Začimba, ki nadomesti vadbo

V korist svojega ožilja na svoj vsakodnevni jedilnik vključite tole rumeno začimbo.

22.12.2015 ob 7:30

shutterstock_272528444.jpg

Številne raziskave so že izpostavile pomembno vlogo kurkume pri zaščiti srca in ožilja, najnovejša poizvedba, katere rezultate so objavili v publikaciji Nutrition Research pa je odkrila, da v kurkumi prisoten polifenol kurkumin izboljšuje delovanje ožilja prav tako učinkovito, kot zmerna aerobna vadba.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

V osemtedenski raziskavi so sodelovale izključno ženske, ki so bile razdeljene v dve skupini. Pred poizvedbo so strokovnjaki preučili stanje njihovih žil in se osredotočili na njihovo notranjo plast endotelijskih celic. Prva skupina je med poizvedbo vsaj štirikrat tedensko zmerno vadila, druga je vsak dan zaužila 150 miligrama ekstrakta kurkume. 

"Po zaključku naše poizvedbe se je izkazalo, da redno uživanje kurkume prav tako kot redna vadba krepi notranjo plast krvnih žil. Izboljšanje je bilo enako tako pri sodelujočih, ki so vadile, kot pri tistih, ki so uživale kurkumo," so povedali strokovnjaki, ki so izvedli raziskavo in zaključili, da bi prav ta začimba v prihodnosti lahko služila kot pomemben pripomoček za zaščito zdravja ožilja. 

Seveda pa strokovnjaki ob tem opozarjajo, da nobena snov ne more in ne sme povsem nadomestiti vadbe, ki ima vendarle večplasten vpliv na zdravje. Lahko pa v vsakodnevno rutino vključite kurkumo in tako še izboljšate njene učinke.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)