8 stvari, ki jih ginekologi ženskam resnično odsvetujejo

Ginekologi ženskam polagajo na srce, s čim naj se prenehajo obremenjevati in čemu naj se v prid zdravja izogibajo.

20.7.2021 ob 5:50 | Foto: Royalty Free/Gettyimages | Avtor: M. FL.

8 stvari, ki jih ginekologi ženskam resnično odsvetujejo

Redni obiski v ginekološki ordinaciji niso edini, ki pripomorejo k boljšemu zdravju ženskih reproduktivnih organov. Da bi ti delovali brezhibno, da bi bili obiski pri ginekologu prijetnejši, da ne bi po nepotrebnem zapravljali denarja in da bi lažje uresničili svoje sanje o večji družini upoštevajte nasvete specialistov za žensko zdravje, ki jih niza Pure Wow.

Ne kupujte izdelkov, ki jih sploh ne potrebujete

"Prenehajte uporabljati izdelke, ki so namenjeni negovanju, svežini in čistoči intimnih predelov," pravi porodničarka in ginekologija Suzanne Gilberg-Lenz ter utemeljuje svoje priporočilo:

"Vagina je sestavljena iz občutljivih tkiv, na njej je zanjo značilna bakterijska mikroflora in tovrstni pripomočki za higieno negativno vplivajo na oboje, s tem se poviša tveganje za vnetja in okužbe. Za čistočo vagine je dovolj običajna voda."

Ne izogibajte se seksu, če niste med ovulacijo

Bi radi povečali družino? Torej spolne odnose nikar ne omejite samo na dneve, v katerih je možnost za zanositev najvišja.

"Številne študije so pokazale, da pogosti izlivi pripomorejo k boljši kvaliteti sperme, kar pomeni, da višajo možnost za zanositev," je povedala endokrinologinja Aimee Eyvazzadeh, ki zato priporoča redne spolne odnose ne glede na dneve v mesecu.

 

Intimnih organov ne izpostavljate pari

Čeprav postopek zagovarjajo celo nekatere zvezdnice, ga ginekologinja in porodničarka Jessica Shepherd strogo odsvetuje:

"Nikar vagine ne izpostavljajte pari, saj se brez takšnih in podobnih agresivnih postopkov čisti sama, prav tako sama vzdržuje naravno pH vrednost in bakterijsko ravnovesje. V kolikor se glede tega pojavijo težave, pa obiščite zdravnika, ki bo našel rešitev zanje."

Z vprašanji ne čakajte na redni ginekološki pregled

"Če ste glede česarkoli v povezavi z zdravjem intime v dilemi, pa naj gre za nenavadne spremembe, za menstrualni ciklus, kontracepcijo skratka za vse, kar je povezano z ginekološkimi temami, nikar ne čakajte na datum, na katerega ste naročeni.

Naj se zadeva zdi še tako banalna, pokličite zdravnika in se po potrebi naročite na pregled," svetuje Gilberg-Lenzova.

Ne zanašajte se na metodo prekinjenega spolnega odnosa

Z namenom kontracepcije. "Tekočina, ki se iz moškega spolnega organa izloči pred ejakulacijo, že lahko vsebuje semenčeca, ki privedejo do spočetja novega življenja.

Da o tveganju za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi ne izgubljamo besed," navaja Shepherdova. A to ste seveda že vedeli …

Ne skrbite zaradi neobritih nog

Verjemite, nobenemu ginekologu zanje ni mar.

Naj vas ne bo sram povedati resnice

Ne glede na to, kakšne težave imate in kakšno je vaše spolno življenje, o vsem odkrito spregovorite. Ne prikrivajte dejstev in podatkov.

Ginekologov ne zanima, kako pogosto in s kom okušate spolne radosti, zato je zadrega glede tega povsem odveč, odkritost pa je prvi pogoj za uspešno preventivo in tudi za zdravljenje morebitnih težav.

Ne odpovejte pregleda, ker je tisti čas v mesecu

Menstrualna kri včasih res lahko predstavlja oviro za jemanje brisa, a preden pregled zaradi menstruacije avtomatsko izpustite, pokličite v ambulanto in se prepričajte, če je to res potrebno.

Preberite še: Vse, kar morate vedeti o glivičnih vnetjih spolovil (pojasnjuje ginekologinja)

Morda vas zanima tudi: 5 nujnih vprašanj, ki jih naslednjič zastavite svojemu ginekologu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)