično tkivo zadržuje reakcijo na cepivo lokalno, zato nas pogosto po vbrizgavanju cepiva v delotidno mišico boli roka na mestu vboda. Nekatera cepiva se res vbrizgavajo v maščobno tkivo, vendar se s tem povečujejo možnosti za širše iritacije ali vnetja, saj je to tkivo manj oskrbljeno s krvjo, slabša pa je tudi absorbcija nekaterih sestavin cepiva.

Cepiva, ki potrebujejo pomoč ali dodatne sestavine, s katerimi se spodbudi močnejši odziv na antigene, se mora vbrizgati v mišico, da bi se izognili morebitnim večjemu obsegu iritacij in vnetij. Ti dodatki delujejo na različne načine, vse pa z enim namenom: da spodbudijo močnejši imunski odziv.

Pri vbrizgavanju v mišice je pomembna tudi velikost. Odrasli in otroci, starejši od treh let, cepivo prejmejo v deltoidno mišico na rami, medtem ko se mlajšim otrokom vbrizga sredi stegenske mišice. To pa zato, ker so njihove mišice na rokah majhne in slabše razvite.

Poleg omenjenih je razlog iskati tudi v praktičnosti, v lažji in hitrejši dostopnosti: si predstavljate, kako bi potekalo masovno cepljenje, če bi si vsak moral spustiti hlače? Bistveno bolj enostavno je preprosto zavihati rokav.

Preberite še: Štiri stvari, na katere moramo biti pozorni po cepljenju proti Covid-19

Morda vas zanima tudi: Edina dva dodatka prehrani, ki lahko podaljšata življenje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)