Za zdravo nožnico: 7 stvari, ki jih morate storiti po seksu

Potem, ko se seksi igrice končajo, poskrbite za zdravje svojih intimnih predelov.

15.9.2018 ob 4:25

zenska_postelja_spalnica_okno_telo_micna.jpg

Radi imate seks in pogosto se mu predajate. Veste, kako med njim poskrbeti za užitek in varnost, kaj pa za zdravje svojega intimnega področja? Tudi to ni zanemarljivo, saj le zdrava nožnica omogoča popolno spolno izkušnjo. Kaj morate njenemu zdravju v prid storiti takoj po seksu, niza Women's Health.

Mala potreba varuje pred okužbami sečil

Četudi vas narava po seksu ne kliče, bi zlasti ženske, ki so pogosto žrtve okužb in vnetji sečil potem, ko se strasti umirijo, morale na malo potrebo, svetuje ginekologinja Alyssa Dweck.

"Med penetracijo v notranjost vagine pridejo bakterije, ki lahko izzovejo vnetja sečil. Urin je tisti, ki te bakterije spere, preden bi se lahko pretirano namnožile in povzročile neprijetna vnetja, ki se odražajo kot bolečina na predelu mehurja in pekoč občutek med uriniranjem."

Brusnice varujejo zdravje

Še en nasvet za vse, ki so podvržene vnetju sečil. Takoj po seksi seansi si privoščite kozarec soka brusnic. Snovi v njem varujejo pred vnetji. Vendar, kot opozarja Dweckova, bodite pozorni na sestavo soka: naj ne vsebuje sladkorja.

Topla krpa za zdravje vagine

Najbrž vaša vagina po seksu ne zagotavlja ravno občutka svežine. Tega ji lahko zagotovite tako, da jo hitro obrišete z vlažno, toplo krpo.

"Lubrikant, bakterije, naravni sokovi, slina in drugo, kar z njo prihaja med seksom v stik, lahko povzroči bakterijsko okužbo. In to je mogoče preprečiti preprosto tako, da po njem svojo intimo obrišete z vlažno krpo,"svetuje ginekologinja Sherry Ross, ki za čiščenje zunanjosti priporoča neodišavljeno milo, poteze naj sledijo od zadnjega proti sprednjemu delu, notranjost pa osvežite zgolj z običajno vodo. Kajti, kot poudarja ginekologinja, se notranjost vagine lahko čisti sama in mila ter drugi pripomočki lahko porušijo njeno naravno pH vrednost, kar ustvarja odlične pogoje za bakterijske in glivične okužbe.

Privoščite si toplo kopel

Razvajajte sebe kot kraljico in si po orgazmu privoščite še toplo kopel. Vodi dodajte nekaj kapljic ekstra deviškega kokosovega olja, ki izdatno navlaži kožo na intimnih predelih in preprečuje zatekanje in draženje, ki se lahko pojavita po vročem dejanju. "Res je, da kopel ni obvezna, vendar lahko preprost ritual znatno pripomore k zdravju vaših intimnih predelov," meni Rossova.

"Ne pretiravajte s penečimi kopelmi in dišečimi dodatki," temu dodaja Mary Jane Minkin klinična profesorica na oddelku za porodništvo, ginekologijo in reproduktivne znanosti na univarzi Yale. Ti namreč lahko zaradi sestavin dražijo intimno področje.

Izberite pravo spodnje perilo

Potem, ko ga v čipkastem zapeljete, se v prid zdravju intime po seksu raje preoblecite v bombažne spodnje hlačke ali zaspite goli. Tako boste svojim intimnim predelom zagotovili dovolj zraka, ki je pogoj za njihovo zdravje. V vsakem primeru se izogibajte perilu iz umetnih materialov in tesnim spodnjicam, saj se v njih ustvarijo idealni pogoji za pretirano kopičenje bakteriji.

Popite malo vode

"Najbrž ste se med rjuhami dodobra preznojili, zato nekaj požirkov vode zagotovo ne bo odveč," je povedala strokovnjakinja za žensko zdravje z univerze Health, Nicole Scott. Kajti dehidracija vpliva na celo telo, tudi na vagino. Prav tako zaužita tekočina spodbuja malo potrebo in tudi s tem pripomore k zdravju intimnih predelov.

Jejte s probiotiki bogato hrano

Prigrizki po seksu so najboljši, a tedaj, ko se oglasi želodec, posezite po nečemu, kar bo razveselilo tudi vašo nožnico. "Jogurt, kičmi, kombuša in druga fermentirana hrana vsebuje telesu in vagini prijazne bakterije," pojasnjuje ginekologinja Kelly Kasper. Naj vam grizljanje probiotičnih živil po seksu pride v navado. Z njimi je v telesu mogoče vzpostaviti primerno ravnovesje bakteriji ter tako preprečiti glivične in bakterijske okužbe.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 10 stvari, s katerimi se moški med seksom najbolj obremenjujejo (a tega ne povedo) ali pa "Bila sem ljubica in to sem se iz tega naučila" (resnična izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)