Najpogostejši simptom covida-19 pri mladih

Najbolj aktualna bolezen se pri posamičnih starostnih skupinah odraža na različne načine.

4.3.2021 ob 5:50 | Foto: Finn Hafemann/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najpogostejši simptom covida-19 pri mladih

Okužba z novim koronavirusom je še vedno polna neznank, ena od stvari, ki je v povezavi z njo dobro znana, pa je, da se pri posameznikih odraža na različne načine.

V publikaciji BMJ objavljena raziskava je tako pokazala, da od 17 do 20 odstotkov okuženih ne kaže nobenih simptomov, od sicer najznačilnejših; povišana telesna temperatura, kašelj ter izguba vonja in okusa.

So pa znanstveniki z Imperial kolidža v Londonu opozorili na še eno zanimivo dejstvo: tudi starost ima na razvoj in naravo simptomov okužbe ter na potek bolezni covid-19 znaten vpliv.

Spregledani glavoboli

Strokovnjaki so v svojo študijo vključili več kot milijon prostovoljcev in ugotovili, da je pri mlajših osebah, v starosti od pet do 17 let najpogostejši simptom glavobol. Na drugi strani so sodelujoči iz te starostne skupine v primerjavi s starejšimi redkeje poročali o povišani telesni temperaturi in kašlju.

Izguba teka in bolečine v mišicah so se najpogosteje pojavili v starostni skupini od 18 do 54 let. Ta dognanja so pomembna, saj nakazujejo, da oseba, čeprav ne občuti tipičnih znakov, morda preboleva covid-19.

 

Razširjen seznam

Omenjena raziskava na seznam vsem dobro znanih simptomov tako dodaja še izgubo teka, glavobole in bolečine v mišicah, ki praviloma niso prepoznani kot značilni pokazatelji covida-19, a znanstveniki  opozarjajo, da bi nanje vsekakor morali biti pozorni. Tudi na ta način bi namreč lahko učinkoviteje preprečevali širjenje okužb.

"Ti novi dokazi opozarjajo, da se veliko oseb, ki covida-19 ne prebolevajo z značilnimi pokazatelji, ne odloči za testiranje in ne za samoizolacijo, saj glavobolov, izgube teka in bolečin v mišicah ne povezujejo z njim," je povedal profesor Paul Elliot, direktor raziskovalnih programov na omenjeni ustanovi in dodal, da bi ob umestitvi teh simptomov na seznam pokazateljev okužbe brez dvoma lažje omejili širjenje novega koronavirusa.

Preberite še: Sodelovala sem pri testiranju cepiva za covid-19 (osebna izkušnja)

Morda vas zanima tudi: Živila, ki lahko oslabijo novi koronavirus


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)